Език

Независимостта на България е провъзгласена на 22 септември (5 октомври нов стил) 1908!Честит празник! Научи повече от https://bg.wikipedia.org

МОН ПРЕДЛАГА ЗА ОБСЪЖДАНЕ ГРАФИК НА ВАКАНЦИИТЕ И ИЗПИТИТЕ ПРЕЗ СЛЕДВАЩАТА УЧЕБНА ГОДИНА
Синдикат на Българските учители , препратка - Отраслов колективен трудов договор за системата на предучилищното и училищното образование 2018
КИРИЛ И МЕТОДИЙ
Български всеучилищен химн -- link slovo.bg

***

Препратка към Конкурси за административна структура - Министерство на образованието и науката

***

Механизъм за съвместна работа на институциите по обхващане и задържане в образователната система на деца и ученици- Препратка Informo

***

Препратка към статия на Лъчезар Аврамов, Труд

Емоционална карта събира целувките на Пловдив
Проектът „Mind the kiss“ е посветен на любота и е част от програмата на Пловдив- Европейска столица на културата 2019Емоционална карта събира целувките на Пловдив
Проектът „Mind the kiss“ е посветен на любота и е част от програмата на Пловдив- Европейска столица на културата 2019
Фотографско и физическо пътуване на любовта в Пловдив ще бъде създадено чрез спомените на неговите жители. Проектът „Mind The Kiss“ започва от днес – 30 ноември. Той е част от програмата на Пловдив - Европейска столица на културата 2019 и се координира от италианската организация Cescot Veneto в партньорство с Confesercenti Bulgaria и Frase Contemporary Art. Реализира се от италианската фотографка Сабрина Белензиер.
Ще бъде създадена карта на местата, където гражданите на Пловдив са разменили целувка, която е важна за тях. Пътуването през символичните места на любов и привързаност ще се съсредоточи в кварталите „Кършияка“, „Тракия“ и „Кючук Париж“. Картата ще се развива чрез данни, събирани с анонимни интервюта и със социална медийна кампания на платформите на проекта във Facebook (Mind The Kiss Plovdiv) и Instagram (Mind The Kiss Plovdiv). Фотографското проучване ще обедини архивни снимки от миналото и настоящето. Така ще се оформи алтернативен маршрут на града въз основа на личните паметници на любовта.
С „Mind The Kiss“ миналото, настоящето и бъдещето се събират в емоционална география, чиито герои са гражданите. Ще се проследи трансформацията на града и начините, по които той е живял, да се засили паметта, историята и общите ценности. Ще се използват различни методи за четене, анализ и изграждане на реалността и миналото. Пловдивчани ще бъдат включени в упражнение за припомняне на важни моменти от живота си, свързани с разнообразните места в града.
Проектът ще завърши с фотографска изложба, отразяваща субективното значение на Пловдив, който е изградил уникалността си чрез набор от общи преживявания, започвайки от привързаност.
За да станат част от проекта „Mind The Kiss“, гражданите просто трябва да изпратят своята история и позицията на картата на електронна поща mindthekiss@gmail.com или да публикуват снимка или кратък видеоклип със своето специално място във Facebook, използвайки hashtag #mindthekiss като включат и географско положение. Информация за проекта е публикувана във Facebook: Mind The Kiss Plovdiv и Instagram: Mind The Kiss Plovdiv.
„Mind The Kiss“
Проектът е част от официалната програма на Пловдив - Европейска столица на културата 2019
Cescot Veneto
Confesercenti България
Frase съвременно изкуство
mindthekiss@gmail.com
Facebook: Mind The Kiss Plovdiv
Instagram: Mind The Kiss Plovdiv

Студенти от ПУ „Паисий Хилендарски“ се срещат с представители на бизнеса и висшето образование


Инициатор на Форум „Студентите питат – бизнесът и науката отговарят“ е катедра „Маркетинг и международни икономически отношения“ на Факултета по икономически и социални науки
В навечерието на 25-годишнината си Факултетът по икономически и социални науки на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ организира мащабен тристранен форум, по време на който студентите ще се срещнат с представители на бизнеса и висшето образование.
Инициатор на събитието е катедрата „Маркетинг и международни икономически отношения“ с ръководител доц. д-р Теофана Димитрова, а мотото е „Студентите питат – бизнесът и науката отговарят“. Началото на срещата е в 10:00 ч. на 29 ноември в зала „КОМПАС“ на Ректората на ПУ „Паисий Хилендарски“ на ул. „Цар Асен“ № 24.
В рамките на два панела студенти от специалностите „Стопанско управление“, „Маркетинг“, „Мениджмънт на туристическия бизнес“, „Международни икономически отношения, „Финанси“, „Счетоводство“, „Публична администрация“ и „Политология“ ще имат възможност да зададат въпросите си към представители на няколко висши училища, агенции, които посредничат на работодателите за откриване на най-подходящи кандидати, както и към мениджъри от банковия, туристическия, хотелиерския и аутсорсинг секторите. Участник във форума ще бъде и кметът на пловдивския район „Южен“ Борислав Инчев, в чиято администрация през последните години вече 15 пъти са стажували групи студенти от различни специалности на Пловдивския университет.

Студенти от Пловдивския университет пресъздават славянската митология в компютърна игра


„Mythos” е екшън-ролева игра, която използва образи и персонажи от българските митове и фолклор

sn Студенти по право, история, етнология и компютърна информатика от Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ обединяват сили, за да „съживят“ културата и митологията на средновековна Източна Европа. Тъй като екипът цели да твори в модерен формат „съживяването“ ще се случи под формата на компютърна игра „Mythos” в жанра ARPG (Action role-playing game) – екшън-ролева игра, която използва образи и персонажи от славянските митове и българския фолклор.
Всичко – от богове и самодиви до чудовища и змейове, намира своето място в наратива на играта. Самата история, в духа на родните повели, проследява приключенията на двама братя, които са изправени пред множество изпитания, за да предотвратят приближаващ апокалипсис.
Играчите ще имат възможност да развият свои герой – изграден от собствените им избор и предпочитания. Той ще бъде изправен срещу загадъчен, тъмен враг. Въоръжени с различни предмети и заклинания, играчите ще могат да изследват жив и вълнуващ свят, гъмжащ от неразкрити тайни.
Студентите заедно с по-опитни специалисти в сферата създават „1AM Studios“, чийто проект е „Mythos”. Всеки един работи в сферата на образованието си, с изключение на юриста, който е автор и мениджър на проекта. От Философско историческия факултет са социалният антрополог (Катедра „Етнология“) и историкът (Катедра „История и археология“). Те търсят информация и проверяват нейната достоверност. Обучаващите се в специалност „Информатика“ на Катедра „Компютърна информатика“ към Факултет по математика и информатика са ангажирани с програмирането на играта.
През декември „1AM Studios“ ще даде начало на Kickstarter кампания за набиране на средства, с които да се реализира идеята. Феновете, подкрепили проекта, ще получат ексклузивни артикули – като физическо копие на играта, саундтрак, приказна книга с историята на играта и много други награди. Името на всеки дарител ще присъства в специално обозначена секция в играта, а дарилите по-високи суми ще получат възможността да бъдат част от света на Mythos.
В момента на Facebook страницата на „1AM Studios“ тече събитие, което дава шанс на всички почитатели на проекта да решат съдбата на някои от ключовите фигури в историята на играта. Всички избори ще имат пряко въздействие върху наратива и съдбата на „Mythos“.
Facebook: https://facebook.com/1AMStu
Instagram: https://www.instagram.com/1am.studios
Twitter: https://twitter.com/1amstudio
Всички илюстрации са на „1AM Studios“

В ПУ „Паисий Хилендарски“ ще се проведе среща на студенти с представители на ОФ „Пловдив 2019“На 20 ноември, вторник, от 16.00 ч. в зала „КОМПАС“ на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ ще се проведе среща между студенти на висшето училище и представители на Общинска фондация „Пловдив 2019“. Основни акценти на срещата ще бъдат културните събития, включени в календара на „Пловдив – европейска столица на културата“ и доброволческите инициативи, в които младежите ще могат да участват през цялата 2019 г.

sn

ПУ „Паисий Хилендарски“ e част от Националната пътна карта „Съхранение на енергия и водородна енергетика“Лабораторията по биоелектрохимия (биохимия) към Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ стана част от Националната пътна карта за разпределена научна инфраструктура „Съхранение на енергия и водородна енергетика“ (НИ СЕВЕ) като обособен участник в интегрираната тематична лаборатория „Водородна енергетика с възобновяеми енергийни източници“. Проектът, с ръководител д.б.н. Йолина Хубенова, финансиран от Министерството на образованието и науката, е с продължителност 5 години.
Целта на проекта е обединяване на научните центрове в страната, работещи в областта на производството, съхранението и използването на енергия от възобновяеми енергийни източници. В Лабораторията по биоелектрохимия вече 11 години се развива технологията на биогоривните елементи. В резултат са публикувани над 70 научни статии както и самостоятелна глава в Британската енциклопедия на издателство Elsevier, които са с общ импакт фактор 80, цитирани от водещи учени в света над 350 пъти. Биогоривните елементи са електрохимични източници на ток, в които като биокатализатори се използват живи микроорганизми. В процеса на окисление на субстрати, включително отпадни продукти от органичен и неорганичен произход, част от произведените електрони се превръщат в електрическа енергия, което превръща биогоривните елементи в устройства за едновременно генериране на ток и биоремедиация с разнообразно приложение. Една от заслугите на научния колектив е оценката на приноса на метаболитните процеси към процесите на екстрацелуларен електронен пренос както при прокариоти (бактерии), така и при еукариоти (дрожди, растения).
По покана на екипа на НИ СЕВЕ проф. Пламен Атанасов изнесе в Пловдивския университет лекция на тема „Функционални нано-материали за био-електрохимични устройства“, което бе първото публично събитие по изпълнение на целите и задачите на проект НИ СЕВЕ. Проф. Пламен Атанасов е професор в Университета в Калифорния, Ървайн, и съ-основател на катедра „Химично и биомолекулно инженерство“, асоцииран с Националната лаборатория „Лос Аламос“ повече от 20 г., почетен професор на Българската академия на науките, директор на Центъра за микроинженерни материали към Университета на Ню Мексико (UNM), Албакърки, САЩ (до 2018 г.), вице-президент на Международната електрохимична асоциация International Society of Electrochemistry (2015-2017), лидер в Националната академия на изобретателите.
Посещението на световноизвестния и признат учен проф. Атанасов в Пловдивския университет открива нови възможности за съвместни разработки между двата университета, както за активно сътрудничество в научно-изследователската и образователната дейност, така и за участие в нови мащабни научно-изследователски проекти, финансирани от различни международни програми.
* * *

Конференция „Право и културни ценности“ събра в Пловдивския университет юристи от 8 държавиПловдив, 16 ноември 2018 г.
snПроф. Стоянов приветства участниците
Юристи от 8 държави, от 13 български и 14 чуждестранни академични, правни и музейни институции се включиха в международната научна конференция „Право и културни ценности“, организирана от Юридическия факултет на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ и Института за държавата и правото при БАН. Домакин на събитието е висшето училище, а деканът на ЮФ проф. д-р Венцислав Стоянов и директорът на института проф. д-р Ирена Илиева откриха конференцията с кратки ретроспекции на първите закони, с които у нас започва опазването на културни ценности.
България се намира на кръстопът и много култури са оставили свое наследство по нашите земи, а различни етноси съжителстват в разбирателство, коментира проф. Стоянов. Проф. Илиева припомни, че „културна ценност“ е термин в българското законодателство, обозначаващ нематериално или материално свидетелство за човешко присъствие и дейност, природна даденост или феномен, което е от значение за индивида, общността или обществото и има научна или културна стойност.
Зам.-деканът на Юридическия факултет доц. д-р Теодора Филипова определи като знаково организирането на конференцията в навечерието на домакинството на Пловдив като културна столица на Европа през 2019 г., както и големият интерес от страна на чуждестранните участници, които са от Италия, Испания, Гърция, Сърбия, Косово, Македония и Полша.
Поздравителни адреси към организаторите и участниците бяха изпратили чл.-кор. проф. д.и.н. Васил Николов, заместник-председател на БАН, и доц. д-р Ана Джумалиева, председател на Комисията за защита от дискриминация.
Докладите на конференцията „Право и културни ценности“ са разпределени в четири панела: „Културни ценности – международноправни сравнителноправни проблеми“, „Културни ценности – общи и национални проблеми“, „Публичноправни аспекти на културните ценности“ и „Частноправни аспекти на културните ценности“. От българска страна наред с организаторите ПУ „Паисий Хилендарски“ и Институт за държавата и правото при БАН, доклади изнасят и представители на Министерство на правосъдието, ПУ „Паисий Хилендарски“ – филиал „Любен Каравелов“ в гр. Кърджали, Бургаска адвокатска колегия, Районен съд – Дупница, Регионален исторически музей – Монтана, Софийски университет „Св. Климент Охридски“, Нов български университет, Бургаски свободен университет, УНСС, Аграрен университет – Пловдив и Русенски университет„Ангел Кънчев“.
Участниците от чужбина идват от 4 университета в Италия (Университет на Източен Пиемонт, Верчели; Университет в Бреша; Държавен университет на Инсубрия, Комо; Университет в Сасари), 2 университета от Гърция (Македонски университет, Солун; Хеленик Оупън Юнивърсити), 2 университета от Испания (Университет в Кордоба; Публичен университет на Навара - UPNA), 1 университет от Македония (Университет „Св. Кирил и Методий”, Скопие), Полша (Университет в Ополе), 1 университет от Косово (Университет „Кадри Зека“,) и един университет от Сърбия (Университет в Крагуевац). Лекция изнесе и д-р Марина Шнайдер, старши юридически съветник и депозитар на договорите в Унидроа (UNIDROIT – Международен институт за унифициране на частното право).
Конференцията се провежда със съдействието и подкрепата на Фонд „Научни изследвания” при ПУ „Паисий Хилендарски“ (проект ЧФ-18-ЮФ-008/2018 г.), Адвокатска колегия - Пловдив, КЦМ 2000 Груп АД и ЕЛСА.
>
sn * * *

Агенция за развитие на човешките ресурси – Русе започна работа по проект за развитие на дигитални умения у млади хора в неравностойно положениеОсновната цел на проекта е да се осигурят възможности за качествена заетост на уязвими млади хора, живеещи в риск от бедност, като например сираци, останали без социална закрила и без възможност да продължат висшето си образование на 18 годишна възраст, или такива, които не могат да посещават допълнителни извънкласни форми на обучение по финансови причини, деца от работещи бедни семейства, младежи от селските райони, деца на самотни родители, младежи от малцинствени групи завършващи висшето си образование. Специфичната цел на проекта е да разработи и приложи програма за обучение за специализирани дигитални умения като дигитален дизайн, графика, 3D анимация, дизайн на игри за тези млади хора, които не могат да си позволят да придобият високотехнологични знания поради финансови затруднения. Проектът се стреми да постигне това чрез разработване, оборудване и пилотиране на програма с участници от различни нива - организации за подкрепа на бизнеса с фокус върху творческите индустрии, организации за психологическа и социална помощ и младежки организации.
В тази връзка Агенцията за развитие на човешките ресурси, която е водещият партньор по проекта, ще закупи и оборудва кабинет за обучение на специфични дигитални компетенции като графичен дизайн, графика, 3D анимация и други компютърни умения. Ще бъде създадена и платформа за мотивационна и психологическа помощ. Основният резултат на проекта ще бъде разработване на пилотна тренировъчна програма за стимулиране на достъпа на целевите групи до придобиване на специализирани компетенции за работна заетост и самооценка, както и осигуряване на нова перспектива за учебни взаимодействия и решаване на проблеми.
Проект “ CODE – Competence Opportunities for Digital Employment“ – (Компетентни възможности за цифрова заетост) се изпълнява по Програма за Младежка заетост на Европейската Икономическа Общност и Норвежкият Фонд за Безвъзмездна Помощ (EEA and Norway Grants) с още 7 партньора от България, Латвия, Румъния, Италия, Естония и Гърция.
Проектът е на стойност 2 314 015 евро и се изпълнява за срок от три години. * * *

ПУ „Паисий Хилендарски“ е домакин на конференцията „Сензорна етнография на града“Международна конференция „Сензорна етнография на града“ ще се проведе утре, 30 октомври, от 09:30 ч. в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“, в зала „КОМПАС“ на Ректората на ул. „Цар Асен“ №24. Във форума ще вземат участие изследователи от България и Франция.
По време на конференцията ще бъде открита интерактивна сензорна изложба, която интерпретира взаимодействието между хора със зрителни затруднения и институции. Всеки желаещ ще може да посети инсталацията, която ще бъде разположена в двора на Ректората на ПУ „Паисий Хилендарски“, в близост до зала „КОМПАС”. Официалното откриване на експозицията, като част от програмата на конференцията, ще бъде в 12:15 ч.
Изследователският подход към града през сетивата води до внимателното вглеждане в общуването и връзките, които той и жителите му осъществяват. Градът не е само архитектурно подредено обективно пространство, а може да бъде дефиниран като преживения опит на неговите обитатели. Събирането на учени, които да представят и обсъдят теми, свързани с града и неговите пространства, сетивност, сензорност, хора със затруднения, маргинални групи, субкултурни общности, институции, всекидневен живот, ще позволи да се създаде едно пространство за диалог, който да очертае възможните полета за изследване и прилагане на сензорната етнография.
Конференцията е част от проект „Сензорна етнография на града“, финансиран от фонд „Научни изследвания” към дирекция „Научна и приложна дейност“ на ПУ (2017-2018), с ръководител доц. д-р Меглена Златкова. Членове на екипа са: докт. Мария Славчева, д-р Надя Танева, д-р Анелия Авджиева, д-р Светослава Манчева, докт. Петя Петрова-Ангелова. Проектът е подкрепен от университет Лион 2 във Франция / University Lumière-Lyon 2/.
Екипът по проекта изказва специални благодарности към директора на НЦРС – Пловдив Стефан Данчев и към директора на дирекция „Социално подпомагане Пловдив“ Надя Танева, както и на техните служители за съдействието, което са оказали в реализирането на проекта.
Допълнителна информация за проекта е публикувана на сайта на Философско-историческия факултет на ПУ „Паисий Хилендарски“: https://logos.uni-plovdiv.net/en/proekti;jsessionid=0CF8E5868C7EDD27A80B3E501AF0602B
***

На 16.10.2018 в хотел Рига се състоя среща на различни заинтересовани страни, работещи в областта на туризма. Организатори на събитието бяха Агенция за развитие на човешките ресурси и Enterprise Europe Network към Бизнес център за подпомагане на малки и средни предприятия. Беше предоставена възможност представители на бизнеса, неправителствени организации, общини и университети от всички страни по поречието на река Дунав да се срещнат, запознаят и обменят полезен опит и добри практики.
sn На 16.10.2018 в хотел Рига се състоя среща на различни заинтересовани страни, работещи в областта на туризма. Организатори на събитието бяха Агенция за развитие на човешките ресурси и Enterprise Europe Network към Бизнес център за подпомагане на малки и средни предприятия. Беше предоставена възможност представители на бизнеса, неправителствени организации, общини и университети от всички страни по поречието на река Дунав да се срещнат, запознаят и обменят полезен опит и добри практики.
На събитието присъстваха партньорите по проект DANUrB. Основната проектна цел е създаване на обширна пространствено-културна мрежа, „Европейска културна променада (крайбрежна улица)“, свързваща общностите по Дунава, обединяваща ги в единен бранд на туристическа дестинация, предлагаща тематични маршрути и възможности за развитие, които могат да увеличат броя посетители и времетраенето на техния престой в региона.
От друга страна, със съдействието и поканата на Enterprise Europe Network се присъединиха туроператорски фирми от област Зала (Унгария). В събитието също така взеха участие и български и румънски туроператори, които се възползваха от туристическа обиколка, организирана по проект Danube Eco Tourism, финансиран от Програмата за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ V-A Румъния-България 2014-2020.
В дните предхождащи срещата участниците имаха различна програма. Партньорите по проекта DANUrB посетиха Басарбовски скален манастир, Ивановски скални църкви, средновековния град Червен и централната част на град Русе. За туроператорите беше организирана обиколка по източното поречие на река Дунав от българска и румънска страна с цел популяризиране на маршрута като част от дейностите по проект Danube Eco Tourism.
За финал на обиколките в района се проведе срещата в хотел Рига, където своите презентации направиха господин Балинт Кадар от Будапещки университет по икономика и технологии, който представи проекта DANUrB като водещ партньор, туроператорските агенции от област Зала (Унгария) и госпожа Лора Саркисян от Българо – румънска търговско-промишлена палата в град Русе.

***

Пловдивският университет „Паисий Хилендарски“ е домакин на най-мащабния форум в областта на химичната наука„11 Chemistry Conference (11СС)“ се организира за 11-та поредна година от Химическия факултет, в настоящото издание участват 219 учени от 16 страни

За 11-ти пореден път Химическият факултет на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ организира мащабна конференция по химия с международно участие „11 Chemistry Conference (11СС)“ (https://11cc.uni-plovdiv.net/). Форумът ще се проведе на 12 и 13 октомври в залите на Парк-хотел „Санкт Петербург“. В 9:00 часа на 12 октомври събитието ще открие ректорът ПУ „Паисий Хилендарски“ проф. д-р Запрян Козлуджов.

„11CC се очертава да е сред най-мащабните и значими форуми в областта на химичната наука у нас за 2018 г. Въодушевени сме, защото форумът ни набира популярност и значение. За 11СС се регистрираха 219 участници от 16 страни. Ще се съберем колеги от цялата страна. От чужбина ще дойдат и наши традиционни партньори, с които от години поддържаме активно сътрудничество. Това са учени от Австрия, Великобритания, Испания, Франция, Турция и Полша. Постижение за нас е, че за първи път към конференцията проявиха интерес и учени от Русия, Унгария, Пакистан, Нигерия, Саудитска Арабия, Индия и Алжир“, разказа за предстоящата конференция деканът на Химическия факултет доц. д-р Веселин Кметов.

Той допълни, че общо 413 имена присъстват в авторския индекс на изпратените за участие в научния форум разработки. „Това е убедително доказателство за интернационалното значение на химията като наука и за добрата международна разпознаваемост на химичния колегиум у нас“, каза още доц. Кметов .

В двата работни дни ще бъдат изнесени 12 пленарни доклада, 26 доклада по секции и над 130 постерни презентации. На конференцията са поканени и студенти и гости без регистрации.

В качеството си на международен форум, конференцията 11СС е съфинансирана от Фонд „Научни изследвания“ по проект ДПМНФ 01/17 23.08.2018, а спомоществователи са ПУ „Паисий Хилендарски“ и Парк-хотел „Санкт Петербург“. Спонсори на събитието са фирмите: „АСМ2“ ЕООД, „T.E.A.M.“ ЕООД, „Медицинска техника и инженеринг“ ООД, „Неохим“ АД, КЦМ АД; „Алименти“; „Аквахим“ АД и „Хрома“ ООД. За тях в първия работен ден на конференцията – 12 октомври, е предвидено фирмено изложение.

„Днес Химическият факултет се е заел с мисията да се бори с насложените в обществото стереотипи и да покаже, че „ХИМИЯТА НЕ Е ЗЛИНА“. Химията е в основата на развитието на важни сектори: здравеопазване, екология, енергетика, агробизнес и храни, електроника и нови материали и какво ли още не. Днес все по-ясно се откроява необходимостта от експерти химици – те са „властелините на материята“. Но по-важно е да осигурим нужното високо ниво от компетенции на тези експерти, за да могат те, управлявайки материята, да способстват за просперитета на обществото и да спомагат за запазване на природата и здравето на хората“, подчерта доц. д-р Веселин Кметов, декан на Химическия факултет на ПУ „Паисий Хилендарски“.

***

219 учени от 16 държави се включиха в конференцията 11СС на Химическия факултет на ПУ „Паисий Хилендарски“Чуждестранните участници са от Алжир, Австрия, Великобритания, Испания, Индия, Косово, Македония, Монако, Нигерия, Пакистан, Русия, Саудитска Арабия, Турция, Унгария и Франция
„Химията е царицата на природните науки“, каза при откриването на конференцията „11 Chemistry Conference (11СС)“ ректорът на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ проф. д-р Запрян Козлуджов. Форумът с международно участие се организира от Химическия факултет на висшето училище и тази година има рекордно спрямо останалите издания участие – 219 учени от 16 държави.
„Засилващият се интерес свидетелства, че химията и Химическият факултет се ползват с авторитет“, каза още проф. Козлуджов. Тази година по време на кандидатстудентската кампания на ПУ „Паисий Хилендарски“ пролича по-големият интерес към специалностите на факултета и всички места бяха заети много преди крайното класиране, сочат резултатите на Учебен отдел във висшето училище.
Като едно от най-мащабните и значими форуми в областта на химичната наука „11 Chemistry Conference (11СС)“ събра химици от цялата страна и няколко континента. Чуждестранните участници са от Алжир, Австрия, Великобритания, Испания, Индия, Косово, Македония, Монако, Нигерия, Пакистан, Русия, Саудитска Арабия, Турция, Унгария и Франция, разказа деканът на Химическия факултет доц. д-р Веселин Кметов.
„Днес Химическият факултет се е заел с мисията да се бори с насложените в обществото стереотипи и да покаже, че „ХИМИЯТА НЕ Е ЗЛИНА“ – „Chemistry is not an evil“. Това бе и заглавието на встъпителната реч на доц. Кметов при откриване на конференцията днес. „Химията е в основата на развитието на важни сектори: здравеопазване, екология, енергетика, агробизнес и храни, електроника и нови материали. Днес все по-ясно се откроява необходимостта от експерти химици – те са „властелините на материята“. Но по-важно е да осигурим нужното високо ниво от компетенции на тези експерти, за да могат те, управлявайки материята, да способстват за просперитета на обществото и да спомагат за запазване на природата и здравето на хората“, подчерта доц. д-р Веселин Кметов
Форумът се провежда на 12 и 13 октомври в залите на Парк-хотел „Санкт Петербург“. В двата работни дни са предвидени 12 пленарни доклада, 26 доклада по секции и над 130 постерни презентации. На конференцията са поканени и студенти и гости без регистрации.
В качеството си на международен форум, конференцията 11СС е съфинансирана от Фонд „Научни изследвания“ по проект ДПМНФ 01/17 23.08.2018, а спомоществователи са ПУ „Паисий Хилендарски“ и Парк-хотел „Санкт Петербург“. Спонсори на събитието са фирмите: „АСМ2“ ЕООД, „T.E.A.M.“ ЕООД, „Медицинска техника и инженеринг“ ООД, „Неохим“ АД, КЦМ АД; „Алименти“; „Аквахим“ АД и „Хрома“ ООД. За тях в първия работен ден на конференцията – 12 октомври, бе предвидено фирмено изложение.
* * *

Пловдивският университет откри учебната година с 3900 нови студенти
На официалната церемония присъстваха образователният министър Красимир Вълчев и представители на Президентството на Р България
Петдесет и осмият випуск на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ стартира с над 3900 нови студенти в девет факултета и два филиала, което се равнява на над 98% от акредитирания държавен прием на висшето училище. „Няма друг университет в страната, който да се похвали с такива резултати“, каза при откриването на новата учебна година днес ректорът проф. д-р Запрян Козлуджов.
Той уточни, че в момента в университета се обучават около 20 хил. студенти по 28 професионални направления, представени в над 130 специалности. Още толкова магистърски програми ще стартират след един месец. Пловдивският университет разполага и с единствения студентски кампус от западноевропейски тип, включващ мултифункционална спортна зала и комплекс от 4 общежития в непосредствена близост до една от сградите си – т.нар. Нова сграда на бул. „България“ №236 в Пловдив.
На официалното откриване на академичната 2018/2019 г. присъстваха министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, съветникът по вътрешна политика и гражданско общество на Президента на Р България Николай Копринков, Пламен Узунов – секретар по правни въпроси и антикорупция на Президента, заместник-областният управител на област Пловдив Петър Петров, заместник-кметът на Община Пловдив Стефан Стоянов и кметът на Район „Централен“ в Пловдив Георги Стаменов.
„Съобразявайки се с предизвикателствата на времето, в което живеем, ние трябва да продължим да съхраняваме и развиваме основните университетски принципи. Реализацията на тези принципи университетът все по успешно обвързва с променящата се обществена среда. Като предлага нови специалности, той се опитва адекватно да отговаря на новите потребности и да покрива ниши в полето на интелектуалния пазар“, каза още проф. Козлуджов.
„Образованието и образоваността са ценности сами по себе си. Те са от порядъка на извечните морални ценности. Университетското образование не е единствено и само прагматика и ние не подготвяме хора, готови да работят на ишлеме. Не това е целта на университета. Практическите умения и компетенции трябва да са производен продукт на една висока образованост, защото именно образоваността олицетворява безсмъртната същност на човешкия разум. Университът е средище, в което младите хора не само се образоват, а формират начин на мислене. Най-важното е да разберете, че държите съдбата и бъдещето си в собствените си ръце“, посъветва студентите ректорът проф. д-р Запрян Козлуджов.
По традиция той приключи речта си за откриване на новата академична година с притча. Днес тя бе посветена на смисъла на знанието: „Един кораб се повредил и го изкарали на док, за да го ремонтират. Оказало се, че никой не може да установи къде е повредата. Сетили се собствениците за един стар майстор и го повикали. Той дълго обикалял и оглеждал кораба. По едно време ударил с чук на точно определено място и казал: „Ето тук е повредата, тук трябва да ремонтирате. Услугата струва 1 милион долара. „Ама как така 1 млн. долара“, възмутили се собствениците. „Та ти нищо не направи. Обикаля половин час и след това удари веднъж с чук“, казали те. „Вярно е, че ударих един път с чук“, рекъл майсторът. „Ударът струва 1 долар, но останалите пари са за това, че знам къде да ударя“. Изводът от притчата е: „Учете, за да познавате не просто технологията на работата с чук, а за да знаете къде и как да ударите, така щото ударът ви, основан на знанията, да бъде максимално продуктивен“.
„Ако желанията и мечтите ви не са постигнати в пълна степен, значи не сте положили достатъчно усилия и не сте платили пълната цена, за да се случи това. Мечтите са безплатни, но дълъг и скъп е пътят, който трябва да изминете, за да ги сбъднете“, каза още в откриващото си слово ректорът на ПУ „Паисий Хилендарски“.
„За първи в системата на висшето образование ще влязат и първокурсници, родени в началото на 21-ви век. По-голямата част от техните преподаватели са родени през 50-те, 60-те и 70-те години на миналия век. Самите студенти ще бъдат на пазара на труда през 50-те и 60-те години на настоящото столетие, в което светът ще изживее още много неочаквани трансформации, за които нито ние, нито университетите у нас и по света ще бъдат подготвени. Но това, което със сигурност можем да кажем днес, без да прогнозираме за бъдещето, е, че висшето образование със своя академизъм и преподаватели ще продължи да бъде онова място, което в най-голяма степен ще добавя широкия микс от знания и компетентности, необходими на бъдещия пазар на труда. Това предполага и няколко парадокса, свързани с висшето образование. Единият от тях е, че преподавателите няма да са единствените източници на информация, но те ще ни дават най-ценните съвети, ще ни учат да мислим и да използваме информацията“, каза в приветствието си към студентите министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.
За откриването на учебната година поздравителен адрес бе изпратен от Президента на Р България Румен Радев. „Едно от най-предпочитаните висши училища – Пловдивският университет „Паисий Хилендарски“, е ключов фактор за просперитета на региона и страната. Успешното му сътрудничество с бизнеса и различни организации, както и реализираните важни за обществото проекти, формират високия авторитет на университета днес. Той е търсен партньор, който благодарение на богатия си опит и традиции предлага високо качество на образование, съвременна методи на преподаване и модерна материална база. Екипът на университета е доказал, че може да преодолява проблемите на съвремието и да дава на младите хора силата на знанието и успеха“, бе посланието на Президента, прочетено пред присътващите от зам.-ректора на ПУ „Паисий Хилендарски“ доц. д-р Мария Стоянова. „Вярвам, че изпълнението на академичните цели, които сте си поставили за новата учебна година, ще разшири успешното развитие на университета като част от българската и европейската научна инфраструктура“, се казва още в поздравителния адрес.
Зам.-областният управител на Пловдив Петър Петров и зам.-кметът на Община Пловдив Стефан Стоянов също приветстваха преподавателите и студентите на ПУ „Паисий Хилендарски“ – както за избора им на учебно заведение и предизвикателствата на академичната среда, така и за светския живот и културното влияние на Пловдив – бъдещата столица на културата през 2019-а година.
Председателят на Студентски съвет във висшето училище Светослав Енчев окуражи първокусниците и ги информира за съдействието, което съветът оказва на всички възпитаници на ПУ „Паисий Хилендарски“.
Церемонията по откриване на академичната година традиционно включваше и ритуално предаване от абсолвентите на първокурсниците на символите на университета – издание на „История славянобългарска“ на Паисий Хилендарски и ключа и знамето на университета.
sn sn sn sn sn sn sn sn sn

* * *

В Пловдив Нощта на учените стартира от АМТИИ „Европейска нощ на учените 2018“ е посветена на Годината на културата и новите технологии и се провежда едновременно в 300 града по света Пътна картаНа 28 септември Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство (АМТИИ) – Пловдив ще се присъедини към провеждащата се по едно и също време в около 300 града в цяла Европа и по света „Европейска нощ на учените” – K-TRIO 3 (Researchers in Knowledge Тriangle, Учените в триъгълника на знанието).
Проектът K-TRIO 3 – „Европейска нощ на учените“, се финансира от Европейската комисия по дейностите „Мария Склодовска-Кюри“ на програма „Хоризонт 2020”. АМТИИ е част от консорциум участници, сред които са Нов български университет – координатор на проекта, Софийски университет „Св. Климент Охридски“, Департамент за информация и преквалификация на учители към Тракийски университет, Русенски университет „Ангел Кънчев” и „Млади таланти“.
В България в програмата освен Пловдив ще се включат още градовете София, Варна, Бургас, Стара Загора и Русе. Надсловът за трета поредна година е „Учените в триъгълника на знанието”. Специален акцент в програмата на пловдивските висши училища е поставен върху Годината на културата и новите технологии. „Чрез програмата на проекта искаме да доближим изследователите и техните постижения до обществото и най-вече до младите хора. Представените събития в пътната карта на Нощта са адресирани към ученици и деца и включват конкурси, събития при открити врати. Младите изследователи могат да участват в срещи и дебати. За родителите и учителите са предвидени ръководени посещения. Организирани са и панаири за знания, изложби, дискусионни клубове и мн. други, които ще бъдат интересни и полезни за всички граждани и гости на Пловдив на 28 септември“, разказаха координаторите на проекта за Пловдив доц. д-р Петя Бъркалова и д-р Весела Казашка.
Стартът на събитията на „Европейска нощ на учените 2018“ ще бъде даден в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство с официално откриване от Ректора проф. Милчо Василев в Концертна зала на Централната сграда на академията в 17.00 часа на 28 септември, петък.
С първото събитие в програмата АМТИИ отваря врати за любопитни и любознателни към изкуството и културата ученици, студенти, докторанти и ще представи свои проекти, нови тенденции в съчетаване на художествената и творческа дейност в модула „Наука, образование, изкуство и иновации в областта на изкуството“. Д-р Весела Казашка ще представи проекти на Академията, финансирани от външни източници през последните три години. Ще бъдат коментирани и различни възможности за финансиране на научната и художествено-творческа дейност на млади и утвърдени учени.
Необходимостта от променящи се стереотипи и развиването на нова култура в научните изследвания и иновациите е във фокуса на откритата катедра, която има за цел да помогне на младите хора – студенти и докторанти, да осъзнаят многостранните кариерни възможности пред изследователите, в това число стипендиантите по програмата „Мария Склодовска-Кюри. Иновациите и научноизследователската инфраструктура в България ще бъдат разгледани като ключови фактори за кариерния успех на младите хора на науката и изкуството. Млади учени и докторанти ще се включат в обсъждането с личен пример и въпроси. Наред с перспективите, ще бъдат показани и реални примери за най-успешни кариери на млади изследователи.
В Арт кафе от 18.00 ч. ще бъдат представени интервютата за сборника „ Хора на изкуството. Многоликите превъплъщения на таланта“ и участниците в него – 15 души на изкуството. За втора година координаторите на проекта доц. д-р Петя Бъркалова и д-р Весела Казашка представят книга с интервюта с известни пловдивски личности. Първото издание включваше учени от града и бе под надслов „ Университетът – убежище на мисълта. Хора на науката“, а в тазгодното издание са включени изпълнители, учени от различни сфери на изкуството – класически изпълнители, фолклорни изпълнители, художници. Интервютата са от типа анкети – в тях учените отговарят на едни и същи въпроси, които ги представят като личности, включително от непозната за колегите, студентите и широката публика страна. Избраните да попаднат в тази книга отстояват ценностите и политиките, свързани с образованието и науката. Всички те носят харизмата на учени, който вдъхновяват млади последователи, разказаха доц. Бъркалова и д-р Казашка.
Отново в рамките на Арт кафе във времето от 18.30 до 19.30 ч. специален гост на „Европейска нощ на учените 2018“ ще бъде Владимир Балчев – дългогодишнен главен експерт на Държавен архив – Пловдив. Той е автор на книгите „Забравеният град. Записки за Пловдив“, „Пловдив – другият бряг на Европа“ и „Пловдив по следите на отминалото“. Разговорът с него ще бъде на тема: „Европа в битието на Пловдив“.
Академията организира и изложба със снимки от фотоконкурса „Новият век през моя обектив“. Победителите ще получат наградите си между 19.30 и 20.00 часа в Концертна зала на АМТИИ. Във фотоконкурса са поканени да участват хора от всички възрасти, които са любознателни пътешественици в света на знанието и умеят да погледнат творчески през обектива, но също така и жадуват за споделяне на „уловеното”. Първите 20 фотографии по брой на гласовете в социалната мрежа оформят фотографска изложба. Постерите ще бъдат изложени на открито в двора на АМТИИ от 28-и септември.
От 20.00 часа музиканти ще дефилират от АМТИИ до Римския стадион, където ще се проведе фолклорният концерт на открито „Хора на изкуството и изкуство за хората“. За да бъдат активни участници, пловдивчани и гости на града, е предвиден открит дансинг под звуците на хипнотичните ритми на българската фолклорна музика.
Националната гимназия по сценични и екранни изкуства също отваря врати за ученици, студенти и широка публика. Екип от училището ще представи участието в национални и международни проекти. В двора на гимназията ще бъде подредена изложба с творби на нейни възпитаници, която ще бъда открита от 18.00 до 19.00 ч..
Центърът по растителна системна биология и биотехнология (ЦРСББ) също активно участва в „Европейска нощ на учените 2018“. Той е един от десетте центъра за върхови постижения в Европа, финансирани по програма „Хоризонт 2020“. Във формат „европейски корнер“ ЦРСББ ще представи спечелените си проекти, като акцентът ще бъде върху проектите Planta SYST и RESIST. Модератор на събитията в ЦРСББ е доц. д-р Цанко Гечев – директор на Центъра. Учените, привлечени от чужбина – родени в Индия и ЮАР, но развивали научната си дейност в Европа, Азия и Америка ще участват в дебат на тема: „Европа, Азия или Америка – по-добро място за наука и образование.“ Участниците в дебата ще имат възможност да споделят опита от работата си и на трите континента, да отговарят на въпроси, поставени от публиката, да представят родните си места и университети.
От 19.00 часа новите технологии и изкуството се срещат и съчетават в галерия „Анастас“. В приятната и творческа атмосфера на галерията ще бъде направена презентация на тема „Информационните технологии във визуалните и изпълнителски изкуства – нови възможности за кариерно развитие“. Участниците ще имат възможността да задават въпроси и да получават отговори в зададената посока: възможното бъдеще на Пловдив като „умен град“, ИТ мостовете между миналото и настоящето в нашия град – един от най-старите живи градове в Европа и Европейска столица на културата през 2019 г.
„Артклас Център“ от 20.30 часа ще отвори за първи път врати, за да бъде домакин на пътешествениците – готови за обучение, опознаване на света, науката и изкуството чрез пътуване. Темата на презентацията на домакините е „Пътувам, уча и се наслаждавам на изкуство“. Гостите на „Артклас Център“ ще имат възможността да „нарисуват“ и мечтаят за своите маршрути на знанието, ще се запознаят с арттерапевтични техники, ще получат стихосбирката „Стъпки“, която е традиционно издание на „Европейска нощ на учените“ и включва творби на учени, които имат афинитет и към поезия. Посетителите на „Артклас Център“ ще се запознаят и разсъждават върху темата за позитивната стигма към хората с увреждания.

***

Продължава записването за курсове по руски език в ПУ „Паисий Хилендарски“Центърът за езици и междукултурна комуникация при Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ продължава записването за курсове по руски език за студенти, ученици и възрастни. Обучението започва през месец октомври и се провежда с подкрепата на Центъра за руски език и култура към висшето училище, а предлаганите нива на владеене са А1 – начинаещи, А2 и B1 – за средно напреднали и напреднали, както и руски език за ученици между 1 и 5 клас.
Обучението се осъществява от лектори русисти от ПУ „Паисий Хилендарски“ с дългогодишен опит в преподаването на руски език като чужд. С помощта на доказали ефективността си в практиката методи се преподават системни и последователни знания като добра основа за постигане на индивидуалните цели на всеки курсист – любителски, кандидат-студентски или работни. Детският курс се провежда предимно в съботните дни в Центъра за руски език и култура в Нова сграда на Пловдивския университет на бул. „България“.
Крайният срок за записване за новите курсове е 10 октомври 2018 г. Желаещите трябва да изпратят две имена, възраст, актуален телефонен номер и избраното езиково ниво на електронен адрес: rumir.plovdiv@gmail.com. Или да позвънят на: 0879 481 381, контактно лице е Анастасия Кехайова.
***

Започна набирането на кандидати за ваучър схема за млади стартиращи предприемачи 24.07.2018
Започна кандидатстването по ваучър схема за млади стартиращи предприемачи, желаещи да развият бизнес идеята си за кандидатстване пред акселераторски програми.
Ваучър схемата, управлявана от Бизнес център за подпомагане на малки и средни предприятия-Русе, ще предостави менторски услуги на максимум 5 иновативни бизнес идеи на млади предприемачи с цел подготовката им за кандидатстване пред акселераторски програми. Освен менторските услуги, схемата включва и безплатна подготовка на демо видео на бизнес идеята, изисквано от много акселераторски програми в процеса на кандидатстване, както и участие в демо събитие пред представители на акселераторски програми в Гърция през декември за трите най-добри бизнес идеи.
Схемата стартира едновременно в България, Гърция и Сърбия и е финансирана от Дунавския фонд за стратегически проекти (DSPF) с подкрепата на Европейския парламент и градската управа на Виена. Изграден е и онлайн инструмент за самооценка, който е в подкрепа на развитието на бизнес идеята на млади предприемачи, както и е събрана информация за условията на различни акселераторски програми, отворени за млади хора от България.
Условията и документите за кандидатстване по ваучър схемата и инструмента за самооценка могат да бъдат намерени на следния линк: https://accel.smebg.net/voucher_scheme/
Краен срок за кандидатстване: 30.08.2018
За контакти:
Христина Каспарян
e-mail: christi@smebg.net

Агенция за развитие на човешките ресурси – Русе, съвместно с Министерството на туризма на Република България, Министерството на туризма на Румъния и Асоциация Достъп за всички – Румъния, организирахасъвместни обучения на тема„Управление на устойчиви туристически дестинации и предлагане на пазара на екотуристически продукти“
Агенция за развитие на човешките ресурси – Русе, съвместно с Министерството на туризма на Република България, Министерството на туризма на Румъния и Асоциация Достъп за всички – Румъния, организираха съвместни обучения на тема „Управление на устойчиви туристически дестинации и предлагане на пазара на екотуристически продукти“ в периодаот 14 до 18.05.2018 в гр. Балчик. В тях взеха участие представители на НПО, общини и туристически центрове.
Материалите са разработени и се представят от български и румънски експерти от сферата на туризма. Проектът има за цел да подобри капацитета на публичната администрация и гражданското общество в трансграничната територия Румъния – България чрез идентифициране на средства за развитие на екотуризма, откриване на финансови източници, разписване и успешно изпълнение на трансгранични проекти.
Следващият модул „Разработване на инфраструктура за устойчив туризъм“ ще се проведе от 4 до 6.06.2018 в гр. Вършец. Обученията се организират по проект „Еко туризъм по Дунав“, финансиран от Програмата за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ V-A Румъния-България 2014-2020. За въпроси и допълнителна информация:
Агенция за развитие на човешките ресурси – Русе
ел. поща hrda@smebg.net
Калин Минев – Мениджър проект

* * * B>

Бакалавърска програма „Национална сигурност“ стартира ФИСН на ПУ „Паисий Хилендарски“
Изучава се за първи път в граждански университет, завършилите могат да работят като експерти по сигурността в Президентството, МС, ДАНС, МВР, МО
Бакалавърска програма „Национална сигурност“, каквато не съществува в другите граждански университети в страната открива във факултета си по икономически и социални науки Пловдивският университет „Паисий Хилендарски“. Обучението е актуално и в контекста на обявената в края на 2016 г. Концепция за развитие на независима от НАТО сигурност и отбрана на ЕС.
Приемът по специалността за първия випуск за предстоящата академична 2018/2019 година ще бъде в платена форма на обучение. За редовно обучение семестриалната такса ще е 970 лв., а за задочно - 450 лв. Двете стойности са законово регламентирани и включват всички образователни и административни услуги по време на обучението – уверения, академични справки, ликвидационни изпити, държавни изпити и т.н., както е и при всички останали специалности на университета.
От следващата година за специалността, която подготвя кадри за сферата на сигурността, ще бъдат предвидени и места държавна поръчка.
Специалността „Национална сигурност“ е от едноименното професионално направление и е структурирана така, че да създава експерти с компетенции да изготвят оценки на заплахите и да предприемат действия за гарантирането на глобалната, регионалната и националната сигурност и отбрана в нейните ключови елементи.
Обучението по специалността „Национална сигурност“ отговаря на обществените очаквания за подготовка на висококвалифицирани специалисти, които да имат компетентности по ключовите елементи от защитата на националната сигурност и отбрана. Те трябва да имат подготовката за работа при условия на сътрудничество с другите страни-членки на ЕС и НАТО, както и да са в състояние да гарантират националната сигурност и отбрана в изпълнение на националните политики на Република България в тези области. Целта на образованието по национална сигурност е да подготви експерти, които да имат компетенции и могат да изготвят оценки на заплахите и предприемат действия за гарантирането на глобалната, регионалната и националната сигурност и отбрана в нейните ключови елементи.
Бакалаврите, завършили специалността, ще могат да се реализират в структурите и звената от системата за сигурност с правомощия по защитата на националната сигурност и отбрана – ДАНС, МВР, МО, както и в специални органи и звена – Специализиран отряд за борба с тероризма, Държавна агенция „Оперативнотехнически операции“. Биха могли да се реализират и в Министерство на правосъдието, в органите на централна държавна власт и управление, на местна власт и самоуправление, ангажирани с дейности по осигуряване на сигурността и отбраната, опазване на обществения ред, управление на кризи и защита от бедствия и аварии на териториите и населените места.
Придобитата в специалността „Национална сигурност“ професионална квалификация предоставя възможности завършилите специалността да се реализират и адаптират успешно към динамиката на промените в системата за национална сигурност и отбрана и корпоративна и фирмена сигурност. Те биха били подходящи за длъжности като експерти по сигурността и отбраната в управленски и административни звена от структурите на Президентството, Министерския съвет, Министерството на отбраната, Министерството на вътрешните работи, в централна и териториална администрация на държавната власт, в организациите и институциите на структури за сигурност на ЕС и НАТО, в различните български и чужди неправителствени организации и др.
За добрата подготовка и придобиване на необходимите компетентности от студентите е предвидено обучение в два модула: „Национална и корпоративна сигурност“ и „Европейска сигурност и отбрана“. Завършилите получават професионална квалификация „Експерт по сигурността“.
Балът за прием в специалността се образува по два начина. В първия случай се умножава по 6 оценка от кандидатстудентски изпит по български език, математика, история на България или география на България. Във втория случай се умножава по 6 оценката от държавен зрелостен изпит по един от следните предмети: „Български език и литература“, „Математика“, „География и икономика“, а полученото число се умножава по 0,85.
Подобно е балообразуването за още 7 бакалавърски програми на ФИСН, които се изучават и в редовна, и в задочна форма: „Макроикономика“, „Маркетинг“, „Финанси“, „Счетоводство“, „Стопанско управление“, „Публична администрация“, „Мениджмънт на туристическия бизнес“.
Единствено в редовна форма е приемът в бакалавърските програми „Международни икономически отношения“ (МИО) и „Политология“, като при тях образуването на бал за прием е с по-различни формули. За МИО балът представлява сбор от учетворена оценка от кандидатстудентски изпит по български език, математика, история на България или география на България и удвоена оценка от кандидатстудентски изпит по английски, немски или френски език или удвоен резултат от международни изпити по английски, немски или френски език, които се признават по приравнителна скала за съответния език. Втори варинт на прием за МИО е сборът от учетворената оценка от матура по „Български език и литература“, „Математика“ или „География и икономика“, която се умножава по 0,85, и удвоена оценка от кандидатстудентски изпит или от международен изпит с приравняване по един от трите чужди езика.
За прием в Политология“ са предвидени 3 варианта за балообразуване. Първият и вторият са съответно умножена по шест оценка от кандидатстудентски (история на България, география на България, английски език, немски език или френски език) или държавен зрелостен изпит („Български език и литература“, „История и цивилизация“, или „География и икономика“). Третата формула за образуване на бал за бакалавърска програма политология е сборът от учетворена оценка от кандидат-студентски изпит по история на България, география на България, английски език, немски език, или френски език и удвоена оценка от кандидатстудентски изпит или от международен изпит с приравняване по един от трите чужди езика.
***

Отворен ден по проект ФОКУС или Как да се повиши конкурентоспособността на фирмите от сектора на агрохраните чрез транснационални клъстъри

Бизнес център за подпомагане на малки и средни предприятия – Русе кани заинтересовани лица и фирми от хранително-вкусовата промишленост на Отворен ден по проект „Повишаване конкурентоспособността на МСП от сектора на агро храните чрез транснационални клъстъри - ФОКУС”, който ще се проведе на 19 април 2018 в хотел „Рига“, гр. Русе.
В програмата за Отворения ден са включени презентации на важни теми като “Регламент (ЕС) № 1169/2011 за предоставянето на информация за храните на потребителите”, както и „Биологични замърсители в храните“ и “PCR-базирани техники за детекция и количествено определяне на биологични обекти с приложение в анализа на хранителни продукти и суровини” на специалисти от Аграрен Университет Пловдив.
Основната цел на проект ФОКУС е да развие капацитета и конкурентоспособността на МСП, за да се осигурят иновативни и подобрени хранителни продукти за националните, регионални и световни пазари.
Проектът ще направи това чрез създаване и управление на Регионални Клъстъри за агро храни. Един от тези клъстъри ще бъде създаден в България. Той ще предоставя микс от подпомагащи услуги за българските МСП, който включва: технологично одитиране, валидиране на бизнес идеи и помощ за разработване на бизнес план. В допълнение на това, проектът ще предлага семинари за повишаване на капацитета, достъп до информация за пазари и технологично разузнаване, работа в мрежа и двустранни бизнес срещи, които да засилят връзките между МСП, научно-изследователските организации и управляващите (модела на тройната спирала бизнес-изследвания-политика).
Проект „Повишаване конкурентоспособността на МСП от сектора на агро храните чрез транснационални клъстъри - ФОКУС“ се изпълнява по Програма за транснационално сътрудничество Балкани – Средиземно море с общ бюджет 902.845,90 евро. Партньори по проекта са седем организации от четири държави (Албания, България, Гърция и Кипър) и един асоцииран партньор, като водещ партньор е Регионът на Пелопонес, Гърция. Изпълнението му ще продължи две години – от 1 ноември 2017 до 31 октомври 2019.
За повече информация и записване за участие:
Екатерина Йорданова, мениджър проект ФОКУС
Тел.: +359 82 821 472, e-mail: e.yordanova@smebg.net

Националният конкурс за есе на Философко-историческия факултет на ПУ открива и втората си сесия


Класираните от първата сесия ще представят творбите си пред комисия от два факултета, за да се формира крайната им оценка
Отличниците могат да се запишат в бакалавърските програми „Етнология“ или „Социална антропология“
Философско-историческият факултет на ПУ „Паисий Хилендарски“ обяви старта на втората сесия на Четвъртия национален конкурс за есе за 12-класници. Темата е „Чуждите празници в българската култура – необходимост или подражание?“
В рамките на първата сесия бяха изпратени писмени работи от ученици от цялата страна. Проверяващите са впечатлени от показаната съпричастност и чувствителност на младите хора към теми, свързани с културата – своята и тази на „другия“, с идентичността – етническа и религиозна, както и с историческото наследство в контекста на културното многообразие, в което всички ние живеем, разказаха организаторите. Те потвърдиха, че двете сесии на конкурса са напълно равностойни, като всяка от тях има три етапа.
27 от участвалите в конкурса 12-класници са класирани и с писма са уведомени директорите на училищата, в които те учат. За отличниците има и специални грамоти, които ще им бъдат връчвани тържествено в училище от директорите и класните ръководители.
Класираните ученици на 18 април ще представят есетата си пред комисия от преподаватели от два факултета на Пловдивския университет – Философско-историческия и Филологическия.
За втората сесия първият етап представлява представяне на конкурсните материали, а крайният срок за това е 1 май 2018 г. Писмените работи могат да се изпратят в електронен вид на адрес: pu-konkurs@uni-plovdiv.net, а на хартиен носител – на адрес: Философско-исторически факултет – Деканат, Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“, ул. „Цар Асен“ №24, 4000 Пловдив. Есето трябва да съдържа данни за кореспонденция: трите имена на участника, град, училище, клас, пълен пощенски адрес и телефон.
В конкурса могат да участват всички ученици от 12 клас в средните училища в страната с интереси в областта на краезнанието, литературата, българския език, историята, етнографията, туризма и културното наследство.
Есето представлява самостоятелна писмена разработка в обем до 4 стандартни страници по посочената тема. Специално разработени насоки за подготовка на ученическо есе участниците в конкурса могат получат на сайта на факултета на следния линк тук
Есето трябва да бъде придружено от декларация за авторство, която може да се свали от страницата с условията на конкурса: https://logos.uni-plovdiv.net/en/news/-/blogs/09-04-2018. При изпращане по електронна поща, подписаната декларация трябва да бъде сканирана в .pdf или .jpeg. Есета без декларация за авторство няма да бъдат допускани до конкурса, предупредиха от Философско-историческия факултет.
Вторият етап е посветен на оценяването на конкурсните материали, което ще продължи до 11 май. Есетата ще бъдат оценявани от комисия от преподаватели от Философско-историческия и Филологическия факултети на Пловдивския университет. Оценяването се извършва по шестобалната система в граници „Слаб 2“ – „Отличен 6“, с точност до 0,10. Авторите на класираните есета с оценка минимум „Мн. добър 4,50“ ще бъдат лично уведомени и поканени да представят своите разработки пред комисията.
Крайната оценка се формира от средноаритметичния сбор на оценката от есето и от представянето пред комисията. Третият етап е представяне на класираните писмени разработки и обявената дата за него е 21 май. Тогава всеки автор на есе ще разполага с 15 минути, за да презентира своите идеи. Членовете на комисията ще задават въпроси на участника.
Есето трябва да отговаря на критерии като: оригиналност и атрактивност на съдържанието, лично отношение на автора, аргументираност по темата и убедителност при представянето пред комисията. До конкурса не се допускат есета, копирани от други източници. Авторите на първите три есета, класирани от комисията, ще получат награди от Философско-историческия факултет.
С оценка от националния конкурс всички класирани участници могат да изберат да се запишат в бакалавърските програми „Етнология“ или „Социална антропология“ във Философско-историческия факултет на Пловдивския университет през учебната 2018/2019 г., вместо полагане на кандидатстудентски изпит по български език, ако отговарят на условията за прием, посочени в справочника на Пловдивския университет. А именно: при минимум „Отличен 5,50“ класираните участници могат да се запишат в избраната от тях бакалавърска програма в деня на подаване на кандидатстудентски документи. При получена оценка от „Добър 4“ до „Мн. добър 5,25“ – участниците могат да участват в класирането за специалности „Етнология“ или „Социална антропология“.


ХХVII ИТАЛИАНСКИ ФЕСТИВАЛ НА КРАСОТАТА И ПРИЧЕСКАТА 23 – 25 март 2018 г.
Палата 2 на Международен панаир – Пловдив

Световен дебют на фризьорски мапинг в Пловдив
Зрелищното 3D-шоу удиви лорд Евгени Минчев и звездата на британския "Х Фактор" Амрик Чана


За пръв път в света зрелищен коафьорски 3D-мапинг бе представен в Пловдив. Впечатляващият виртуален мултимедиен спектакъл бе част от т.нар. "Сребърно парти" в клуб "Мегами", което е част от съпътстващата програма на стартиралия в петък XXVII Италиански фестивал на красотата и прическата, съобщиха организаторите от "Christian of Roma".
3d Триизмерната атрактивна прожекция с експлозивно въздействащ музикален фон, наречена "Chrevolution", "качи" на сцената намиращи се в различни точки на света стилисти от гигантите във фризьорството "Alfaparf", "BES", "OWay" и "Sexy Hair". Притихналата многобройна публика стана свидетел на преобразяването на 4 представителки на различни антропологични етно-географски общности - средиземноморска, скандинавска, азиатски тип и мулатка. Метаморфозата на красавиците бе извършена с претворяване на визиите на моделите от фризьорите, които ползваха продуктите си и следваха своите собствени тенденции.
3D-зрелището неусетно премина в реално случващото се на сцената шоу на стилистите от "L`anza". Екипът на бранда начело с българския фризьор Конда наживо изработи във футуристичен стил своите 4 варианта за визии на красавиците с изначално различна външност. Изненадата за публиката бе 5-ият модел сред тях - плеймейтката Златка Димитрова. С този иновативен подход на визуализиране публиката успя да види в рамките на няколко минути как едно и също момиче може да изглежда по 5 различни начина според критериите и посланията на различни творци.

"Чесита Коледа", приветства присъстващите лорд Евгени Минчев, шегувайки се с падналия сняг сутринта. Като водещ той си партнираше на сцената с Александра Богданска. Вдъхновени от излъчения кратък филм за 25-годишната история на компания "Christian of Roma", двамата водещи в сребърни тоалети според дрескода на партито поканиха на сцената поредната за вечерта звезда - колоритния участник от британския "Х Фактор" Амрик Чана. Певецът с индийски произход буквално нажежи атмосферата с интерпретациите си на хитовете "Pump The Jam" на групата "Технотроник" и "A Deeper Love" на Арета Франклин. Миниконцерт изнесе и "любимката на народа" Тони Димитрова. Известната и като българската Бони Тейлър певица от Бургас изпълни нейното парче "It`s A Heartache". Заедно с китариста си Росен Сеновски и дуетната си половинка Миро Станчев разпяха публиката с неостаряващото заглавие "За кой ли път".
Премиера имаше и химнът на компанията юбиляр "Christian of Roma", изпълнен от бенда на Тасе Шарков. Самият той е автор на музиката и аранжимента, текстът е написан от Яница Рагева. С динамично шоу "Инфинити" вниманието приковаха и 3 фризьорки от "Christian of Roma" - Елена, Миолена и Вили. Заедно с три танцьорки те превърнаха финалният етап от фиксирането на прическите на своите модели в изпълнение за бис.
"Благодаря на всички приятели - аз съм най-щастливият човек, защото ви имам. Сърцето, а не продуктите, правят компанията ни силна", каза управителят на "Christian of Roma" Елена Кристиано. И подари на всички приятели и партньори на фирмата през годините огромно сърце с тайно съдържание.
Попфолк певицата Андрея поздрави във видеообръщение "Christian of Roma", подкрепяна наживо от стилистите си Вили и Маури. Сред гостите бяха естрадната дива Силвия Кацарова, тв-водещата Миглена Атанасова, кралиците на красотата от конкурсите "Мис България" Тамара Георгиева за 2017-а, Габриела Василева за 2012 г. и Габриела Кирова за 2016 г., светският журналист Антон Стефанов. Целувки от сцената раздаде Николета Лозанова, чиято прическа бе променена буквално за секунди от личния й фризьор Венелин Кондаков. За обща снимка на подиума заедно със стилистите Саверио Палма, Вили и Маури и българските асове във фризьорството.

Колежът по МТ&М стартира прием на документи за кандидат-студенти


Колежът по мениджмънт, търговия и маркетинг, известен като Датския колеж в София, стартира прием на документи за кандидат-студенти за Новата академична 2018/2019 година.
Приемът във висшето училище е по документи и с интервю-събеседване, свързано с мотивацията на кандидат-студента да се обучава в сферата на маркетинга, търговията и предприемачеството. Бъдещите студенти попълват и тест за установяване нивото на владеене на английски език. Оценката по него не е балообразуваща, а позволява на приетите кандидат-студенти да бъдат разпределени по учебни групи с еднаква степен на владеене на езика.
Документите за прием се подават в сградата на Колежа по МТ&М на адрес: П.К. 1612, София, ул. „Софийски герой“ №1, ет.5, Бизнес Център Прима, етаж 5. Изпитите са през май и през септември.
Колежът по МТ&М е едно от първите частни висши училища в страната, тясно фокусирано върху модерния маркетинг, печелившата търговия и високо ефективния мениджмънт. За обучение през новата академична година бъдещите студенти могат да избират бакалавърска програма по „Маркетинг“ или по „Предприемачество“.
Специалността „Маркетинг“ е концентрирана в маркетинг инструментите и способите за оценки на пазар, конкуренция, тенденции, корпоративна политика, визия и други сфери, свързани с дейността на всяка една фирма. В последния, шести семестър, студентите избират 9 Специализирани учебни блока (СУБ) за още по-тясно профилиране по специалността като: Бизнес маркетинг, Бранд мениджмънт, Експорт-Импорт, Борси и борсова търговия, Бизнес предприятие, Маркетинг на развиващите се индустрии и др.
Специалността „Предприемачество“ набляга на генерирането на бизнес идеи, развитието и успешното им разрастване. Изучават се иновации, технологии, тенденции и други дисциплини, свързани с динамичната бизнес среда. Студентите в тази специалност могат да се обучават паралелно в Колежа по МТ&М и в СофтУни, като комбинират теоретични знания с практически софтуерни умения. Завършването на съвместната учебна програма по е-предприемачество позволява на студентите да създадат свое бизнес предприятие или да се реализират в сферата на IT сектора.
Продължителността на обучението в двете специалности е 3 години в четири форми – редовна, задочна, задочно-алтернативна и дистанционна.
МТМ Didgital е нова форма на обучение, която дава възможност на много заети хора, да получат висше образование, независимо от мястото, където се намират, или натоварения си график. Учебните материали в нея се предоставят онлайн с код за достъп. Студентите, записали новата форма на обучение в Колежа по МТ&М, имат назначен ментор, който координира присъствените им часове за изпити и предаване на проекти, осъществява връзката им с преподавателите и улеснява административните задължения.
Независимо от формата, в която се обучават, студентите завършват с Образователно-квалификационна степен „професионален бакалавър”, направление „Икономика“. За разлика от „университетския“ бакалавър в държавните висши училища, тя е силно ориентирана към практиката и е с по-кратка продължителност на обучение. Отличава се с динамичен и отговорен път към успеха, получаване на професионални знания и умения, фокусирани цели и предизвикателства пред личностното развитие.
Дипломата за висше образование, която се издава от Колежа по МТ&М, е с приложението EUROPASS, което я прави разпознаваема в Европа и света. След завършването си, студентите могат веднага да продължат образованието си за получаване на ОКС „Магистър” в България или в чужбина.
Освен специализираното обучение, Колежът по МТ&М предоставя на своите студенти участие в програмата „Еразъм”, практики и стажове в големи фирми, както и разнообразие от допълнителни курсове, с които да обогатяват уменията и компетенциите си. Те включват полезни и забавни часове по фотография, български и английски език, театрален курс и Microsoft IT академия. Повечето курсове са безплатни или на символична цена, като в тях могат да се запишат както студенти и преподаватели, така и външни лица.
За справки и подаване на документи:
Колеж по мениджмънт, търговия и маркетинг
ул. „Софийски герой“ №1, ет.5
1612 София, България, Бизнес Център Прима

Информационен Център
Тел.: +359 2 4456 148
Мобилен: +359 889 869 400
Очаквайте допълнителна информация в уеб сайта на Колежа по МТ&М:
https://mtmcollege.org/aktualno/novini/Pages/Kandidat2018.aspx
или във Facebook: Колеж по мениджмънт, търговия и маркетинг

Съпругата на президента Десислава Радева преряза лентата на XXVII-я Италиански фестивал на красотата и прическата


 Съпругата на президента Десислава Радева преряза лентата на XXVII-я Италиански фестивал
на красотата и прическата
. Сн.Съпругата на президента Десислава Радева и Антонела Ренци (вляво) прерязаха лентата на Италианския фестивал на красотата и прическата


18 абитуриенти от социални домове в страната започват безплатно обучение във фризьорство по инициативата "Подкрепи една мечта"
Съпругата на президента на Република България Румен Радев - г-жа Десислава Радева, преряза лентата за официалното откриване на XXVII-я Италиански фестивал на красотата и прическата днес в Пловдив. В церемониалния акт й асистираше съпругата на италианския посланик в България Н. Пр. Стефано Балди - г-жа Антонела Ренци. Престижният специализиран форум за фризьорство се провежда в Палата 2 на Международен панаир - Пловдив и ще продължи до неделя, 25 март, включително, съобщиха организаторите от "Christian of Roma".
Стартът му бе даден с впечатляващо балетно шоу и ревю на прически, които стилистите на "Интеркоафюр-България" оформяха на сцената. Нестандартният спектакъл, озаглавен "Да спасим флората и фауната", премина под звуците на "Годишните времена" от Вивалди. Шоуто бе своеобразен подарък от доайена на българските фризьори и президент на "Интеркоафюр-България" за Източна Европа - стилист Кръстьо Капанов, който отправи приветствие към организаторите от "Christian of Roma" за 25-годишния юбилей на компанията.
Сред официалните гости бяха генералният консул на Република Турция в Пловдив Хюсейин Ергани, съпругите на посланиците у нас на Кралство Белгия - г-жа Джае-Йон Че , и на Южна Корея - г-жа Ким Джиън. Присъстваха също зам.-областният управител на Пловдив Ивелина Апостолова, зам.-кметът на града Георги Титюков, почетните консули на Италия в Пловдив - Джузепе ди Франческо, и на Франция - Теофана Брадинска, директорът на Международен панаир - Пловдив д-р Иван Соколов, президентът на Италианската търговска камара Марко Монтеки.
18 абитуриенти от социални домове от цялата страна бяха специалните гости на церемонията по откриването на Италианския фестивал на красотата и прическата. Тези зрелостници са включени в тазгодишната инициатива на президентството "Подкрепи една мечта" и ще бъдат обучени безплатно в професията на фризьора. Социалната кампания се осъществява благодарение на усилията на г-жа Десислава Радева в съвместно партньорство с "Christian of Roma" по разработени менторски програми от 660 учебни часа. След успешно полагане на изпит възпитаниците на социалните домове ще получат Свидетелство за професионална квалификация 2-ра степен, валидно в България и в чужбина, и стаж в престижни салони, обясниха организаторите. По време на 3-дневния форум в Пловдив младежите ще имат възможност да се докоснат до изкуството на топ коафьори от цял свят, работили за бляскавите седмици на модата в Милано, Ню Йорк, Париж. Сред тях се открояват имената на Скот Фос от САЩ, Руслан Татянин и Андзор Закутов от Русия, Саверио Палма от Италия. Асовете на фризьорството ще имат майсторски класове. На подиума в Палата 2 с шоу спектакли и демонстрации ще се изявят и най-добрите български стилисти.
За младите хора фризьорството е една от най-вълнуващите професии, именно защото предоставя възможности за креативност и навлизане в света на шоубизнеса, смятат организаторите. 18-те момчета и момичета ще получат по традиция и прическа за своя бал. Групата им ще присъства и на ежегодните конкурси за фризьори от цялата страна, както и на провеждащото се за пръв път национално съревнование за маникюр. В него са записани над 100 участници. Реализира се в партньорство с Асоциацията на маникюристите у нас. В програмата на форума е включен и семинар за маникюристи, в който ще участват имена от силната руска школа. В последния ден - неделя, 25 март, ще се проведе конкурсът за грим, съобщиха организаторите.
Затрогващи кадри на бедстващи деца от цял свят бяха излъчени по време на откриването на Италианския фестивал на красотата и прическата. "Това са хлапета, които знаят какво е нещастие. И както е казал Дж. Ф. Кенеди още през 1961 г.: Или човечеството ще приключи с войната, или войната ще приключи с човечеството", изрази посланието на "Christian of Roma" Давиде Кристиано.

Класна стая „Конфуций” в ПУ „Паисий Хилендарски“ организира Ден на китайската култура 2018


Екипът на Класна стая „Конфуций” към Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ предлага на пловдивчани и гостите на града да посрещнат пролетта с поредното издание на Деня на китайската култура, който ще се проведе на 25 март, неделя, от 15.00 ч. в Лимакон център, бул. „Марица“ №154 А.
Събитието е съвместен проект на Класна стая „Конфуций“ и Френска езикова гимназия „Антоан дьо Сент Екзюпери“, осъществен с подкрепата на Институт „Конфуций“ – София.
Тази година организаторите са приготвили впечатляващо интерактивно преживяване, което да събуди откривателския дух на посетителите. От 15:00 до 17:00 ч. любителите на китайската култура ще могат да участват в творчески работилници по калиграфия, изрязване на хартия, изработване на китайски възли и да се снимат с китайски костюми. Доброволци ще обучават гостите как да използват клечки и как да приготвят традиционен китайски чай, ще разкажат и много любопитни факти за Китай. За най-активните участници, които ще посетят всички щандове, са предвидени специални награди.
Програмата за Деня на китайската култура от 17:00 до 18:00 ч. ще продължи с танци, песни и много изненади за посетителите, така че да могат заедно с екипа на Класна стая „Конфуций” да усетят магията на китайската култура. * * *

Министър Вълчев откри в Пловдивския университет конференция за ресурсните учители


sn Мащабният форум събра преподаватели и директори на образователни инспекторати от цялата страна
„Ресурсният учител е ключов фактор в приобщаващото образование. Мерило за образователната система е доколко тя осигурява адекватна подкрепа на децата със специални потребности.“ С тези думи днес министърът на образованието и науката Красимир Вълчев се обърна към участниците в Националната конференция „Ресурсният учител – значим фактор за приобщаващото образование“, организирана от Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“.
Красимир Вълчев подчерта, че приобщаващото образование е сред приоритетите на управлението. „Всяко дете със специални образователни потребности (СОП) трябва да получи професионална подкрепа. Планираме увеличаване на бюджетните разходи в сектора,“ каза още образователният министър.
Той припомни и други наболели проблеми в системата. Повечето учители са в предпенсионна възраст, но реално кризата за учители би се усетила след 10-15 години. В момента все още има учители в пенсионна възраст, които обаче остават на работните си места, за да запълват липсата на по-млади кадри. Има и педагози със съответната квалификация, които са извън системата.
Младите хора търсят професии, в които да се реализират по-бързо. Изборът на учителска професия е дългосрочна инвестиция. Затова трябва да има повече възможности за квалификация през целия живот и за кариерно развитие. Една от важните стъпки за подкрепа на учителите и в частност на ресурсните учители, е повишаването на заплатите в сферата. За първи път от много години, в края на 2017 г. учителските заплати са били над средното ниво в страната. Тенденцията към повишаване ще се запази, за да може след 4 години да има трудово възнаграждение в размер над 1200 лева. Също така се предлага допълнителен прием на педагози във висшите училища, организират се допълнителни квалификации и се дава възможност на хора без педагогическа квалификация, но с подходящи умения, да започнат да преподават, като паралелно с това в рамките на една година придобият необходимото педагогическо образование.
„Висшите училища и БАН трябва да се ангажират с важните обществени теми“, каза още министър Вълчев. Той подчерта, че Пловдивският университет показва своята ангажираност в различни обществени сфери. Една от тях е и приобщаващото образование.
„Децата със специални образователни потребности към момента са 2%, но техният брой непрекъснато нараства. Важно е да се намери балансът при тяхното интегриране в обществото“, каза пред присъстващите на конференцията ректорът на ПУ „Паисий Хилендарски“ проф. д-р Запрян Козлуджов. Според него ресурсните учители са ключовите фигури в процеса на приобщаващо образование, защото останалите педагози не са подготвени за работа с децата със СОП. Все пак като положителен се отчита фактът, че тези деца се добре приемани от своите връстници, допълни проф. Козлуджов.
„Педагогическият факултет на Пловдивския университет има традиции в развитието на приобщаващото образование. За нашите възпитаници ние осигуряваме най-модерното обучение и най-новите образователни технологии. С високото качество на учебния процес за ресурсните учители, ние се надяваме да увеличим техния брой, да покажем на кандидат-студентите, че тази професия е привлекателна, с тенденция да бъде и много добре заплатена“, каза деканът на ПФ проф. дпн Румяна Танкова.
Менда Стоянова, депутат от ПП ГЕРБ и председател на парламентарната комисия по бюджет и финанси, също бе сред официалните гости на конференцията, посветена на ресурсните учители. „Заплащанате е един от важните фактори за ресурсните учители. Също така обаче са важни и условията, в които те работят и обучават децата със СОП. Това правителство осъзнава важността на сектора и приоритетно ще има средства за него“, каза още Стоянова.
Десислава Раева, възпитаник на факултета и настоящ ресурсен учител и зам.-директор в ОУ „Райна Княгиня“ в Пловдив разказа пред участниците в конференцията за своя професионален път в избраната сфера. Основното училище, в което работи, е едно от иновативните под тепетата – с мултимедийно обучение, дигитални учебни дъски, кътове за почивка във всяка учебна стая. В ОУ „Райна Княгиня“ ресурните учители помагат на колегите си в адаптирането на учебния материал към потребностите на децата със СОП.
Поздравителни адреси бяха изпратили Янка Такева, председател на Съюза на българските учители, и Ваня Кастрева, директор на РУО – София. А директорът на РУО – Пловдив, Иванка Киркова лично поднесе своите пожелания за успех към присъстващите ресурсни учители и припомни, че специални грижи трябва да се полагат за всички деца в образователната система.
Научната конференция на тема „Ресурсният учител – значим фактор за приобщаващото образование“ се проведе днес в Пловдив, в т. нар. Нова сграда на висшето училище, където се намира Педагогическият факултет, който заедно с Университетския център за кариерно развитие на ПУ са организатори на събитието. Конференцията бе под патронажа на министър Вълчев и на нея присъстваха ресурсни учители и директори на регионални образователни инспекции от цялата страна, .
Мащабният форум бе посветен на необходимостта от ресурсни учители в процеса на приобщаващо образование. Бяха дискутирани проблеми, свързани с подготовката, квалификацията, професионалното и кариерното развитие на ресурсните учители. Специален фокус бе поставен на екипната дейност между ресурсния учител и другите педагогически специалисти, родителите и представителите на различни общности и институции, обясни проф. дпн Дора Левтерова, директор на Университетския център за кариерно развитие в ПУ „Паисий Хилендарски“.

Отличниците са 152, дипломира се и първият випуск на бакалавърска програма „Информационни технологии, математика и образователен мениджмънт“


ПУ „Паисий Хилендарски“ стартира курсове по 16 чужди езика
Освен по-често предлаганите обучения по английски, немски, френски, италиански, испански, гръцки, турски, руски и други славянски езици, започват и уроци по португалски, китайски, корейски и иврит
Курсове по 16 чужди езика стартира през месец октомври Центърът за езици и междукултурна комуникация при Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. Обучението ще се осъществява от университетски преподаватели, като за всяко преминато ниво при успешно положен изпит курсистите получават университетски сертификат, съобщават от Центъра.
Занятията ще се провеждат в малки групи в следобедно-вечерните часове на делничните дни. В обучението се използват съвременни педагогически технологии и модерни учебни системи в съответствие с шестте нива на владеене на съответния език според Европейската езикова рамка. Курсовете стартират при наличие на 10 кандидати за съответната група.
Предлаганите чужди езици са: английски, немски, френски, италиански, испански, португалски, китайски, корейски, руски, полски, чешки, сръбски и хърватски, гръцки, турски и иврит.
Срокът за записване е до 12.10.2018 г. в дните понеделник, сряда и петък между 10.00 и 14.00 ч. на телефон: 032 261 238. Лице за контакт е Светлана Попчева. Предвижда се провеждане на информационна среща на 15 октомври от 17.30 ч. в сградата на Ректората на ПУ „Паисий Хилендарски“ на ул. „Цар Асен“ № 24 в каб. № 325 на 3-и етаж – Деканат на Филологическия факултет.
Центърът за езици и интеркултурна комуникация е създаден с решение на Академичния съвет на ПУ „Паисий Хилендарски“ през 1998 г. и се явявя структурно звено на Филологическия факултет на университета.
Освен чуждоезиково обучение, в центъра се осъществява и обучение на чуждестранни студенти и преподаватели по български език, както и интеркултурна ориентация на български и чуждестранни студенти и преподаватели с цел участие в международни образователни програми като „Еразмус“, „Цепус“ и др.
Центърът разработва и международни проекти, свързани с изучаването на чужди езици и култури в контекста на интеркултурната комуникация. * * *

Критерии за устойчив туризъм и сертифициране

От 12 до 14.03.2018 в Русе се проведе първият курс „Критерии за устойчив туризъм и сертифициране“ от поредица обучения в сферата на туризма, предназначени за представителите на местните власти. В него взеха участие експерти от областни администрации, общини, неправителствени организации и студенти. Материалите са разработени и се представят от български и румънски експерти. Такива курсове ще се проведат и в гр. Белоградчик и гр. Балчик в България, както и в градовете Комана, Дробета Турну-Северен и Констанца в Румъния.

Обученията се организират по проект „Еко туризъм по Дунав“, финансиран от Програмата за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ V-A Румъния-България 2014-2020 с регистрационен номер 16.5.2.009. Партньори по него са: Асоциация „Достъп за всички“ от Румъния (водещ партньор), Министерството на туризма (Румъния), Агенция за развитие на човешките ресурси, гр. Русе (България) и Министерството на туризма на Република България.

Проектът има за цел да подобри капацитета на публичната администрация и гражданското общество в трансграничната територия Румъния – България чрез идентифициране на средства за развитие на екотуризма, откриване на финансови източници, разписване и успешно изпълнение на трансгранични проекти.

През м.април ще се проведат следващите 6 съвместни трансгранични обучения на тема „Управление на устойчиви туристически дестинации“ и 4 съвместни трансгранични обучения за „Използване на ръководства за екотуризъм с цел подпомагане на частни туристически оператори да развиват и предлагат на пазара такива продукти.

* * *

11 бакалаври – отличници във Випуск 2017 на Химическия факултет на ПУ „Паисий Хилендарски“


Броят на завършващите химици намалява, но те стават все по-ценени, смята деканът доц. д-р Веселин Кметов
На тържествена церемония в събота, 24 февруари, дипломи ще получат 66 бакалаври и 41 магистри от Химическия факултет на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. Промоцията на абсолвентите от Випуск 2017 ще се състои от 10:30 ч. в Спортната зала на висшето училище на бул. „България” № 236А.
Към дипломираните бакалаври и магистри с приветствия ще се обърнат ректорското и деканско ръководство, както и представители на „БИОВЕТ“ АД - Пещера, и Лабораторен център по безопасност на храните „АЛИМЕНТИ“, които са сред потребителите на кадри, подготвени във Химическия факултет.
Музикален поздрав към абсолвентите и техните преподаватели, ще поднесe музикална група от Центъра за подкрепа за личностно развитие – Общински детски комплекс в гр. Пещера.
Тази година сред бакалаврите се дипломират 11 отличници, от които единият завършва с пълно отличие. Галилеевата клетва, част от церемониите във висшите училища в Европа, ще бъде прочетена от първенецът на випуска Виктория Балчева, бакалавър по „Медицинска химия“. „Броят на специалистите химици у нас застрашително намалява. В последните години намаляват и абсолвентите на Химическия факултет, но затова пък те са все по-ценени. Гордеем се с нашите възпитаници, които издигат престижа на Химическия факултет и се ползват с доверието на работодателите. Поздравявам академичния състав на факултета за положените усилия да изградят компетентни и много добре подготвени специалисти в професионално направление, в което обучението е скъпо и трудно, а професията изключително отговорна. На абсолвентите ни желаем с дръзновение и решимост да преодоляват трудностите в живота, да срещнат много радост и щастие в професията, да са заобиколени от любов, здраве и късмет в семействата си. Нека успехът е заслужената награда за техните усилия. На добър час!“ – пожела деканът на Химическия факултет в ПУ „Паисий Хилендарски“ доц. д-р Веселин Кметов.
ГАЛИЛЕЕВА КЛЕТВА
АЗ, ВЪЗПИТАНИКЪТ на Пловдивски университет “Паисий Хилендарски”, като навлизам в редовете на българската интелигенция,
СЕ ЗАКЛЕВАМ:
- да пазя името на университета, който разкри пред мен света на науката;
- да защитя достойно професионалната си подготовка;
- да използвам научните си познания единствено за добро, за напредък, за хуманизация на света;
- да съдействам за издигане на човека като висш критерий за всяка научна и социална дейност;
- да утвърждавам в себе си и в обществото основните принципи на човешкия морал; - верен на своя народ, да допринеса с труда си за неговото по-добро бъдеще; - да бъда достоен гражданин на Отечеството си!
ЗАКЛЕХ СЕ!
Традицията за произнасяне на Галилеевата клетва идва от Италия. На 7 януари 1989 г. на едноименния площад пред църквата „Санта Кроче” във Флоренция, където е погребан Галилео Галилей, се състоял митинг в негова чест. Тогава се родила идеята във всички университети и институти да се въведе Галилеева клетва, подобна на Хипократовата, и да се произнася като тържествено обещание за използване на науката единствено за борба с болката и страданието, в името на хуманизацията на света. Този хуманен призив е утвърдена традиция при промоциите в Пловдивския университет.

Русе, 24 януари 2018
Бизнес център за подпомагане на малки и средни предприятия – Русе стартира работа по проект ФОКУС


Бизнес център за подпомагане на малки и средни предприятия – Русе е партньор по проект „Повишаване конкурентоспособността на МСП от сектора на агро храните чрез транснационални клъстъри - ФОКУС”, който се изпълнява в четири държави (България, Гърция, Кипър и Албания) от 8 организации.
През м. декември в гр. Триполи, Гърция, се проведе транснационална среща за стартирането на проект ФОКУС, събитие, организирано от Региона на Пелопонес, Гърция, които са водещ партньор на проекта. 99,1% от 286 000 европейски фирми за храни и напитки са МСП. Конкурентоспособността на сектора е изправена пред настоящите пазарни тенденции, предпочитанията на потребителите и правителствените разпоредби, както и изискванията за по-малко използване на химически консерванти, емисии на CO2 и ефективно използване на енергия, вода и суровини. Но хранителната промишленост трябва да продължи да повишава конкурентоспособността си и да намери иновативни начини да стане по-устойчива и ефективна при преработката на хранително продукти, така че да бъде способна да доставя безопасни храни. Районът Балкани-Средиземно море се характеризира с много микро и традиционни предприятия от хранително-вкусовата промишленост с ограничен достъп до висококачествено ноу-хау за подпомагане на иновациите в храните и за покриване на пазарните нужди.
Поради необходимостта МСП от Балканите да приемат всички предизвикателства е задължително да се въведат и разработят иновации и хранителни технологии, които ще обхванат значителното наследство на региона по отношение на първокачествени продукти, като по този начин се развие хранително-вкусовата промишленост. Тук ролята на клъстърите и трансграничното сътрудничество е важно повече от всякога.
В този смисъл основната цел на проект FOCUS е да развие капацитета и конкурентоспособността на МСП, за да се осигурят иновативни, нови и подобрени хранителни продукти за националните, регионални и световни пазари.
Проект FOCUS ще направи това чрез създаване и управление на Регионални Клъстъри за агро храни, които ще предоставят микс от подпомагащи услуги за местните МСП, които включват: технологично одитиране, валидиране на бизнес идеи и помощ за разработване на бизнес план. В допълнение на това, проектът ще предлага семинари за повишаване на капацитета, достъп до информация за пазари и технологично разузнаване, работа в мрежа и двустранни бизнес срещи, които да засилят връзките между МСП и другите действащи страни от модела на тройната спирала (бизнес-изследвания-политика).
Очаква се проектът да има следните въздействия: Засилване на транснационалните връзки за сътрудничество сред всички участници в тройната спирала в индустрията на агрохраните посредством дейността на Балканско-средиземноморски клъстъри за върхови постижения; Повишаване на рентабилността и растежа на МСП от сектора на агрохраните чрез комбиниране и трансфериране на нови и съществуващи знания в иновативни и конкурентни решения с цел възползване от възможностите на бизнеса и пазарите в региона Балкани-Средиземно море; Подобряване на капацитета, конкурентоспособността и външната конкуренция на МСП, подпомагайки ги да идентифицират нови бизнес модели, технологии и иновации чрез иновативни клъстери и подкрепящи услуги; Повишаване капацитета на ключовите участници в клъстъра; Пазарен подем и разпространение на иновациите; Подкрепа за успешна и конкурентна панбалканско-средиземноморска хранително-вкусова промишленост; Принос към постигане целите на Стратегия Европа 2020 за включващ, интелигентен и устойчив растеж и към постигане целите на регионалните политики и стратегии за интелигентна специализация.
Проект „Повишаване конкурентоспособността на МСП от сектора на агро храните чрез транснационални клъстъри - ФОКУС“ се изпълнява по приоритетна ос 1. Предприемачество и иновации, тематична цел 3. Повишаване конкурентоспособността на малките и средни предприятия (МСП) и специфична цел 1.1 Конкурентни територии на Програма за транснационално сътрудничество Балкани – Средиземно море. Общият бюджет на проекта е 902.845,90 евро. Партньори по проекта са седем организации от четири държави (Албания, България, Гърция и Кипър) + един асоцииран партньор, като водещ партньор е Регионът на Пелопонес, Гърция, а изпълнението му ще продължи две години – от 1 ноември 2017 до 31 октомври 2019.


Олимпиада по морфология в ПУ „Паисий Хилендарски“ отбеляза кръгла годишнина


11 студенти от Филологическия факултет получиха награди по време на 20-ото издание на състезанието, гостуваха лауреати от предишни години
20-а кръгла годишнина отбеляза Олимпиадата по морфология на съвременния български език. Тя се провежда без прекъсване от 1999 г., съобщиха организаторите от Филологическия факултет на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“.
Официалната олимпийска церемония с присъствието си уважиха голяма част от лауреатите в досегашните надпревари. Първият победител от 1999 г. Ася Сократова също бе сред официалните гости. През въпросната година тя е студентка в специалността „Български език и френски език”. Днес Ася Сократова е позната във филологическата общност като преводач и автор на художествени текстове и пиеси за деца, разказаха зам.-деканите на Филологическия факултет доц. д-р Константин Куцаров, дългогодишен член на научното жури на състезанието, и доц. д-р Надя Чернева.
Те припомниха, че през 1999 г. езиковедът доц. д-р Красимира Чакърова поставя началото на лингвистичното състезание като нетрадиционна форма за оценяване на знанията по морфология на съвременния български език. Към днешна дата главен организатор на олимпиадата е Лингвистичният клуб „Проф. Борис Симеонов” в ПУ „Паисий Хилендарски“, а научен ръководител на формацията е доц. д-р Красимира Чакърова.
Статистиката на олимпиадата за последните 19 издания сочи, че най-много носители на приза „Морфолог на годината“ е имало от специалностите „Български език с чужд език“ – 11 победители, следвани от студентите по „Българска филология“ – 7, и „Български език и история“ - 2-ма. Независимо от това при коя специалност отива купата на победителя, през всичките тези години основна остава идеята за лингвистично откривателство, за дълбоко познаване на граматичната система и любов към родния език, каза пред присъстващите водещата на юбилейното тържество Анастасия Кехайова.
Тази година награди от олимпиадата получиха 11 студенти филолози от ПУ. Първото място зае студентката от специалността „Български език и новогръцки език” Петя Златева и това автоматично я превърна в носител на приза „Морфолог на 2018“. Константин Обретенов, съпредседателят на Лингвистичния клуб „Проф. Борис Симеонов” в ПУ „Паисий Хилендарски“, й поднесе клубната награда – „Българска граматика. Морфология” от проф. д.ф.н. Руселина Ницолова. Наградата „Морфолог на 2018” връчи миналогодишният й носител Диана Мъркова.
Втора позиция си извоюва Надежда Кичекова от същата специалност на Филологическия факултет. Три дами и един кавалер си поделиха третото място: Диана Петрова-Овчарек, „Български език и новогръцки език“; Златка Димитрова, „Български език и английски език“; Габриела Топалова и Димитър Дребчев, „Българска филология“.
Поощрителни награди получиха петима студенти: Емили Андреева и Татяна Лазарова-Ковачева, „Българска филология“; Елена Минчева, „Български език и италиански език“; Людмила Сребрева, „Български език и испански език“; Йордан Бадов, „Български език и английски език“.
На заелите първите три места – тази година общо 6 студенти, бяха връчени олимпийски медали. Всички лауреати получиха почетни грамоти и сувенири, изработени специално за 20-годишнината с надписи „20 години олимпиада по морфология в ПУ” и „Morphologiam amorem meum!” Грамоти и сувенири бяха раздадени и на лауреатите от предишни години.
По случай 20-ото издание на Олимпиадата по морфология на съвременния български език доц. д-р Красимира Чакърова състави сборник с интервюта, озаглавен „Per aspera ad victoriam” (в превод от латински: „Чрез трудности към победа“). В него всички досегашни носители на наградата „Морфолог на годината” споделят спомени за своето участие в граматичния конкурс, тълкуват кои морфологични черти на съвременния български език отразяват признаци от народопсихологията ни, с какво олимпиадата се различава от традиционния тип изпит. Повечето от тях определят олимпийската надпревара като „езиково забавление, лакмус за лингвистични таланти, предизвикателство и приключение“.
„Неслучайно това своеобразно морфологично състезание е високо ценено и от филолозите в други български университети. Постепенно то се утвърди като разпознаваема марка на пловдивската лингвистична школа, като синоним на езикова ерудиция, нестандартност и творчество”, се казва в предговора на „Per aspera ad victoriam”. Сборникът е отпечатан от Университетско издателство „Паисий Хилендарски”.

Куриозно начало за изложба на знаменитости
Една от рисунките бе свалена още преди да бъде изложенаЗа куриозна случка при откриването на първата за годината изложба в Народно читалище „Димитър Благоев – 2008 г. – град Пловдив” ни информираха от екипа му. Вчера там бе представена експозицията „Отпечатъци” – рисунки на известни хора, оставили следи в историята, изкуството, спорта.
Секретарят на читалището и автор на рисунките Вера Аврионова разказа интересна история, разиграла се минути преди откриването на изложбата. „Докато окачвахме последните рисунки, една от редовните ни читателки забеляза портрет на Стефан Данаилов, който предстоеше да бъде нареден до останалите. Тя каза, че няма смисъл изобщо да го окачваме, защото му е голям почитател и иска портрета за себе си. И така един от двамата българи в изложбата не бе показан на посетителите, а рисунката намери новия си притежател още преди началото на експозицията да бъде официално поставено.”
„Отпечатъци” е поредната изложба в библиотеката, набираща средства благотворително. Тя ще остане там до края на месеца, след което ще бъде показана в още няколко читалища. „Тъй като част от рисунките междувременно ще бъдат продадени, изложбата се обновява постоянно”, поясни секретарят на читалището. „Този път, освен с химикал, посетителите ще видят и портрети, рисувани с тънкописец и перманентен маркер”, допълни тя.

Национално състезание по български език и литература за зрелостници организира Пловдивският университет


Участието е безплатно, получилите отлична оценка ще бъдат приети за студенти в няколко от специалностите на Филологическия факултет
Национално състезание по български език и литература за зрелостници организира Филологическият факултет на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ на 3 февруари 2018 г. от 11:00 ч., съобщи зам.-деканът доц. д-р Елена Гетова.
Освен че ще проверят нивото на своите знания, зрелостниците, които получат отлична оценка, ще бъдат приети за студенти във Филологическия факултет в някоя от следните избрани от тях специалности: „Българска филология“, „Славистика“, „Български език и китайски език“, „Български език и руски език“, „Български език и френски език“, „Български език и италиански език“, „Български език и новогръцки език“, „Български език и турски език“, „Български език и история“, „Български език и испански език“, „Български език и немски език“, „Български език и гражданско образование“.
Състезанието ще продължи 3 астрономически часа и ще се проведе в сградите на ПУ „Паисий Хилендарски“, като залите ще бъдат уточнени допълнително. Форматът му ще бъде много близък до държавния зрелостен изпит и кандидатите ще работят по два равнопоставени модула – езиков и литературен. Оценяването ще става по точкова система, а резултатите ще се приравнят към шестобалната система, обясни доц. Гетова.
Тя допълни, че участието в състезанието е безплатно, а в деня на провеждането му кандидатите трябва да носят само личната си карта. Срокът за регистриране за участие в състезанието е до 30 януари 2018 г. включително на следния линк в сайта на факултета: http://ksk.slovo.uni-plovdiv.net/2017-registracia-za-s-stezanieto-po-bel-za-zrelostnici
Списъкът с регистрираните участници и разпределението им по зали ще бъдат обявени на 1 февруари 2018 г.
При кандидатстване в някоя от изброените по-горе специалности получената отлична оценка от състезанието ще е актуална и няма да зависи от оценката, която ще получи зрелостникът на матурата – стига тя да е положителна, подчертават от Филологическия факултет. До 10 дни след провеждане на състезанието резултатите ще бъдат обявени на сайта на Филологическия факултет: http://slovo.uni-plovdiv.net.

Подпомагане на транснационалните културни връзки между селищата по р. Дунав


Представители на 7 държави, сред които и Агенция за развитие на човешките ресурси – Русе, обединяват усилията си за изграждане на регионална мрежа посредством туризъм и образование с оглед укрепване на дунавската културна идентичност и сплотеност.
Повече от 50 представители на България, Румъния, Хърватия, Словакия, Унгария и Австрия събра през м. октомври живописното сръбско градче Голубац. Целта на събитието, проведено в рамките на проекта “DANUrB” - DANube Urban Brand (Дунавски градски бранд), бе обсъждане на нови идеи за културния и туристически облик на Дунавския регион. В рамките на тридневното събитие, организирано от Белградския университет в тясно сътрудничество с Община Голубац и с Туристическата организация на града, се проведоха серия от уъркшопи между проектните партньори, работни семинари със студентски презентации и посещения на културно-исторически и природни забележителности, разположени по поречието на р. Дунав в Сърбия.
По международния проект "DANUrB", реализиран с подкрепата на програма за транснационално сътрудничество „Дунав“ 2014-2020 г, работят партньори от седем дунавски държави, сред които и България. Проектът, съфинансиран от Европейския съюз, продължава работата по създаване на пространствено-културна мрежа, „Дунавска културна променада“, свързваща общностите по реката в единен туристически бранд, предлагащ тематични маршрути и нови възможности за развитие на туризма и регионите. Проектът предвижда още разработване на иновативни и устойчиви стратегии в областта на културата и туризма, които да разкрият неизползвания потенциал на културното наследство и ресурси в селищата по Дунав и да катализират позитивните икономически и социални процеси в региона.
В рамките на уъркшопа по проекта, проведен в Голубац, бяха организирани следните инициативи:
- Презентации и дискусии за потенциала на местното културно наследство и възможностите за повишаване на неговата стойност. Проектните партньори и гости-лектори обсъдиха теми, свързани със стратегиите в областта на туризма на Сърбия, пространствената логика на културната мрежа DANUrB и ГИС платформата за описание на пространствената система на Дунавската културна променада.
- Работни семинари със студенти от Белградския университет, Университета на Нови Сад и Будапещенския университет по технологии и икономика по въпроси, свързани с проектирането и оценката на мрежа от открити публични пространства, които да се превърнат в привлекателно място за пешеходен туризъм и отдих на местното население.
- Серия от посещения на местни забележителности, сред които Средновековната крепост Голубац, Национален парк Джердап (Железни врати) и с. Текия на р. Дунав. По време на организираните екскурзии с автобус и корабче участниците имаха възможността да се насладят на живописни природни гледки и да се потопят в атмосферата на Средновековната цивилизация и култура.
Проектът „DANUrB“ е разработен от водещия партньор – Будапещенски университет по технологии и икономика (Budapest University of Technology and Economics – BME) и по него работят 7 университета, 6 национални изследователски института, 18 регионални и местни органи на публичната власт от 7 държави В проекта България е представена от Агенция за развитие на човешките ресурси – Русе, Национален туристически клъстер „Българският пътеводител“ – София и Център за интерпретиране на наследството – София. Асоциирани партньори по проекта са Областна администрация – Русе, Областна администрация – Видин и Община Силистра. За повече информация: http://www.interreg-danube.eu/approved-projects/danurb и https://www.facebook.com/DANubeUrbanBrand/
Проектът се финансира от Европейския съюз (Европейски фонд за регионално развитие, Инструмент за предприсъединителна помощ и национално съфинансиране).

***

АГЕНЦИЯ ЗА РЕГИОНАЛНО РАЗВИТИЕ И БИЗНЕС ЦЕНТЪР 2000
България, 3400 гр. Монтана,
телефон: 00359 96 300 760, факс: 00359 96 300 740;
Проект “Приключение с балон - нов съвместен туристически продукт”
Project Code 15.2.1.058
Финансиран по Програма Интеррег V-A Румъния-България
Дневен ред Семинар за представяне на нов съвместен туристически продукт
„Летене с топловъздушен балон“
Проект “Приключение с балон - нов съвместен туристически продукт”, код на проекта 15.2.1.058
Дата: 17 юли 2017 г.
Място: хотел „Дунав“, гр. Русе
14.00 ч. – 14.30 ч. Регистрация на участниците
14.30 ч. – 15.30 ч. Презентация на проект “Приключение с балон - нов съвместен туристически продукт”
15.30 ч. – 16.30 ч. Представяне на LZ-APP
16.30 ч. – 17.00 ч. Кафе-пауза
17.00 ч. – 18.00 ч. Представяне на маркетингова стратегия за разработване и позициониране на нов съвместен туристически продукт в Транс-граничния регион Румъния-България

Дата: 18 юли 2017 г.
Място: хотел „Дунав“, гр. Русе
06.00 ч. – 10.00 ч. Възможност за наблюдаване на свободно летене на топловъздушен балон
11.00 ч. -12.00 ч. Създаване на мрежа за промоция на новия съвместен туристически продукт
12.00 ч. – 14.00 ч. Обяд

Български фирми имат възможност за международни двустранни бизнес срещи gamesmatch@gamescom 22-24 август 2017


Фирми за разработка, програмиране, публикуване и разпространение на игрии мат възможност да участват в международни бизнес срещи, организирани от EnterpriseEuropeNetwork към Бизнес център за подпомагане на малки и средни предприятия–Русе по време на най-голямото световно изложение на гейминг сектора gamescom. Срещите ще се проведат на 22-24 август 2017 в Кьолн по време на изложението и са предназначени за разработчици на игри, издатели, доставчици на услуги, свързани с гейминг сектора (дизайн, анимация, програмиране и др.), университети. Gamescomе най-голямото световно изложение за видео и компютърни игри, като в изданието си от 2016 то привлича над 870 изложители от 54 държави, както и над 345000 посетители от 97 държави, сред които 30500 представители на бизнеса.
По време на gamesmatch@gamescom2016 на мрежата Enterprise Europe Network са се провели 196 предварително заявени бизнес срещи между професионалисти от гейминг сектора от 27 държави. Тази година България участва за първипът в организирането на двустранните срещи чрез Секторна група “Креативни индустрии“, на която Enterprise Europe Network-Русе е член.
Няма такса за участие.
Крайният срок за регистрация и заявяване на срещи е 13.08.2017.
Повече информация:
Enterprise EuropeNetwork – Русе
Христина Каспарян
тел: (082) 82 14 72

Народно читалище „Иван Вазов – 1931”, кв. Коматево(Пловдив - б.р.), издава сборник с поетични и прозаични творби на коматевски автори.


В ежедневието ни фактът, че около нас съществуват хора, в които все още е жив стремежът да се занимават с изкуство обикновено е пренебрегван поради нашата постоянна заетост с лични или служебни проблеми. Като следствие – нямаме време, което да отделим, за да се вгледаме един в друг. Творбите в алманаха са разпределени в две части, наречени условно Минало и Настояще. Публикувана е всяка една творба, която е предадена в библиотеката на Читалището – без редакционна намеса, във вида, в който са представени от авторите.
В алманаха ще откриете и илюстрации на коматевски творци. На представянето му очакваме авторите да прочетат откъси от любими творби и се надяваме да изпитате удоволствие от докосването до творбите! 6 юли, четвъртък, 18 часа, читалище «Иван Вазов-1931», квартал Коматево

4541 кандидат-студенти участват в редовната кампания на Пловдивския университет


164 са записаните студенти след предварителните изпити и с оценки от състезания, удължен е срокът за кандидатстване само с оценка от матура
Общо 4541 души са подали документи за участие в редовната кандидат-студентска кампания на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“, съобщи заместник-ректорът доц. д-р Мария Стоянова. Тя уточни, че броят записали се е само за специалностите във висшето училище, а не и за филиалите му. С оценки от държавни зрелостни изпити кандидатстват 1995 от подалите документи.
Към момента има 164 записани студенти с оценки от предварителните изпити на ПУ „Паисий Хилендарски“, както и такива, които имат отлични оценки от състезания. От тях 45 души са се записали в бакалавърската програма „Софтуерни технологии и дизайн“, 17 – в „Софтуерно инженерство“, 18 – в „Психология“, и по 7 човека в специалностите „Българска филология“ и „Музика“.
Записването за явяване на изпитите през м. юли продължи от 14 до 28 юни. Удължен е единствено срокът за приемане на документи за кандидатстване с оценка от матура – в бюрата по градове до 5 юли, а в информационния център на ПУ „Паисий Хилендарски“ – от 4 до 7 юли.
Челно място при най-предпочитаните специалности в редовна форма на обучение заема бакалавърската програма по „Софтуерни технологии и дизайн“. Тя е посочена като първо желание от 310 кандидати, а местата са 90. На втора позиция е „Софтуерно инженерство“, първи избор за 229 души, като акредитираният прием е 90 бройки. Трета е специалността „Право“, избрана от 213 кандидат-студенти, които ще се борят за 112 места.
Четвърта в класацията е редовната форма на бакалавърската програма по „Маркетинг“ – тя е посочена като първо желание от 174 души, но местата за нея са само 30. Следват „Психология“, „Финанси“, „Предучилищна и начална училищна педагогика“, „Английска филология“, „Мениджмънт на туристическия бизнес“, „Приложна лингвистика – английски с втори чужд език“, „Счетоводство“, „Педагогика на обучението по физическо възпитание“ и „Стопанско управление“.
Голям кандидатстудентски интерес има и към новоразкритата специалност „Графичен дизайн с реклама“. Като първо желание тя е посочена от 51 души, а местата за прием са 15.
Първото място при най-предпочитаните специалности в задочна форма на обучение е за „Предучилищна и начална училищна педагогика“ – първо желание за 240 човека. Втората, избрана от 116 кандидат-студенти, е „Психология“, а третата, със 102 първи желания, е „Маркетинг“. Следващите предпочитани от кандидатите задочни специалности са „Педагогика на обучението по физическо възпитание“, „Мениджмънт на туристическия бизнес“ и „Софтуерни технологии и дизайн“.
По традиция най-масов е изпитът по български език, който тази година е насрочен на 2 юли. за него участие са заявили 995 души. На следващия ден са изпитите по история на България с 252 записани, по английски език – 218, и информатика – 165 човека. На комплексният изпит по физическо възпитание, планиран за 3 и 4 юли, ще се явят 176 души.
На всяка от следващите три дати – 4, 5 и 6 юли, ще има изпити по 4 предмета. На 4 юли са писмените препитвания по география на България (87 кандидати), психология (134 кандидати), испански език (6 кандидати) и химия (16 кандидати). На 5 юли са обявени немски език (29 кандидати), биология (71 кандидати), физика (2 кандидати) и френски език (8 кандидати).
В последния ден от кампанията, 6 юли, ще се проведат изпитите по математика, музика, изобразително изкуство – I кръг, и теология. За тях съответно са се записали 193, 14, 51 и 13 кандидат-студенти. В дните от 2 до 6 юли включително, от 14:00 до 17:00 ч., ще се провежда и изпитът по говорни и комуникативни способности. Записаните за него са 807 души.
Както всяка година изпитът по „Актьорство за драматичен театър“ е насрочен за месец септември. Той включва три кръга в три последователни дни. Тази година датите за явяване са 11 септември за I кръг, 12 септември за II кръг и 13 септември за III кръг.

Младежи се обучават за водачи в интерактивния маршрут „Усети града”Днес приключва тридневното обучение на водачите в интерактивния маршрут по проект „Усети града“. Водачите са младежи, които се обучават чрез методите на неформалното образование в основни техники за ориентация и мобилност в градска среда на хора със зрителни затруднения, в интерпретиране на градското културно наследство и прилагане на практика на наученото.
Обучените водачи ще могат да представят градското културно наследство на Пловдив по време на 3 интерактивни маршрута „Усети града” - на 3 юни, утре, и на 13 и 18 юни. Маршрутите „Усети града” ще са отворени и безплатни за всеки. Подробности за часовете на провеждане ще бъдат обявени в страницата на организаторите: https://www.facebook.com/aceamediator/.
Интерактивните маршрут се преминават от най-малко двама души, един е в ролята на водач, а другият е воден със затворени очи. Водените могат да бъдат както зрящи, така и незрящи и да предизвикат сетивата си. С помощта на пътеводител, водачът насочва и представя по сетивен начин културното наследство на Пловдив. За целта са нужни определени знания за интерпретиране и ориентация в градска среда, заложени теми в Обучението за водачи.
Проектът „Усети града – подготовка на водачи и реализиране на интерактивен маршрут” е финансиран от Община Пловдив, Дирекция „Култура и културно наследство”. Организиратор на инициативата е Асоциация за култура, етнология и антропология „Медиатор”, която работи в партньорство с Философско-историческия факултет на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски”, в чиято сграда се провежда обучението, и с Националния център за рехабилитация на слепи – гр. Пловдив.
Инициативата е продължение на научно-приложен проект „Усети града”, реализиран през 2014 г. от екипа на АКЕА „Медиатор” и студенти и преподаватели от специалностите „Етнология“ и „Социална антропология“ към Философско-историческия факултет на ПУ „Паисий Хилендарски“.
След приключване на проекта през 2014 г. екипът на АКЕА „Медиатор” реализира интерактивния маршрут няколко пъти в Пловдив. През 2015 година са разработени нови два маршрута – в село Аспарухово, обл. Варна, и в град Стара Загора. Те са съобразени със спецификите на пространството и представят местното културно наследство по нов начин.
Информация за проекта е публикувана и на сайта:
https://feelthecitytour.wordpress.com/

Програма Млади Учени

Пилотен проект
Изследване на въздействието на звуците, думите, различните честоти и трептения
(чрез наблюдение и измерване въздействието върху растения)
- Участие в отглеждане на лимец – плевене
- Участие в благотворителни базари ?
- Фестивали Здравей здраве
За кого е ?
За деца на България в Родината и извън нея на възраст 6-11г.
Също и за техните родители, за иновативни учители, директори на училища, вземащи решения в МОН
ЦЕЛИ :
 Развитие на изследователски дух, творчески нагласи, когнитивни способности, самостоятелност , критичност
 Интердисциплинарно обучение чрез научна методика и собствени усилия , самостоятелно и в група , във взаимодействие с родители и други, децата да изследват и направят изводи за въздействието на звуците, думите, различните честоти и трептения (върху себе си , околните, но чрез наблюдение на растежа на растения (леща) подложени на определени звукови въздействия ) 
Развиване умения за описание, обяснение - представяне, обсъждане, спор, вслушване в аргументите на другите, създаване на хипотези – предвиждане, активно формиране и усъвършенстване на собствената позиция 
Надграждане на умения и знания за Информационни и Комуникационни Технологии в ролята им на инструменти за развитие 
След пилотна фаза Развитие на ключови умения , като : лидерство (помощник-ръководители на следващи групи), работа в екип 
Предизвикване положителни промени в мисленето , методиката и работата на учителите, училищата, МОН
ВАЖНО! Проектът не се финансира от европейски и/или национални програми.
Участието на деца , родители, учители и директори Е БЕЗПЛАТНО !
За контакти:
Фондация Бъдеще 21 век
Райчин Рачев
0898 410301, raichin@mail.bg, Skype: raichinbg

Проект Млади учени- http://platform.iportal4languages.eu/portal/site/dc73ff8d-35d3-4700-8c5f-2ddad1e7f339

1 май - Ден на труда и на международната работническа солидарност

Учители се оплакват, че пишат по 10 документа за една двойка - в-к Сега

759 лв. може да е та заплата за учител наесен - препратка в-к "Сега"

Ученици организират модно представление ”От хановете и царете, воеводите и до днес”

Екипите на ОУ „Пенчо Славейков“ и Професионална гимназия по кожени изделия и текстил „Д-р Иван Богоров“ гр. Пловдив, имат удоволствието да поканят пловдивчани на модно представление в центъра на град Пловдив на 01 юни 2017 г., четвъртък, от 15:00 ч. на стълбите на Каменица.
Организаторите споделят, че целта на събитието е да оцветят деня с всяка стъпка. Представяните съчетанията пасват на всеки стил, а идеите носят пролетно настроение и самочувствие. Модните хрумвания са заредени с много комфорт и изискан шик.
Пътят на модата е дълъг и сложен, определено е предизвикателство за хора със свободен дух и собствен стил, добавят още те. И уточняват, че ще представят на пловдивчани своята колекция: ”От хановете и царете, воеводите и до днес”.
За тях комфортът е най-важен съчетан с последните модни тенденции, бохо-стилът е лек и небрежен. Тоалетите са изработени от тюл, дантела и органза, съчетани с кадифе и кожа, след което са добавени и аксесоари от кожа. Готови са с комфорта и най-новите тенденции на клубната мода.
Тоалетите, които ще бъдат представени, са изработени от учениците в часовете по учебна и производствена практика в ОУ „Пенчо Славейков“ и Професионална гимназия по кожени изделия и текстил „Д-р Иван Богоров“ гр. Пловдив.
Прическите, които подчертават красотата на момичетата и момчетата, както и стилът на моделите са творческо хрумване на учениците от СИП-„Фризьорство”, а за перфектния грим, така деликатен и точен, ще се погрижат учениците от гимназията, участващи в клуб „История на грима“ по проект „Твоят час“.
През следващата учебна година учениците в Професионална гимназия по кожени изделия и текстил „Д-р Иван Богоров“ гр. Пловдив ще се обучават и по специалността фризьор.

Младежи представят културното наследство на Пловдив в интерактивни маршрути за зрящи и незрящи


Градското културно наследство на Пловдив ще се представя пред зрящи и незрящи от младежи, които ще бъдат подготвени да реализират 3 интерактивни маршрута на 3-и, 13-и и 18-и юни. Информацията бе оповестена днес по време на пресконференция за представяне на проекта „Усети града – подготовка на водачи и реализиране на интерактивен маршрут”, финансиран от Община Пловдив, Дирекция „Култура и културно наследство”. Организиратор на инициативата е Асоциация за култура, етнология и антропология „Медиатор”, която работи в партньорство с Философско-историческия факултет на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски” и с Националния център за рехабилитация на слепи – гр. Пловдив.
Участниците в трите интерактивни мартрута през м. юни ще бъдат предварително подготвени по време на специализирано обучение за водачи, което ще се проведе от 31 май до 2 юни включително в сградата на Философско-историческия факултет на ПУ „Паисий Хилендарски“ на ул. „Костаки Пеев“ №21. Бъдещите водачи ще бъдат ангажирани с проблемите за достъпа на хора със зрителни затруднения до градското културно наследство на Пловдив. Желаещите да се включат в обучението, могат да се запишат за него до 29 май, понеделник, на следния линк: https://goo.gl/forms/n0uwpQAPfIRDVbdc2
В обучителната програма са предвидени и лекционни, и практически занимания. Членове на Националния център за рехабилитация на слепи – Пловдив също ще се включат в обучението, за да дадат насоки за работата с незрящи, обясни Галина Петрова, експерт от НЦРС.
Възможностите за включване на интерактивните обиколки в туристическите маршрути на Община Пловдив коментира Гено Дойков, специалист „Маркетинг и реклама на дестинацията“ от Общинско предприятие „Туризъм“.
От началото на годината Община Пловдив стартира няколко проекта за гражданска активност, „Усети града“ е един от тях. Дано постигне устойчивост, пожела Милен Гледачев от Дирекция „Култура и културно наследство”.
Интерактивните маршрути се преминават най-малко от двама души – единият е в ролята на водач, а другият е воден със затворени очи. Водените могат да бъдат както зрящи, така и незрящи, които искат да предизвикат сетивата си. С помощта на пътеводител, водачът насочва и представя по сетивен начин културното наследство на Пловдив – с докосване на паметници на културата, с вслушване в околните шумове.
За да могат да преведат своята публика – незряща или зряща, но със затворени очи, бъдещите водачи трябва да получат определени знания за интерпретиране и ориентация в градска среда, като тези теми са заложени в обучението за водачи.
Маршрутите „Усети града” ще са отворени и безплатни за всеки. Подробности за часовете на провеждане ще бъдат обявени в страницата на организаторите: https://www.facebook.com/aceamediator/.
Инициативата е продължение на научно-приложен проект „Усети града”, реализиран през 2014 г. от екипа на АКЕА „Медиатор” и студенти и преподаватели от специалностите „Етнология“ и „Социална антропология“ към Философско-историческия факултет на ПУ „Паисий Хилендарски“, припомниха доц. д-р Добринка Парушева и доц. д-р Меглена Златкова от катедра „Етнология“ на факултета.
След приключване на проекта през 2014 г. екипът на АКЕА „Медиатор” реализира интерактивния маршрут няколко пъти в Пловдив. През 2015 година са разработени нови два маршрута – в село Аспарухово, обл. Варна, и в град Стара Загора. Те са съобразени със спецификите на пространството и представят местното културно наследство по нов начин.
Информация за проекта е публикувана и на сайта:
https://feelthecitytour.wordpress.com/

ПРЕДСТАВЯТ ИСТОРИЯТА НА СЕЛО ДЕДОВО В НАРОДНАТА БИБЛИОТЕКА

Залата на Народна бибилотека „Иван Вазов“ се оказа тясна, за да побере всички, желаещи да научат повече за китното родопско с. Дедово. Книгата "Село Дедово. Бисер в Родопите. Страници от историята" с автор д-р Иван Аврамов бе представена снощи пред пловдивчани и кореняци от селото. Срещата бе открита от г-н Иван Арамазов - секретар на Сдружение с нестопанска цел "Защита - с. Дедово 2013", основен организатор на събитието. Той подчерта, че въпреки пожар, унищожил голяма част от писаната история на селото, дедовчани все пак са успели да съберат страниците от своята история и да я предадат на поколенията. Проф. д-р Живко Гешев представи автора на книгата, а млади виртуози на пиано и цигулка поздравиха присъстващите. Книгата "Село Дедово. Бисер в Родопите. Страници от историята" е издадена в края на 2016 г. и е продължение на "Малко история, етнография и още нещо за село Дедово" от Лилия Михайлова, написана 10 години по-рано – през 2006.

ОУ "Пенчо Славейков" и НЧ "Димитър Благоев - 2008" почитат заедно светите братя Кирил и Методий


С изложба на пазители на българския дух и култура ОУ "Пенчо Славейков" и НЧ "Димитър Благоев - 2008 г. - град Пловдив" ще отбележат 11 и 24 май. Експозицията се състои от 10 рисунки на 20 българи с изключителен принос за запазването на българщината, обясниха организаторите. Портретите са нарисувани с химикал от секретаря на читалището Вера Аврионова.
Експозицията е разположена във фоайето на ОУ "Пенчо Славейков" и ще запознае учениците със Св.Св. Кирил и Методий, Иван Вазов, Алеко Константинов, Елин Пелин, Йордан Йовков, Димчо Дебелянов, Антон Дончев, Блага Димитрова и други светли имена в българската литература. На 24 май рисунките официално ще бъдат подарени на училището, за да напомня на децата за онези българи, които са дали всичко от себе си, за да съхраним най-важното - нашата духовност и самосъзнание.
Секретарят на НЧ "Димитър Благоев - 2008 г. - град Пловдив" Вера Аврионова припомни, че читалището и ОУ "Пенчо Славейков" имат дългогодишно и много успешно сътрудничество и са работили заедно по редица проекти и инициативи. Тя обясни, че вече се готви продължение на инициативата, като предстои да бъде дарена на училището и експозиция от български революционери.

Над 70 млади филолози анализират в Пловдив идеите, идеалите и утопиите по пътя на словото


Студентите и докторантите участват в двудневна конференция организирана от Филологическия факултет на ПУ „Паисий Хилендарски“, Лингвистичния клуб „Проф. Борис Симеонов“ и Съюза на учените
Двудневна научна конференция за студенти и докторанти с международно участие започва утре – 11 май, в Пловдив. Мотото на форума е „Пътят на словото – идеи, идеали, утопии“. В конференцията ще участват над 70 млади филолози – бакалаври, магистри и докторанти. Те са представители на ПУ „Паисий Хилендарски“, СУ „Св. Климент Охридски“, ШУ „Епископ Константин Преславски“, ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, Института за български език и Института за литература при Българската академия на науките, Нов български университет, Медицинския университет – Пловдив. Чуждестранното участие е от Сърбия и Пакистан.

В Секцията по езикознание присъстват доклади с различна тематика – върху граматичните особености на българския език – морфология и синтаксис, разгледани като персонални явления на българската граматична система, както и в сравнителен или в съпоставителен план. Популярното в съвременността понятие „езикова картина на света“, значението на фразеологизмите, метафори с първи компонент „зоо“ в българския и английския език, словоредът на въпросителното изказване в разговорната реч, проблемът за вътрешната форма на заемката „селфи“ са само част от заявените смислови насоки в тълкувателските търсения по езиковедските въпроси.
Светът на възрожденеца и възрожденският човек като възприемател на новото, културният шок и опитването на света в Алековото „До Чикаго и назад“, физиологията на града във Вазовия разказ „Кардашев на лов”, егоистичният „аз“ в лириката на Кирил Христов, безвремието на балканския човек у Иво Андрич и Йордан Радичков, граници на съзнанието в поезията на Александър Геров, движението от журналистика към литература и влиянието на журналистическата работа върху художественото писане – това са само част от интересните теми, които ще бъдат представени в литературоведската секция.
Мотото „Пътят на словото – идеи, идеали, утопии“ е посветено на 120-годишнината от смъртта на Алеко Константинов. По повод годишнината студенти от специалността „Актьорство за драматичен театър“ в ПУ от класа на доц. Иван Налбантов ще изпълнят откъс от пиесата на Руси Божанов „Щастливеца иде“.
Като специален гост на научния форум домакините ще посрещнат сатирика Здравко Попов, представен от литературоведа доц. д-р Владимир Янев.
Сегашното издание е деветнайсето поредно от провеждането на научната конференция. Всяка година тя има различен наслов и дава среща на езика и литературата, видени през погледа на младите тълкуватели. Национално жури по езикознание и литературознание ще оценява текстовете на участниците.
Съпътстваща инициатива е постерната изложба „Граматиката като свободно изкуство“. Презентираните в изложбата графики са картини на изреченската структура, получени с помощта на Фразово-структурната граматика и нейните инструменти за анализ и образно представяне на изречението. Автори на графиките са студенти, дипломанти и докторанти към Катедрата по български език на Филологическия факултет при Пловдивския университет.
Откриването на конференцията е в 10:00 часа утре, 11 май, в пленарната зала на Дома на учените (Пловдив, ул. „Митрополит Паисий“ № 6). Нейни организатори са Филологическият факултет на ПУ „Паисий Хилендарски“, Лингвистичният клуб „Проф. Борис Симеонов“ и Съюзът на учените – клон Пловдив.

Ден на етнологията и антропологията и Студентски етноложки срещи в ПУ „Паисий Хилендарски”


За трета поредна година в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ студенти и докторанти ще отбележат Деня на етнологията и антропологията на 10 май от 13:30 ч. в сградата на Философско-историческия факултет на ул. „Костаки Пеев“ №21. Програмата включва различни неформални занимания като ролеви игри, творчески работилници, дискусии по теми, свързани с етнологията и антропологията, споделяне на опит от теренна работа и др.
Събитието се организира с подкрепата на Катедра „Етнология“ на Философско-историческия факултет и Студентски съвет към ПУ.
Вече има изградена традиция в отбелязването на Деня на етнологията и антропологията през 2015 и 2016 година от АКЕА „Медиатор“ – екип от настоящи и бивши студенти на катедра „Етнология“. „Ден на етнологията и антропологията 2017“ цели да популяризира етнологията и антропологията и да запознае повече хора с темите за стереотипи и предразсъдъци, всекидневие, хоби, свободно време, с какво се занимават етнолозите/антрополозите и др. В него активно се включват студенти, преподаватели и колеги от други университети.
Катедра „Етнология” и студентите по етнология и социална антропология организират и Студентски етноложки срещи на 12 и 13 май в сградата на Философско-историческия факултет на ул. „Костаки Пеев“ № 21. Темата е „Възможни и невъзможни терени на етнологията/ антропологията“.
Етноложките срещи също продължават една дългогодишна традиция, която има за цел стимулиране на студентските изяви. Проявата предоставя форум за среща и дискусия, на който студентите и младите колеги по етнология и антропология, и близки дисциплини, от всички университетски и научни центрове в България да могат да обсъждат научните проблеми, които ги вълнуват.
Организационният комитет предвижда докладите от конференцията да бъдат оформени в електронна публикация и публикувани на сайта на Философско-историческия факултет на ПУ „Паисий Хилендарски“.

ОУ „Пенчо Славейков” отбеляза тържествено патронния си празник

Навършиха се 51 години от основаването на училището
С тържествен концерт вчера, 27 април, своя патронен празник отбеляза ОУ „Пенчо Славейков”. Навършиха се 51 години от основаването на училището, това уточни директорът Екатерина Делинова.
Програмата беше изпъстрена с разнообразни изпълнения, част от които бяха рецитали, танци, песни, съчетание на мажоретния състав. Г-жа Делинова награди с грамоти всички изявили се ученици.
Специално за патронния празник бяха организирани състезания по различни учебни предмети. Отборът по футбол спечели трето място на Турнир за купата на Кока кола. Учениците, участвали в проект Народните будители и аз, които бяха удостоени с почетно второ място на Общински кръг, също бяха наградени и аплодирани.
Повечето от изпълнителите в концертната програма са от групи за извънкласни дейности по проект ”Твоят час”. Основна цел на създаването на тези групи е задържането на учениците в училище и превенция на отпадането от образователната система.
Вълнението и радостта от споделения празник с родители и гости бяха осезаеми, също и удовлетворението от положения труд. С „Работилница на открито” професионалните направления демонстрираха продукцията по практика и иновативни изделия.

СО-Район „Кремиковци“ приключи реализирането на проект за използване на възобновяеми източници на енергия за отопление на 3 общински сгради“Столична община – Район „Кремиковци“ приключи проект за изграждане на нови термопомпени системи Вода-Земя за отопление на 3 общински сгради, разположени на територията на района. Едната от тях е сградата на детската градина №89 „Шарена дъга“ в кв. Враждебна, а другите две са административната сграда и сградата за кучета на Приюта за безстопанствени кучета в кв. Сеславци.
Смяната на горивната база има за цел да се намалят емисиите на парникови газове и да се увеличи делът на енергията от възобновяеми източници в потреблението на енергия, заяви на заключителната пресконференция по проекта кметът на района Ивайло Панев. По този начин се намаляват и разходите по подръжката и експлоатацията на общинските сгради, които до този момент се отопляваха с котел работещ с промишлен газьол – нафта, котли на ток и с климатици, добави той.
С монтирането на 3-те термопомпени агрегата Вода-Земя в две от сградите се очаква да се спестят общо 80.2 тона СО2 емисии на година, а очакваните годишни финансови икономии от реализацията на проекта ще са в размер на над 23 хил. лв., подчерта и Лилия Донкова, зам.-кмет на СО-Район „Кремиковци“ и Ръководител на проекта.
Проектът: „Основно обновяване на отоплителна и вентилационна инсталации чрез изграждане на термопомпена система Вода-Земя в ДГ 89 „Шарена дъга”, кв. Враждебна и в Приют за безстопанствени кучета в кв. Сеславци, район „Кремиковци”-Столична община, към процедура BG04-02-03-1 „Повишаване на енергийната ефективност и използване на енергия от възобновяеми източници за отопление в общински и държавни сгради и локални отоплителни системи“ по програма BG04 „Енергийна ефективност и възобновяема енергия“, се осъществява с финансовата подкрепа на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014 г.
Прогнозната стойност на проекта бе 134 867, 76 евро с ДДС, а окончателната стойност след реализацията му - 126 133,81 евро с ДДС, като същият бе изпълнен за периода от 16.12.2016 г. до 30.04.2017 г.

Стратегии за устойчиво развитие на Дунавския регион

PU

Представители на 7 държави разработват иновативни идеи в областта на културата и туризма в рамките на проекта “DANUrB” - DANube Urban Brand“ (Дунавски градски бранд), финансиран по програма за транснационално сътрудничество „Дунав“ 2014-2020 г.
Повече от 100 представители на България, Румъния, Хърватия, Сърбия, Словакия, Унгария и Австрия събра през м. март Дунавският университет в Кремс (Danube University Krems). Целта на събитието, проведено в рамките на проекта “DANUrB” - DANube Urban Brand“, бе обсъждане на нови идеи за културния и туристически облик на Дунавския регион. Участниците се включиха и в екскурзии сред Културния ландшафт Вахау, обект на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.
По международния проект "DANUrB", реализиран с подкрепата на програма за транснационално сътрудничество „Дунав“ 2014-2020 г, работят партньори от седем дунавски държави, сред които и България. Проектът, съфинансиран от Европейския съюз, продължава работата по създаване на бранд на Дунавския регион и цели укрепване на дунавската културна идентичност. Проектът предвижда създаване на пространствени и културни мрежи и разработване на иновативни и устойчиви стратегии в областта на културата и туризма, които да катализират позитивните икономически и социални процеси в региона. За целта през м. март Дунавският университет в Кремс беше домакин на първия „Изследователски лагер“ по проекта, в който се включиха повече от 100 участници.
Организаторите на работния семинар си поставиха две цели:
- По време на поредицата организирани уъркшопи да се разработи концептуалната рамка и структурата на обща стратегия “DANUrB”. За целта бяха дискутирани теми в областта на културния потенциал на селищата, пространствените анализи и изследователските методи.
- Да се приложат добрите практики от региона на Вахау. Вторият важен аспект на семинара в Дунавския университет в Кремс бяха анализите на природното и културното наследство на Вахау. Участниците имаха възможността да проучат местните културни забележителности по време на екскурзии с влак (Wachaubahn), автобус и кораб, както и да опитат традиционни кулинарни специалитети. „Вахау е значим пример за бъдещата обща стратегия на Дунавския регион, което беше единодушно потвърдено и от многобройните участници в Изследователския лагер.“ - заяви д-р Петер Моргенщайн, един от проектните мениджъри и изследователи в катедрата по Строителство и околна среда на Дунавския университет в Кремс.
Първите стъпки в разработването на общ бранд на Дунавския регион бяха направени. Следващият „Изследователски лагер“ по проекта ще бъде организиран от Словашкия технически университет на Братислава в дунавските градове близнаци Щурово (Словакия) и Естергом (Унгария) в края на м. юни, 2017.
Проектът „DANUrB“ е разработен от водещия партньор – Будапещенски университет по технологии и икономика (Budapest University of Technology and Economics – BME) и по него работят 7 университета, 6 национални изследователски института, 18 регионални и местни органи на публичната власт от 7 държави В проекта България е представена от Агенция за развитие на човешките ресурси – Русе, Национален туристически клъстер „Българският пътеводител“ – София и Център за интерпретиране на наследството – София. Асоциирани партньори по проекта са Областна администрация – Русе, Областна администрация – Видин и Община Силистра
За повече информация: http://www.interreg-danube.eu/approved-projects/danurb и https://www.facebook.com/DANubeUrbanBrand/
Проектът се финансира от Европейския съюз (Европейски фонд за регионално развитие, Инструмент за предприсъединителна помощ и национално съфинансиране).
PU PU PU PU PU PU ****

На 18 април от 18 часа във фоайето на Доходно здание (гр. Русе - линк с адрес) ще се състои откриване на изложба-картини на Наско Стъпката.

Днес щеше да навърши 50 години. Остави ни ярък спомен и картини, изпълнени с живот и емоци

PU

PU

PU

PU

Вероятно проектът "Твоя час" за извънкласни дейности с внушителния бюджет от 140 млн. лв. без пари поради грешки открити от Брюксел? - препратка

Препратка Сега: Кадрова криза в образованието - пенсионират се двойно повече учители

Английският език е най-предпочитан за втора матура * * *

Новини

Английският език е най-предпочитан за втора матура - препратка Сега

Кой и как допуска унизяване и подигравка към българския учител?! - цитат Иван Ласкин, линк в-к 168 часа * * *

Ден на отворените врати във Факултета по икономически и социални науки на ПУ „Паисий Хилендарски“

PU

Ден на отворените врати организира на 21 април Факултетът по икономически и социални науки на Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“. От 13:00 часа в зала „КОМПАС“ на Ректората кандидат-студенти, ученици, родители и граждани ще могат да получат полезна информация за условията за кандидатстване и специалностите във факултета. Завършващите средното си образование ще имат възможността да се срещнат както със студентите, така и с бъдещите си преподаватели. Гостите ще бъдат запознати с новости в преподаването, както и с подобрената материално-техническа база.

През последните 20 години броят на студентите във ФИСН се е увеличил около 20 пъти. Той е един от най-големите факултети на ПУ „Паисий Хилендарски“ и предлага обучение в 9 бакалавърски, 18 магистърски и 7 докторски програми.

Започва съвместно градско културно развитие на селищата по Дунава!

PU

Представители на Агенция за развитие на човешките ресурси - Русе взеха участие във въвеждащата конференция по проект “DANUrB” - DANube Urban Brand“ (Дунавски градски бранд), финансиран по програма за транснационално сътрудничество „Дунав“ 2014-2020 г. Конференцията се проведе на 15.02.2017 г. в Будапеща, събирайки повече от 150 представители от 7 държави, разположени по поречието на р. Дунав.

Международният проект “DANUrB” цели изграждане на регионална мрежа посредством туризъм и образование с оглед укрепване на дунавската културна идентичност и сплотеност. Една от най-важните цели е създаването на общ бранд посредством подпомагане на транснационалните културни връзки между селищата по р. Дунав и изследване на неизползвания или скрит културен и социален капитал за по-добра икономическа и културна възвръщаемост. Проектът предвижда създаване на пространствено-културна мрежа, „Дунавска културна променада“, свързваща общностите по реката в единен туристически бранд, предлагащ тематични маршрути и възможности за развитие, които могат да увеличат броя посетители и времетраенето на техния престой в региона. „DANUrB“ има за цел да разкрие неизползвания потенциал на културното наследство и ресурси в градовете по Дунав (индустриално наследство, комунистическо наследство, останки от търговията, живи културни традиции и др.). Изследователите, включени в проекта, ще картографират идентифицираните културни ресурси и различните типове градска среда и ще потърсят възможности за повишаване на тяхната стойност. Очакваните проектни резултати - стратегия и пилотни проекти -обещават по-добър достъп до културата и икономически ползи за местното население вследствие увеличения туристически интерес към дунавските селища. Ще бъдат разработени и маршрути, които да покажат неизследваната култура на малките населени места по реката и така ще се подобри привлекателността и конкурентоспособността на близките по-големи градове. Сътрудничеството в рамките на проекта предвижда:

1.) Пространствени и културни изследвания по места и изследвания на културно-историческото наследство с участието на изследователи, експерти, студенти и местни общности. Изследванията включват международни „уъркшоп-и“ и местни проучвания за осигуряване на данни за конкретни обекти.

2.) Стратегия “DANUrB” за формулиране на общ пространствено-културен екшън план

3.) „Дунавска културна променада“, която да се превърне в платформа за културна мрежа и съвместно градско развитие

4.) Свързване на информацията за културно-историческото наследство в специални маршрути с помощта на мобилното приложение "Pocket guide". Маршрутите ще могат да се използват безплатно и лесно от всички туристи по света, притежаващи смартфони.

5.) Пилотни дейности с изложби, фестивали, открити дискусии и инсталации в градовете по реката с оглед визуализиране и тестване на практика на връзките между общностите по Дунава и приложение на проектните резултати.

Проектът „DANUrB“ е разработен от водещия партньор – Будапещенски университет по технологии и икономика (Budapest University of Technology and Economics - BME), една от утвърдените образователни институции в Унгария и Европа. По проекта работят 7 университета, 6 национални изследователски института, 18 регионални и местни органи на публичната власт от 7 държави – всички, обединени в стремежа си за подпомагане развитието на населените места по р. Дунав като единна, силна и устойчива туристическа и културна дестинация. В проекта България е представена от Агенция за развитие на човешките ресурси – Русе, Национален туристически клъстер „Българският пътеводител“ – София и Център за интерпретиране на наследството – София.

Проектът се финансира от Европейския съюз (Европейски фонд за регионално развитие, Инструмент за предприсъединителна помощ и национално съфинансиране).

Две читалища отбелязват националния празник с изложба на бележити българи

26 изображения на бележити българи - революционери, писатели, актьори, нарисувани само с химикал, ще посрещат посетителите на народно читалище "П.Кр.Яворов - 1926" от 1-ви до 10-и март. Експозицията, посветена на националния празник 3-ти март, ще можете да видите на ул. "Босилек" 15, бл. 215, където е разположено читалището.

Своеобразната разходка сред историята ще срещне посетителите с Левски, Ботев, Вазов, Яворов, Богомил Райнов, Невена Коканова и други българи, оставили трайни следи в нашата история, изкуство и култура. Инициативата е съвместна с народно читалище "Димитър Благоев - 2008 г. - град Пловдив", а картините са нарисувани от неговия секретар - Вера Аврионова, уточняват организаторите.

PU

* * *

В-к "Сега": 34% двойки по математика на задължителния модул и почти 18% слаби оценки по български език и литература. * * *

sn Препратка в-к Труд: "Учителят няма авторитет, обществото го оценява така" * * *

България ще заработи ново конгресно бюро НДК, Интер Експо и Конгресен Център и Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация ще работят за популяризиране на конгресния туризъм в страната и чужбина

Националният дворец на културата, Интер Експо и Конгресен Център и Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация подписаха във вторник (12 април) протокол за учредяване на Българско конгресно бюро- БКБ.

sn Съучредители на нестопанското сдружение са изпълнителният директор на НДК Мирослав Боршош, Ивайло Иванов, член на Съвета на директорите на Интер Експо и Конгресен Център и Благой Рагин, председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация. Основната цел на обединението на три от най-влиятелните организации в България е развитие на конгресния туризъм чрез популяризиране на конгресната и изложбена база в страната. Новата структура ще предлага конгресни услуги за организиране на големи международни прояви, фестивали, симпозиуми, панаири и ще реализира дейности за обмяна на опит при провеждането им.

„Това е изключително важно събитие, защото България беше единствената страна - член на ЕС, която нямаше действащо конгресно бюро“, коментира Ивайло Иванов. „Създаването на Българско конгресно бюро е дълго чакан момент и искрено се надявам, че постигнатото сътрудничество между най-големия конгресен център в Югоизточна Европа и партньорите ни ще допринесе за развитието на конгресния туризъм в страната, ще подпомогне развитието на икономиката и създаването на положителен имидж на България в чужбина”, съобщи Мирослав Боршош.

Сред основните дейности на конгресното бюро ще е привличане вниманието на международния конгресен бизнес към България. Организацията ще подпомага своите членове за представянето им пред национални и международни институции, ще набира средства за подобряване на базата и условията за провеждане на големи международни събития, ще рекламира потенциала на конгресния туризъм на България в целия свят.

Антония Маркова с вълнуваща промоция на първия си албум „Как ще те обичам“

sn Снимка:Антония Маркова на сцената

Фотограф: Никола Балимезов

Талантливата поп певица Антония Маркова представи първия си самостоятелен албум на вълнуваща промоция снощи в Пловдив. Събитието бе много лично, напълно в стила на Антония, която бе подкрепена на сцената от нейните близки приятели – великата Валя Балканска и виртуоза на гайдата Петър Янев. Над 350 приятели и верни почитатели уважиха концерта на изпълнителката, като залата в Центъра за сценични изкуства Stage 51 трудно успя за събере всички желаещи да се срещнат с нея на живо.

Концертът беше открит от забележителната Валя Балканска, която развълнува всички с космическото си изпълнение на „Излел е Делю хайдутин". Тя разказа за запознанството си с Антония Маркова и за незабравимото им изживяване с българската общност в Лондон през март.

sn Снимка 2: Антония Маркова, Валя Балканска и Петър Янев

Фотограф: Никола Балимезов

„От любовта ми към музиката е роден и моят първи албум „Как ще те обичам””, разказа Антония на публиката. „Една мечта, един блян, който изглеждаше толкова далече, но въпреки това знаех, че ще го има. Сега той е факт и е заслужена награда за труда, който сме положили през годините с авторите на песните.” Тя разкри и историята на заглавната песен, дело на Димитър Гетов. За един прекрасен текст на текстописката Петя Пашева, която го праща на Димитър Гетов, по неговата съпруга. Тя обаче го слага в медицинската си престилка, където бил изпран и забравен. След време случайно тя открива този текст и се сеща, че трябва да го даде на композитора, който поразен от силното му послание, създава песента специално за Антония Маркова. „И така от един забравен текст се роди една прекрасна песен - емблема за мен и частица от моята душа”, разкри певицата.

Албумът „Как ще те обичам” е пъстра палитра, която събира в себе си всички песни, написани специално за певицата до сега. Тя благодари на всички, които й се довериха и я подкрепиха в това начинание, и най-вече на приятелите й от Мебели „Дизма” за издаването на албума. „Това са хората, които повярваха в мечтата ми и застанаха неотлъчно до мен. Заедно работихме по издаването на албума ми, заснехме и една изключителна фотосесия, специално за изработката на обложката и в този момент сме изключително горди с финалния продукт.” В самото CD са включени общо 16 авторски парчета на български и английски език, написани специално за младата изпълнителка от едни от най-добрите композитори и текстописци в България.

Антония с вълнение си спомня екстремната фотосесия в изоставен тютюнев склад, която двамата с фотографа Никола Балимезов правят за книжката към албума. В една от почивките между кадрите певицата едва не пропада, заедно с пода, като се държи само на едната си ръка над триметрова пропаст. „Но всъщност кадрите, които влязоха в изработката на албума са точно тези, които се получиха непосредствено след пропадането, защото, както се пошегувах тогава, за изкуството умирам. Истината е, че зад всяка лъскава опаковка, стоят много предизвикателства и трудности.”, сподели изпълнителката.

Певицата беше подготвила интересен сценарий за публиката, като освен специалните гости Валя Балканска и Петър Янев, на сцената тя покани и младата и талантлива Лидия Ганева, която изпълни песента от репертоара на Антония „Звезден сън”. „Получавала съм подкрепа от много мой кумири и знам колко е важно да ти подадат ръка в правилния момент, защото пътят на артиста е трънлив и труден. Аз съм щастлива, че вече мога да се похваля, че има млади таланти, които искат да пеят моите песни”, сподели Антония. Друга изненада беше изпълнението на певецът Сунай Чалъков, както и дуетът им „О маре е ту” (O mare e tu).

Промоцията на албума „Как ще те обичам” в Пловдив е само началото от поредицата концерти, които Антония Маркова подготвя. Следващото събитие ще е на 16 май в София, а изпълнителката планира нови и интересни специални гости, с които да сподели сцената.

Възможности за МСП в областта на зелените иновации и ресурсната ефективност 31.03.2016

Enterprise Europe Network към Бизнес Център за подпомагане на малки и средни предприятия – Русе има удоволствието да Ви покани на семинар на тема „Възможности за МСП в областта на зелените иновации и ресурсната ефективност“.

Акцент на семинара ще бъдат следните теми:

1. Основни мерки за насърчаване на зелените иновации в България и Европа и добри зелени практики на фирми – лектор: Фондация „Приложни изследвания и комуникация“ – София (ФПИК)

2. Функции и предимства на онлайн инструмент за самооценка и анализ на енергийния мениджмънт на фирмите - лектор ФПИК:

Енергиен мениджмънт: Качествена оценка за съответствие на практиките във Вашата фирма с изискванията за ефективно управление на енергийните ресурси и насоки към бъдещи приоритети и стъпки, които трябва да се предприемат за по-ефективен енергиен мениджмънт.

Разходи за енергия: Оценка на степента на енергийна ефективност, енергоемкост и генерирани емисии на въглероден двуокис за Вашата фирма въз основа на специфичния разход на енергия за единица продукция, основен критерий при разработването на стратегии и програми.

Енергийна интензивност: Анализ на общото състояние и прогнозна оценка как ще се отрази намаляването на разходите за енергия на делът на енергийните разходи от общата себестойност на продукцията и енергийната интензивност на Вашата фирма.

Управление на ИКТ: Оценка на управлението на информационните и комуникационни технологии (ИКТ) във Вашата фирма, като инструмент за оптимизиране на използваните енергийни ресурси, особено във фирми, прилагащи интензивно такива технологии.

Енерго-ефективни ИКТ: Приблизително измерване на дела на енергията, консумирана от различни ИКТ, въз основа на предварително дефинирани референтни стойности и насоки за по-ефективна употреба според техническите им характеристики.

3. Възможности за финансиране на ресурсна ефективност на фирмите

Семинарът ще се проведе в град Русе, х-л „Рига“ в зала мецанин от 14:00ч. на 31.03.2016. Няма такса за участие.

Краен срок за записване: 29.03.2016, като местата са ограничени до изчерпване капацитета на залата.

Започна прием на документи за кандидатстване в Колежа по мениджмънт, търговия и маркетинг

Колежът по мениджмънт, търговия и маркетинг, по-известен като Датски колеж, стартира прием на документи за кандидатстване за новата академична година. Заявленията за явяване на изпит се подават всеки работен ден в Информационния център в сградата на висшето училище в София на бул. „Цар Борис III” №126.

Първата изпитна сесия ще се проведе на 31 май 2016 г., а втората – на 1 септември 2016 г. Приемът в Колежа става с тест, за който не е необходима предварителна подготовка.

Бъдещите студенти могат да избират между две специалности – „Маркетинг“ и „Предприемачество“. Продължителността на обучението е 3 години в редовна, задочна и задочно-алтернативна форми. Завършилите успешно Колежа по МТМ получават диплома за висше образование с образователно-квалификационна степен „Професионален бакалавър“, която е силно ориентирана към практиката.

Колежът по МТМ е едно от първите частни висши училища в България, фокусиран в областите на маркетинга, мениджмънта и търговията. След придобита диплома за професионален бакалавър студентите могат да продължат обучението си за магистри.

Пълна информация за кандидат-студентската кампания може да се получи в Информационния център на висшето училище, на телефони: 02/ 445 61 48 и 0889 869 400, както и на сайта на Колежа - www.mtmcollege.org

Някои любопитни факти за Колежа по МТМ:

• Висшето училище е създадено през 1993 г. по силата на Междуправителствено споразумение между Кралство Дания и Република България;

• Преподавателите в Колежа по МТМ са опитни практици, бизнес консултанти и уважавани експерти;

• Висшето училище работи по Програма „Еразъм“, която осигурява на студентите обмен, с цел обучение, в над 30 държави;

• От 2014 година в Колежа има партньорска програма за обучение по е-предприемачество със "Софтуерния университет" - softuni.bg;

• Провеждат се три магистърски програми, съвместно с Пловдивския университет „Паисий Хилендарски”, Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“ и Португалския институт „Ишкап”;

• Колежът по МТМ има няколко хиляди завършили възпитаници с успешна реализация в България и чужбина;

• 80% от професионалните бакалаври на висшето училище се реализират по специалността си;

• 35% от завършилите работят на ръководни позиции в сферата на маркетинга, а други 19% притежават и управляват печеливш собствен бизнес.

Колежът по мениджмънт, търговия и маркетниг връчи дипломите на Випуск 2015

SE

210 професионални бакалаври по маркетинг получиха дипломите си за завършено висше образование в Колежа по мениджмънт, търговия и маркетинг на официална церемония в Зала 10 на Националния дворец на културата.

Випуск 2015 завършва с 16 отличници, които получиха сертификати и награди за постигнатите високи резултати по време на обучението си в Колежа.

Поздравления към дипломираните студенти отправиха Ректорът - проф. Жозеф Теллалян, и Директорът на висшето училище - доц. д-р Ана Хубанова, която им пожела да не спират да се развиват.

Водещи на церемонията бяха актьорът Ники Станоев и Антон Андонов, а за доброто настроение на всички се погрижи Ангел Ковачев и бенд. SE

***

Водещи компании обсъждат на 17 март сигурността на дигиталните разплащания по време на SECURITY EXPO 2016

Новите технологии променят секюрити сектора, те променят дори начините на плащане и на боравене с парите, коментира Филип Мутафис от Българската асоциация на софтуерните компании. Как най-сигурно да работите с парите на Вашите клиенти онлайн? Ще научите на 17 март от водещите компании на българския и международните пазари, ще споделите проблемите на големия, средния и малкия бизнес – само на конференцията SECURITY IN DIGITAL PAYMENTS. Тя ще се проведе по време на единственото изложение у нас за сигурност и безопасност SECURITY EXPO от 16 до 19 март в Интер Експо Център.

Нови технологии за по-бързи и сигурни разплащания ще представи Георги Маринов, изпълнителен директор на българския доставчик на платежни услуги ePay. 15 години фирмата се специализира в изграждането на платежни системи, електронна търговия и сигурност на предаването на информация през интернет. Какво е бъдещето на безкасовите плащания, какви са възможностите за развитие ще разкажат от Борика - Банксервиз. Внедряването на пазара на национална картова схема и изцяло българска карта за разплащания ще бъде едно от основните предизвикателства през следващите години.

За пръв път Интер Експо Център ще срещне и двете страни - доставчици на услуги за онлайн разплащания и бизнес потребители на онлайн услуги. Петър Ванчев от Българската асоциация за електронна търговия и собственик на store.bg ще сподели какви са трудностите и проблемите на разплащателните системи, които се използват към момента. Млада стартираща компания като TICKEY ще разкажe защо са избрали конкретна компания за своите онлайн разплащания и ще представи как следят за сигурността на плащанията чрез тяхната платформа.

В дигиталната ера всеки бизнес е мобилен. „Разплащане чрез мобилни приложения - удобство или риск за нашите финанси? Предизвикателства пред сигурността на личните данни в мобилните устройства“ ще бъде темата на Радослав Гайдарски и Веселин Борисов от Imperia Mobile.

Дигиталните технологии са бъдещето и сигурността, която предлагат ще бъде един от основните въпроси, които ще движат бизнеса през следващите 1000 години. Пълната програма на изложението може да видите ТУК .

Стартират номинациите за Голямата награда за разследваща журналистика „Радостина Константинова”

Фондация „Радостина Константинова” стартира номинациите си за носител на Голямата награда за разследваща журналистика - 2016. Очакваме предложения за номинации от всички колеги от печатните и електронни медии.

Номинираните кандидати ще се оценяват по публикувано разследване в печатни издания, създаден документален филм, излъчен репортаж или радио предаване на разследваща тема за периода от май 2015 г. до април 2016 г. Те трябва да отговарят на следните критерии – вярност към фактите, ефект и пълнота на разследването, обществена значимост. Годишните награди ще бъдат връчени на официална церемония през май 2016 г. Победителят ще получи плакет, изработен от Георги Чапкънов, и парична награда в размер на 3 000 лева. Журито може да присъди и поощрителни награди в размер на 500 лв.

Очакваме вашите предложения най-късно до 30 април 2016 г. на следните е-mail адреси:

email@radostinakonstantinova.org

veselint@gmail.com

vasileva@megacommunication.net

Първият носител на Голямата награда за разследваща журналистика „Радостина Константинова” за 2012 г. бе журналистът Иван Георгиев от бТВ.

Таня Петрова и Ивет Миткова от в-к „Сега” станаха носителите на Голямата награда за 2013 г.

През 2014 година Фондацията връчи голямата си награда за разследваща журналистика на Росен Цветков от бТВ.

Марин Николов от Нова телевизия е носителят на Голямата награда за разследваща журналистика „Радостина Константинова" за 2015 година.

Фондация „Радостина Константинова” е създадена на 11 май 2011 г. от близки и колеги на емблематичната журналистка – една от основателите на Пресгрупа „168 часа” и вестниците „168 часа“, „24 часа“, „Монитор“ и „Политика“. Организацията е отворена за всички, които желаят да подкрепят каузата на Радостина за честна, обективна и свободна журналистика в България.

Основната цел на Фондацията е да насърчава обективната журналистика в България като подпомага колеги от всички медии. Освен годишна награда, с която се отличават млади репортери за разследваща публикация, репортаж или радио и телевизионно предаване, неправителствената организация осигурява стажове в международни печатни медии и годишни стипендии на студенти от Факултета по журналистика и масова комуникация при СУ „Св. Климент Охридски”.

Сателитните технологии с връзка, дори извън обхват

От ново поколение видеонаблюдение и защита на големи суми пари до мобилни приложения за защита на дома и бизнеса на SECURITY EXPO 2016

sn

SE Новите сателитни комуникации предлагат по-сигурен начин на защита и предоставят връзка там, където стандартната телефония няма обхват. През последната година търсенето на SPOT технологии се е увеличило значително в Европа, Близкия изток и Африка, съобщи световният лидер в сателитните комуникации и аварийното оповестяване ирландската компания GLOBALSTAR. За първи път на единственото изложение в България за сигурност и смарт технологии SECURITY EXPO посетителите ще се запознаят с уникалните предимства на сателитната връзка. Изложението ще се проведе за 23-и път от 16 до 19 март в Интер Експо Център.

SAT-FI по въздух и вода

SE Със SPOT технологията може да изпращате съобщения и да подавате аварийни сигнали от най-недостъпните места по света, може да следите най-ценните предмети и превозни средства. Интернет връзката със SAT-FI е възможна навсякъде по въздух и вода, където стандартната комуникация няма достъп. Сателитните телефони също са незаменими в кризисни ситуации, на терени с проблем в обхвата. Правителствата, службите за управление на кризи, корабоплаването, енергетиката, горското стопанство все по-често търсят възможностите на новите технологии. Активирането на SPOT услуги продължава да расте, а спасените благодарение на сателитната SOS функционалност се увеличават. През 2015 г. всички бегачи на най-трудното състезание за бягане на земята Marathon des Sables бяха оборудвани с проследяващи устройства SPOT Gen3 за намаляване на риска и за помощ при спасителни операции в пустинята САХАРА.

SE Защита на пари в брой

Физическата охрана навлиза в нови измерения и вече предлага нови възможности. Бизнесът ще се запознае с технологиите на френската компания Oberthur - лидер в системите за интелигентна защита на пари в брой, на банкомати и пазарите на дребно по целия свят. Бизнесът ще види сейфове с възможност за проследяване и пълна защита, включително със система за оцветяване на банкнотите с мастило в случай на кражба. Специални модули позволяват нападението да бъде засечено още преди вратата на сейфа да е отворена. Система с дистанционно управление значително опростява обработката на банкноти в магазини и офиси, специален разтвор елиминира несъответствията в преброяването. Съхранението на големи суми пари става още по-безопасно. Сред функциите е също модул за wireless идентификация, локализатор и постоянна връзка. Продукти, които успешно защитават банкоматите от кражба, също ще бъдат предложени на SECURITY EXPO. Една от важните стъпки е кодирането на банкнотите. Системата работи със сензори във вътрешността на банкомата, които защитават срещу всякакво нападение, без да са необходими допълнителни кодове, ключове и деактивиране на системата за сигурност. Кодиране на обаждане в реално време

SE На SECURITY EXPO посетителите ще видят GSM с индикация за подслушване чрез активни и пасивни системи за прихващане. Клиентът веднага получава индикация за дистанционно включване на микрофона. Директно от производителя Секюре ДжиЕсЕм клиентите ще имат възможност за избор на криптирани мобилни телефони с най-висока степен на защита и шифроване на гласовото обаждане в реално време. Разнообразие от устройства за информационна сигурност ще допълнят богатата палитра от продукти. Сред тях ще са преносими USB устройства за съхранение на информация с повишена сигурност и възможност за екстремно унищожаване на данните.

Безжични алармени системи и видеонаблюдение с вграден анализ

SE През 2016 година бизнесът ще има възможност да види най-новите видеокамери за видеонаблюдение с вграден видеоанализ на водещи фирми в сектора като Bosch Security Systems. Всякакви престъпни атаки могат да бъдат успешно предотвратени с все по-нови технологии, например чрез въвеждане на IP интеграция и комуникация между пожароизвестителни системи и цифрови системи за гласова евакуация. Допълнителна защита дават специализирани дискове на Д-Линк за видеонаблюдение като използването на новата технология намалява загубите на кадри и подобрява възпроизвеждането на заснетия материал. Тези дискове издържат на големи натоварвания и записват видео от по-голям брой стриймове. Това позволява да се развие видеонаблюдение отвъд възможностите на стандартните DVR системи. Решенията за видеонаблюдение са подходящи за бизнеси, които за пръв път имплементират IP видеонаблюдение, но и за компании, които искат да обновят своите CCTV инсталации.

На SECURITY EXPO ще бъдат представени безжични алармени системи - революция на световния пазар за охранителна техника през последните 10 години. Системите VideoFied от БОДУ СОД са със специални видео детектори за движение, които предават цветно видео напълно безжично. Собственикът на системата има непрекъснат достъп чрез напълно безплатно мобилно приложение. В дежурния център незабавно пристига десетсекунден видео клип от обекта. Така веднага може да се засече дали сигналът е фалшив и дава възможност за по-бърза реакция на патрулите. Те имат уникално приложение в строителството и базови станции на мобилни оператори, тъй като напълно се интегрират към съществуващите алармени системи. Намаляват загубите от кражби и разходите за възстановяване на системите.

За трета поредна година SECURITY EXPO ще се проведе заедно с Българска строителна седмица. Тази година организаторите предвиждат инициатива с анкетни карти, при която 5 посетители ще получат по 500 лева.

През 2015 г. над 8000 специалисти от България и 13 други държави, между които Англия, Белгия, Германия, Гърция, Македония, Полша, Румъния, Русия, Словакия, Турция, Сърбия, Унгария, Чехия, посетиха българското изложение.

SECURITY EXPO се организира съвместно с Българската търговско-промишлена палата под патронажа на Министерството на вътрешните работи на РБългария. SE Повече информация за лекторите и програмата на събитието може да научите на http://iec.bg/bg и на http://securityexpo.bg/bg. Организатор на конференцията е Интер Експо Център с подкрепата на Българската асоциация на софтуерните компании и Българската асоциация за електронна търговия.

Форумът ще се проведе в рамките на ежегодното изложение SECURITY EXPO 2016 от 16 до 19 март в Интер Експо Център.

* * *

* * *

ПУ ще връчи дипломи на успешно завършилите химици за 50-та поредна година

Пловдивският университет „Паисий Хилендарски“ вече 55 години обучава химици, а тази година Химическият факултет празнува 25 години като самостоятелен факултет. На тържествена церемония на 27 февруари, събота, дипломи ще получат 71 бакалаври и 76 магистри от випуск 2015 - юбилейния 50-ти випуск на факултета. Промоцията на абсолвентите ще се състои от 11:00 часа в Спортната зала на ПУ „Паисий Хилендарски“ на бул. „България“ № 236. Към дипломираните бакалаври и магистри с приветствия ще се обърнат ректорското и деканското ръководство.

Сред бакалаврите са 11 отличника. Първенец на випуска е Стиляна Стоянова Величкова от специалност Медицинска химия, с успех „Отличен“ 5,96. Сред завършилите 6 магистърски програми двама са пълните отличници.

„Горди сме с нашите химици“ – подчерта деканът на факултета доц. д-р Веселин Кметов. „Випуск 2015 на Химическия факултет е 50-ият поред. Във факултета годишно се обучават около 500 бакалаври, магистри и докторанти в областта на химическите науки. Вярвам в успеха на нашите възпитаници! Някои от тях ще тръгнат по света, други ще са двигател на националната ни икономика, но нека всички помнят, че сме ги учили да упражняват химията за добруването на природата и човека. Нека останат съпричастни към факултета и подкрепят усилията ни за построяване на новата модерна сграда на Химическия факултет“ – пожела деканът.

Пловдив, 25 февруари 2016 г.

БЕСЕДА С УЧЕНИЦИ ОТ СОУ “ХРИСТО БОТЕВ” ЗА ЕНЕРГИЯТА, ХОРАТА И ЗДРАВЕТО, ЗА АЕЦ И СРЕДАТА, В КОЯТО ЖИВЕЕМ

От началото на новата календарна година СОУ “Хр. Ботев”, гр. Козлодуй, участва в националния ученически конкурс “Посланици на здравето”, организиран от Министерството на здравеопазването с училищния проект “Забавна събота”.

Участници са 20 деца от 4 клас, а техни партньори са родители, медицински лица, учители, психолог,спортисти и дамите от WiN – България – международна организация на жените в ядрената индустрия.

По време на първите две съботни занимания през месец януари децата научиха какво означава здравословен живот, кои са основните принципи на здравословното хранене, какво е хранителна пирамида и какъв дневен режим трябва да спазват. Разбира се, имаше и спортни забавни игри.

Специални награди за началото на това важно за здравето на нашите деца начинание бяха предоставени от “АЕЦ Козлодуй” ЕАД и от WiN – България.

В съботните занимания на 13 февруари Боряна Стоенелова от отдел “Радиоекологичен мониторинг” на АЕЦ “Козлодуй” и Радка Иванова, президент на WiN – България, проведоха с учениците беседа под надслов “Енергията, хората и здравето”. Те им разказаха какви видове радиация има и какво е нейното приложение в живота на хората, какво е реактор, какъв контрол на околната среда и храните (водата, въздуха, почвата, млякото, рибите и т.н.) се извършва в атомната централа.

Накрая на всички бе подарен пъзел със схемата на АЕЦ, който децата сами трябваше да изрежат и подредят. Така WiN – България, чрез беседа с много картинки и пъзел, запознаха подрастващите със значението на атомната централа и с контрола на околната среда и храните.

Децата проявиха голям интерес, с внимание слушаха и гордо казваха “И моите родители работят там”. В края на срещата те изразиха голямото си желание да посетят атомната централа.

Радка Иванова

Президент на WiN – България

* * *

ПУ и Българското неделно училище в Атина сключиха договор за сътрудничество

Първата им съвместна инициатива е Международният литературен конкурс „С България в сърцето”

 конкурс Договор за съвместна дейност сключиха Философско-историческият факултет на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски” и Българското неделно училище „ Св. Св. Кирил и Методий” в Атина, Гърция. Това съобщиха от висшето училище. Вече е факт и първата съвместна инициатива на двете институции – Международният литературен конкурс на тема „С България в сърцето”.

Конкурсът е за деца и юноши на възраст от 10 до 18 години. Всеки участник има право да представи до 2 литературни творби, специално създадени за конкурса. Няма жанрови и видови ограничения - всеки участник може да напише върху посочената тема есе, разказ, съчинение, приказка или стихотворение, поясниха организаторите.

Участниците ще бъдат разделени в две възрастови групи, като ще бъдат излъчени победители във всяка от тях. Първа група са учениците от 5-ти до 8-ми клас, а втора – от 9-ти до 12-ти. Темата на конкурса е „С България в сърцето”, като към основната тема се представя и втора тема за всяка възрастова група. За първа група тя е „Приказна България”, а за втората – „България – сърце и дух”.

Срокът за провеждане на конкурса е 60 дни – от 15 февруари до 15 април 2016 година. Всяка писмена работа следва да бъде оригинална авторска творба, написана на български език с обем до 500 думи. Творбите ще бъдат оценени от експертно жури с председател Тильо Тилев – поет и редактор на вестник „Пловдивски университет” и членове: Пенка Хайдарлиева – преподавател по български език и литература в БНУ „Преп. Паисий Хилендарски” и Мими Ничева – преподавател по български език и история в БНУ „Св. Св. Кирил и Методий”.

Резултатите ще бъдат обявени на 22 май – Денят на тържественото отбелязване на празника на славянската писменост в Атина. За призьорите на първите три места във всяка възрастова група са предвидени грамоти и материални награди.

Повече информация за условията за участие и къде да бъдат изпращани материалите можете да намерите на сайта на Философско-историческия факултет на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски” на адрес: Препратка

* * *

ИАНМСП ще подкрепи участието на български фирми в Техномебел и Светът на мебелите

През тази година специализираните изложения ще се проведат от 19 до 23 април в Интер Експо Център

 ИАНМСП ще подкрепи участието на български фирми в Техномебел и Светът на мебелите Изпълнителната агенция за малки и средни предприятия (ИАНМСП) ще финансира частично участието на български фирми в специализираните изложения ТЕХНОМЕБЕЛ и СВЕТЪТ НА МЕБЕЛИТЕ. Двата форума, които тази година ще се проведат от 19 до 23 април, се организират от Интер Експо Център съвместно с Браншовата камара на дървообработващата и мебелната промишленост (БКДМП).

ТЕХНОМЕБЕЛ и СВЕТЪТ НА МЕБЕЛИТЕ са най-значимите форуми в България за мебели, машини, материали и аксесоари за производството им. Последното издание на двете изложения беше посетено от 9500 души от България и 29 други държави. В изложенията участваха 157 фирми, които представиха своите продукти и услуги на площ от 12 хил. кв.метра.

Условия за финансиране

БКДМП e партньор на ИАНМСП в процедурата за подпомагане участието на малките и средните предприятия в ТЕХНОМЕБЕЛ и СВЕТЪТ НА МЕБЕЛИТЕ. Агенцията ще финансира не по-малко от 500 кв. м за включването на българските компании от мебелната индустрия, като поема 80 или 90% от разходите на всяка одобрена фирма за наем на изложбена площ до 24 кв. м, за проектиране и изграждане на щанд.

Кандидатстването става чрез подаване на документи в офиса на Браншовата камара на дървообработвашата и мебелната промишленост до 22 февруари. Повече информация може да получите на http://www.sme.government.bg/ или да се свържете директно с камарата (г-жа Росица Пешева, тел.: 02/ 963 42 99, e-mail: r.pesheva@timberchamber.com).

 ИАНМСП ще подкрепи участието на български фирми в Техномебел и Светът на мебелите Интересът към изложенията е изключително голям

През последните години ТЕХНОМЕБЕЛ и СВЕТЪТ НА МЕБЕЛИТЕ са много успешни и интересът към тях постоянно се увеличава. Тази година за първи път изложенията заемат всички шест изложбени зали на Интер Експо Център.

Към момента 25% е ръстът на заявените площи за участие в специализираното изложение в областта на мебелното производство ТЕХНОМЕБЕЛ спрямо същия период на миналата година, съобщиха от Интер Експо Център. Два месеца преди началото на специализираното изложение за всички видове мебели и мебелни аксесоари СВЕТЪТ НА МЕБЕЛИТЕ 90% от площите вече са заети.

От 2012 г. ТЕХНОМЕБЕЛ и СВЕТЪТ НА МЕБЕЛИТЕ се провеждат паралелно. Това дава възможност на бизнеса и крайния потребител да видят всичко за мебелната индустрия на едно място – от машините и оборудването за производство на мебели, през материалите и аксесоарите, до готовия продукт.

* * *

МОН-препратка:преустановен учебен процес има в следните училища

Пресата: Препратка труд: Нова стратегия за училищата: Дават милиони, за да държат децата в класните стаи Весела Коледа и Щастлива новата 2016 г! - 563.21 kb

Световни лидери в Интернет програмиране ще премерят сили и ще споделят с участниците най-новите направления от кибер-пространството на 20.02.2016 г. в гр. София. Сред тях са и Robert Nyman, Jurgen Appelo, Anna Dahlström,Josette Garcia, Josette Garcia и редица други водещи във Web технологиите.

За повече информация , адрес: http://bulgariawebsummit.com

Обявиха датите на предварителните кандидатстудентски изпити в Пловдивския университет

PU

Весела Коледа и Щастлива новата 2016 г!

* * *

Пресата днес

Сега:"... масовото пенсиониране на директори тепърва предстои..."

* * *

Пресата днес

870 хиляди трудоспособни българи нито работят, нито учат" - препратка в-к "Сега"

* * *

проект „Не само честна игра”

През месец Април 2015 Фондация за развитие на културния и бизнес потенциал на гражданското общество започна изпълнението на проект „Не само честна игра”. Проектът е одобрен по програма Еразъм+ с водеща организация I.P. Datini (Италия). Номер на договора 557089 EPP1-2014-IT-SPO-SC. Проектът има следните цели:

• насърчаване на осведомеността относно значението на спорта в училищата чрез по-добра интеграция на физическото възпитание в учебните програми;

• засилване на идеята за изпозлване на спорта като средство за насърчаване на социалното включване на всички ученици, особено тези, които са изложени на риск от социално изключване, като ученици с увреждания, ученици с по-нисък икономически и социален статус, ученици с ниски постижения в училище и др.;

• насърчаване на етичен подход към спорта и физическата активност, насочен към преодоляване на възприятието за хипер-конкурентна дейност, което често води до отпадане от спортни дейности, или за излагане на риск от допинг, или насилствено поведение;

• насърчаване на предлагане на спортни дейности, включваща всички спортове и преодоляване на изключителния фокус върху най-известните спортове (напр. футбол).

Проектът включва училища и организации от 8 страни – България, Белгия, Великобритания, Италия, Полша, Румъния, Турция и Франция.

Заедно с училищата партньорите по проекта ще работят за преодоляване на дихотомията между образованието и спорта. За вендряване в училищата ще се предложи подход към спорта като средство за засилване на социалното включване и подход за едно по-етично, здраво и богато възприятие за значението на спорта и физическата активност, което могат и трябва да имат младите хора.

Вече е наличен порталът на проекта, който можете да откриете на адрес http://notonlyfairplay.pixel-online.org/ На портала можете да откриете всичко, свързано с проекта, данни на партньорството, добри практики и инициативи в областта на спорта и обучението по физическо възпитание в училищата, споделен опит от ученици, които успешно съчетват ученето и спорта, както и много друга информация.

Ако смятате, че за вашето училище би било интересно и полезно да се присъедини към проект „Не само честна игра” можете да се обърнете към Миглена Молхова, Фондация за развитие на културния и бизнес потенциал на гражданското общество Младост 4, бл. 425, вх. 3, ап. 53, София 1715

За въпроси и допълнителна информация може да се обръщате на емейл: cubufoundation@gmail.com и телефони: 02/434 2244; 0898523960 * * *

На 27.11.2015 г. в Рига, Латвия ще се състои заключителна конференция по проект „Goerudio”. Всички учители, директори, обучители, ескперти в сферата на образованието са добре дошли.

На конференцията ще бъдат представени доклади и добри практики, свързани с тематиката на преподаването на физика, химия, биология и математика в училище.

Проектът е насочен към проблемите свързани с преподаването на науки в училищата - как научните предмети да бъдат направени по-привлекателни за учениците, как да се насърчават и споделят учебни методи и средства, подобряващи способността на учащите сами да управляват процеса и как разширено да се прилагат в практиката най-ефективните проекти и опит, които са налични на Европейско ниво.

Информация за проекта можете да откриете тук: http://goerudio.pixel-online.org/

За повече информация за участие и програма на събитието свържете се с българския партньор по проекта Зинев Арт Технологии на zinevart@gmail.com

* * *

МОН:МИНИСТЪР ТАНЕВ: ОБРАЗОВАНИЕТО В ГИМНАЗИИТЕ ПО СЕЛСКО СТОПАНСТВО ТРЯБВА ДА СТАНЕ КАЧЕСТВЕНО И ПРИВЛЕКАТЕЛНО ЗА УЧЕНИЦИТЕ - препратка

*** МИНИСТЕРСТВОТО НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА ЗАПОЧВА КАМПАНИЯ СРЕЩУ НАСИЛИЕТО В БЪЛГАРСКИТЕ УЧИЛИЩА - ПРЕПРАТКА

От пресата днес: "Задачи със свободен отговор и писане на текст са в основата на теста за националното външно оценяване след седми клас. - препратка в-к Труд" * * *

Община Пловдив осигурява достъпна и екологична градска среда с реконструкция и обновяване на паркова площ в район Източен С близо половин млн. лева Община Пловдив възстановява паркова площ в район Източен

PU

Предвижда се изграждане на детски площадки и зони за отдих на открито, поставяне на осветление и улеснен достъп до алеите за хората с физически увреждания

Община Пловдив ще осигури достъпна и екологична градска среда в район Източен. Това ще стане с изпълнението на проект: „Реконструкция и обновяване на паркова площ, гр. Пловдив, р-н Източен, УПИ І 21 - общ. зеленина, кв. 12 по плана на кв. "Гладно поле", чиято обща стойност възлиза на 484 970,70 лв.

Парковата площ е допълнителен обект на интервенция в рамките на големия проект: „Изграждане на зелена и достъпна градска среда в град Пловдив“. Той се изпълнява по Договор № BG161PO001/1.4-09/2012/005 по Оперативна програма „Регионално развитие”, а общата му стойност е в размер на 8 387 424,78 лв. От тази сума като безвъзмездна финансова помощ от Европейския фонд за регионално развитие са осигурени 5 878 010,90 лв., съобщи днес по време на пресконференция за старта на проекта неговият ръководител инж. Димитър Кацарски, зам.-кмет по дейност „Общинска собственост, устройство на територията, строителство и инвестиции” в Община Пловдив.

Обновяването на парковата площ в район Източен включва възстановяване на парковата растителност и обзавеждане, изграждане на детски площадки и поливна система за поддържане на растителните видове, поставяне на енергоефективно парково осветление, осигуряване на достъпна паркова среда за хората с увреждания в района, подчерта инж. Кацарски.

По думите му реконструкцията и обновяването на парковата площ ще подобри зелената система на град Пловдив и трайно ще допринесе за качествена промяна на цялостния градски облик и превръщането на район Източен в модерна част на града - привлекателна за жителите, посетителите и инвеститорите.

Очакванията са, че положително повлияни от проекта ще бъдат 54 358 жители на район Източен, в т.ч. деца до 12-годишна възраст, които ще ползват новите детски площадки, с възможност за игра и развиване на умствените и физически умения, жени в майчинство с подобрени възможности за социална активност в безопасна за децата и близка до природата среда, както и лица с физически увреждания, с подобрен достъп до градската архитектурна среда. В средносрочен план, вследствие на подобрената градска среда и качествената промяна на облика на града, проектът ще окаже положително въздействие и върху всички жители и посетители на Община Пловдив.

Инж. Кацарски припомни, че в рамките на същия проект се извърши цялостно възстановяване на зелените площи в „Цар Симеоновата градина“, което обхвана Пеещите фонтани, фонтанът „Деметра“ и малките езера „Жабките“.

Борисов поиска оставката на образователния министър - препратка НоваНюз

ПРАВИЛНИК ЗА НАБЛЮДЕНИЕ И ОЦЕНКА НА НАУЧНОИЗСЛЕДОВАТЕЛСКАТА ДЕЙНОСТ, ОСЪЩЕСТВЯВАНА ОТ ВИСШИТЕ УЧИЛИЩА И НАУЧНИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ, КАКТО И НА ДЕЙНОСТТА НА ФОНД "НАУЧНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ" Издаден от Министерството на образованието и науката Обн. ДВ. бр.72 от 18 Септември 2015г.

* * *

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 249 ОТ 11 СЕПТЕМВРИ 2015 Г. ЗА ОДОБРЯВАНЕ НА ДОПЪЛНИТЕЛНИ ТРАНСФЕРИ ПО БЮДЖЕТИТЕ НА ОБЩИНИТЕ ЗА 2015 Г. ЗА ФИНАНСОВО ОСИГУРЯВАНЕ НА ДЕЙНОСТИ ПО НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА "УЧИЛИЩЕТО - ТЕРИТОРИЯ НА УЧЕНИЦИТЕ", ОДОБРЕНА С РЕШЕНИЕ № 299 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 2015 Г. ЗА ОДОБРЯВАНЕ НА НАЦИОНАЛНИ ПРОГРАМИ ЗА РАЗВИТИЕ НА СРЕДНОТО ОБРАЗОВАНИЕ В сила от 18.09.2015 г. Обн. ДВ. бр.72 от 18 Септември 2015г. HАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 3 ОТ 2004 Г. ЗА ОРГАНИЗАЦИЯТА И ПРОВЕЖДАНЕТО НА ДЪРЖАВНИТЕ ЗРЕЛОСТНИ ИЗПИТИ (ДВ, БР. 46 ОТ 2004 Г.)

В сила от учебната 2015 - 2016 г.

Издадена от Министерството на образованието и науката

Обн. ДВ. бр.71 от 15 Септември 2015г.

* * *

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 249 ОТ 11 СЕПТЕМВРИ 2015 Г. ЗА ОДОБРЯВАНЕ НА ДОПЪЛНИТЕЛНИ ТРАНСФЕРИ ПО БЮДЖЕТИТЕ НА ОБЩИНИТЕ ЗА 2015 Г. ЗА ФИНАНСОВО ОСИГУРЯВАНЕ НА ДЕЙНОСТИ ПО НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА "УЧИЛИЩЕТО - ТЕРИТОРИЯ НА УЧЕНИЦИТЕ", ОДОБРЕНА С РЕШЕНИЕ № 299 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 2015 Г. ЗА ОДОБРЯВАНЕ НА НАЦИОНАЛНИ ПРОГРАМИ ЗА РАЗВИТИЕ НА СРЕДНОТО ОБРАЗОВАНИЕ В сила от 18.09.2015 г. Обн. ДВ. бр.72 от 18 Септември 2015г.

* * *

* * *

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 239 ОТ 4 СЕПТЕМВРИ 2015 Г. ЗА ОДОБРЯВАНЕ НА ДОПЪЛНИТЕЛНИ ТРАНСФЕРИ ПО БЮДЖЕТИТЕ НА ОБЩИНИТЕ ЗА 2015 Г. ЗА ФИНАНСОВО ОСИГУРЯВАНЕ НА ДЕЙНОСТИ ПО НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА "НА УЧИЛИЩЕ БЕЗ ОТСЪСТВИЯ", ОДОБРЕНА С РЕШЕНИЕ № 299 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 2015 Г. ЗА ОДОБРЯВАНЕ НА НАЦИОНАЛНИ ПРОГРАМИ ЗА РАЗВИТИЕ НА СРЕДНОТО ОБРАЗОВАНИЕ В сила от 11.09.2015 г. Обн. ДВ. бр.70 от 11 Септември 2015г.

* * *

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 11 ОТ 2005 Г. ЗА ПРИЕМАНЕ НА УЧЕНИЦИ В ДЪРЖАВНИ И В ОБЩИНСКИ УЧИЛИЩА (ДВ, БР. 29 ОТ 2005 Г.) В сила от 11.09.2015 г. Издадена от Министерството на образованието и науката Обн. ДВ. бр.70 от 11 Септември 2015г.

* * *

* * *

НАРЕДБА № 1 ОТ 8 СЕПТЕМВРИ 2015 Г. ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ПРОВЕЖДАНЕ НА ОБУЧЕНИЕ ЧРЕЗ РАБОТА (ДУАЛНО ОБУЧЕНИЕ) В сила от 11.09.2015 г. Издадена от Министерството на образованието и науката Обн. ДВ. бр.70 от 11 Септември 2015г.

* * *

* * *

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 239 ОТ 4 СЕПТЕМВРИ 2015 Г. ЗА ОДОБРЯВАНЕ НА ДОПЪЛНИТЕЛНИ ТРАНСФЕРИ ПО БЮДЖЕТИТЕ НА ОБЩИНИТЕ ЗА 2015 Г. ЗА ФИНАНСОВО ОСИГУРЯВАНЕ НА ДЕЙНОСТИ ПО НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА "НА УЧИЛИЩЕ БЕЗ ОТСЪСТВИЯ", ОДОБРЕНА С РЕШЕНИЕ № 299 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 2015 Г. ЗА ОДОБРЯВАНЕ НА НАЦИОНАЛНИ ПРОГРАМИ ЗА РАЗВИТИЕ НА СРЕДНОТО ОБРАЗОВАНИЕ В сила от 11.09.2015 г. Обн. ДВ. бр.70 от 11 Септември 2015г.

* * *

Списък одобрени учебници

* * *

* * *

Парламентът одобри окончателно държавната субсидия за частните училища - препратка Сега

* * *

ПЕСНИ И ХОРА ОГЛАСЯТ БИВШАТА РЕЗИДЕНЦИЯ „ЛИПНИК”

На много гости и активен социален живот се радват обитателите на бившата резиденция „Липник”, в която само преди месец отвори врати Център за настаняване на хора от третата възраст. Трите дами, които понастоящем са настанени в общността „Да заживеем заедно“, са домакини на редица срещи не само с техни връстници. 18 посетители на Дневния център за стари хора „Трета възраст” от Русе гостуваха в бившата резиденция и се запознаха с условията за домуване там. Те споделиха един приятен ден с настанените в „Липник” – пяха, танцуваха, разказваха си вицове. Любезните домакини им предложиха освежаващи напитки в знак на благодарност за приятната компания.

PU

Обитателите на бившата резиденция се насладиха и на среднощна разходка в центъра на Русе, където разгледаха светещите фонтани.

„Да заживеем заедно“ е пилотен проект за България. В Центъра могат да бъдат настанени около 25 души, в 12 единични или двойни стаи, със самостоятелен санитарен възел. Фокусът на предоставените услуги е върху създаването на среда за живот, близка до семейната, при която настанените получават необходимата индивидуална грижа и подкрепа за водене на относително самостоятелен и независим живот. За домуващите е осигурена 24-часова медицинска грижа. С тях работят психолог и социален работник. Желаещите сами да приготвят храната си могат да го правят в напълно оборудваната кухня. Всеки от домуващите има възможност да практикува любимото си хоби.

Първите обитатели на Центъра имат привилегията да определят критериите, по които ще се приемат новопостъпилите и имат глас за настаняването на всеки от новодошлите. Всички членове на общността заедно избират персонала, който да работи в дома, определят графика с активности, планират екскурзии, спортни занимания, посещения на културни събития в града. Те имат възможност да организират турнири по шах, табла, белот, както и вечери на художествената самодейност.

* * *

Проф. Танев забрани на служителите в МОН да общуват с депутати - препратка OFFNews препратка

ЗАКОН ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА КОДЕКСА ЗА СОЦИАЛНО ОСИГУРЯВАНЕ (ДВ, БР. 110 ОТ 1999 Г.)

В сила от 01.01.2016 г.

Обн. ДВ. бр.61 от 11 Август 2015г.

Учителите - основна бойна единица срещу тероризма : препратка Труд

* * *

Препратка МОН - БЪЛГАРСКИ УЧЕНИЦИ СПЕЧЕЛИХА МЕДАЛИ НА МЕЖДУНАРОДНАТА ОЛИМПИАДА ПО ИНФОРМАТИКА В КАЗАХСТАН * * *

* * *

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 196 ОТ 27 ЮЛИ 2015 Г. ЗА ОДОБРЯВАНЕ НА ДОПЪЛНИТЕЛНИ ТРАНСФЕРИ ПО БЮДЖЕТИТЕ НА ОБЩИНИТЕ ЗА 2015 Г. ЗА ФИНАНСОВО ОСИГУРЯВАНЕ НА ДЕЙНОСТИТЕ ПО НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА "ОПТИМИЗАЦИЯ НА УЧИЛИЩНАТА МРЕЖА", ОДОБРЕНА С РЕШЕНИЕ № 299 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 2015 Г. ЗА ОДОБРЯВАНЕ НА НАЦИОНАЛНИ ПРОГРАМИ ЗА РАЗВИТИЕ НА СРЕДНОТО ОБРАЗОВАНИЕ В сила от 31.07.2015 г. Обн. ДВ. бр.58 от 31 Юли 2015г.

* * *

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 192 ОТ 23 ЮЛИ 2015 Г. ЗА УТВЪРЖДАВАНЕ НА ЕДИННИ РАЗХОДНИ СТАНДАРТИ ЗА ФИНАНСИРАНЕ ПРЕЗ 2015 Г. НА ДЪРЖАВНИТЕ КУЛТУРНИ ИНСТИТУТИ, ОСЪЩЕСТВЯВАЩИ ДЕЙНОСТИ В ОБЛАСТТА НА СЦЕНИЧНИТЕ ИЗКУСТВА В сила от 01.07.2015 г. Обн. ДВ. бр.58 от 31 Юли 2015г.

* * *

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 195 ОТ 27 ЮЛИ 2015 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 90 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 2000 Г. ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА СТИПЕНДИИ НА СТУДЕНТИТЕ, ДОКТОРАНТИТЕ И СПЕЦИАЛИЗАНТИТЕ ОТ ДЪРЖАВНИТЕ ВИСШИ УЧИЛИЩА И НАУЧНИ ОРГАНИЗАЦИИ (ДВ, БР. 44 ОТ 2000 Г.) В сила от 01.09.2015 г. Обн. ДВ. бр.58 от 31 Юли 2015г.

* * *

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 175 ОТ 10 ЮЛИ 2015 Г. ЗА ОПРЕДЕЛЯНЕ РАЗМЕРА НА ЕДНОКРАТНАТА ЦЕЛЕВА ПОМОЩ ЗА УЧЕНИЦИ, ЗАПИСАНИ В ПЪРВИ КЛАС НА ДЪРЖАВНО ИЛИ ОБЩИНСКО УЧИЛИЩЕ, ЗА ПОКРИВАНЕ НА ЧАСТ ОТ РАЗХОДИТЕ В НАЧАЛОТО НА УЧЕБНАТА 2015 - 2016 Г.

* * *

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 174 ОТ 10 ЮЛИ 2015 Г. ЗА ОДОБРЯВАНЕ НА ДОПЪЛНИТЕЛНИ РАЗХОДИ/ТРАНСФЕРИ ЗА 2015 Г. ЗА ИЗПЛАЩАНЕ НА СТИПЕНДИИ ПО ПРОГРАМАТА НА МЕРКИТЕ ЗА ЗАКРИЛА НА ДЕЦА С ИЗЯВЕНИ ДАРБИ ОТ ДЪРЖАВНИ И ОБЩИНСКИ УЧИЛИЩА ПРЕЗ 2015 Г.

* * *

Отбор на МГ „Баба Тонка” на националния финал на конкурса ClimateLaunchpad 2015

PU

5.07.2015г.

Отборът „Smart City” на МГ „Баба Тонка“ е класиран за националния финал на конкурса ClimateLaunchpad 2015. Тимът е в състав Барбара Митева, Кристина Косовска и Мария Ташкова от 9 „б” клас. Конкурсът е за бизнес идеи за устойчиво развитие. Финалът ще се проведе на 30 юли.

ClimateLaunchpad 2015 бе отворен за участници от Австрия, Белгия, България, Кипър, Дания, Естония, Финландия, Германия, Гърция, Унгария, Исландия, Ирландия, Израел, Италия, Латвия, Литва, Малта, Молдова, Холандия, Норвегия , Полша, Португалия, Румъния, Словения, Испания, Швеция, Швейцария и Обединеното кралство.

Какво предстои на „Smart city” до края на юли?

Стъпка 1: Boot Camp

Участие в двудневен Boot Camp в София за подготовка на отборите за представянето им на финала. Работа с ментори и гост-лектори.

Стъпка 2: Интензивно обучение

Периодът след обучителния лагер е период на интензивни тренировки, в който отборите усъвършенстват своя бизнес модел и презентационните си умения пред жури. Това става с помощта на екипа на Cleantech на България в 6 тренировъчни срещи на живо.

Стъпка 3: Национален финал

Националният финал ще определи отбора, който ще представи България на европейския финал през септември в Холандия.

http://future.mg-babatonka.bg/

* * *

Променят формулата за делегирани бюджети на училищата - препратка в-к Труд

Министърът на правосъдието участва в дискусия в Пловдивския университет

PU

Министърът на правосъдието Христо Иванов, зам.-министърът Петко Петков и съветникът Христо Христев гостуваха на Юридическия факултет на Пловдивския университет "Паисий Хилендарски". Визитата им беше свързана с организираната от Факултета открита дискусия на тема „Реформи в съдебната система и в юридическото образование“, която се проведе в зала „Компас“ на Ректората на висшето училище.

В приветствието си към гостите Ректорът на ПУ проф. д-р Запрян Козлуджов представи накратко историята на юридическото образование във висшето училище и определи Юридическия факултет като един от структуроопределящите за Университета.

Министър Иванов представи визията на своя екип за реформи в съдебната система, която е обвързана и с изменения в областта на юридическото образование. Той заяви, че иска промените, които ще се предприемат, да бъдат широко обсъдени на всички нива и на възможно най-широка база. В тази връзка е и подготвената анкета, адресирана към представители на всички области на юридическата гилдия.

На продължилата повече от два часа дискусия присъстваха представители на различни институции – преподаватели, докторанти, студенти, действащи юристи – съдии, прокурори, адвокати. Модератор беше проф. д-р Емилия Друмева, а основният акцент бе поставен върху проблемите и тенденциите в юридическото образование. За повече информация:

Татяна Василева, управител на „Мега Комюникейшън” ЕООД

WEB: www.megacommunication.net

Пловдив, 24 юни 2015 г.

СПОРАЗУМЕНИЕ МЕЖДУ МИНИСТЕРСТВОТО НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ И МИНИСТЕРСТВОТО НА ОБРАЗОВАНИЕТО, КУЛТУРАТА И НАУКАТА НА МОНГОЛИЯ ЗА РЕАЛИЗАЦИЯ НА СТИПЕНДИАЛНА ПРОГРАМА В ОБЛАСТТА НА АГРАРНИТЕ НАУКИ ЗА ОБУЧЕНИЕ НА МОНГОЛСКИ СТУДЕНТИ В БЪЛГАРСКИ ДЪРЖАВНИ ВИСШИ УЧИЛИЩА

(Одобрено с Решение № 308 от 8 май 2015 г. на Министерския съвет. В сила от датата на подписването му - 11 май 2015 г.)

В сила от 11.05.2015 г.

Издадено от Министерството на образованието и науката

Обн. ДВ. бр.45 от 19 Юни 2015г.

* * *

Фондация „Радостина Константинова“ представя последния филм на известната журналистка

Премиерна прожекция на документален филм за световно известната пианистка Павлина Доковска ще се състои утре, 11 юни 2015 г. от 18:30 часа в Дома на киното на ул. „Екзарх Йосиф“ № 37.

Филмът „Вярвам в мисията“ е последният, върху който Радостина Константинова работи като сценарист и режисьор, заедно със Станислава Калчева.

PU

Оператори са Ваньо Георгиев, Огнян Ангелов и Иван Тонев, а Благомир Алексиев и Милена Павлова са работили върху звука и монтажа.

Продуцент на лентата е Иван Тонев.

Прожекцията се организира от Фондация „Радостина Константинова“, „P.K.K.” ЕООД, Българската национална телевизия и ARS Digital Studio.

WEB: www.radostinakonstantinova.org

За повече информация:

София, 10 юни 2015 г.

* * *

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 135 ОТ 29 МАЙ 2015 Г. ЗА ОДОБРЯВАНЕ НА ДОПЪЛНИТЕЛНИ ТРАНСФЕРИ ЗА ЗАКУПУВАНЕ НА УЧЕБНИЦИ И УЧЕБНИ ПОМАГАЛА ЗА ДЕЦАТА И УЧЕНИЦИТЕ В ОБЩИНСКИТЕ ДЕТСКИ ГРАДИНИ И УЧИЛИЩА ЗА 2015 Г.

В сила от 05.06.2015 г.

Обн. ДВ. бр.41 от 5 Юни 2015г.

Регионални новини - Среднистите по-търсени на пазара на труда от висшистите, препратка в-к Борба

* * *

Мъж нахлу в училище, наби съученик на сина си и напсува даскалите - препратка в-к 24 часа

* * *

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 5 ОТ 1996 Г. ЗА УСЛОВИЯТА ЗА ПОВИШАВАНЕ КВАЛИФИКАЦИЯТА НА ПЕДАГОГИЧЕСКИТЕ КАДРИ В СИСТЕМАТА НА НАРОДНАТА ПРОСВЕТА И РЕДА ЗА ПРИДОБИВАНЕ НА ПРОФЕСИОНАЛНО-КВАЛИФИКАЦИОННИ СТЕПЕНИ (ДВ, БР. 6 ОТ 1997 Г.)

Издадена от Министерството на образованието и науката

Обн. ДВ. бр.39 от 29 Май 2015г.

Честит 24 май !

PU

Препратка за образованието - Нова Децата и технологиите като инструмент за по-добро образование, диалогът между родители, учители, деца и реалната бизнес среда, за ученето като елемент на играта, за (р)еволюцията в образованието - тези и още интересни теми ще дискутираме в събота – 16 май по време на второто издание на Digital KidZ.

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 104 ОТ 28 АПРИЛ 2015 Г. ЗА УТВЪРЖДАВАНЕ НА ТАКСИТЕ ЗА КАНДИДАТСТВАНЕ И ЗА ОБУЧЕНИЕ В ДЪРЖАВНИТЕ ВИСШИ УЧИЛИЩА ЗА УЧЕБНАТА 2015/2016 Г. Обн. ДВ. бр.33 от 8 Май 2015г.

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 107 ОТ 30 АПРИЛ 2015 Г. ЗА ОДОБРЯВАНЕ НА ДОПЪЛНИТЕЛНИ РАЗХОДИ/ТРАНСФЕРИ ЗА 2015 Г. ЗА ИЗПЛАЩАНЕ НА СТИПЕНДИИ ПО ПРОГРАМАТА НА МЕРКИТЕ ЗА ЗАКРИЛА НА ДЕЦА С ИЗЯВЕНИ ДАРБИ ОТ ДЪРЖАВНИ И ОБЩИНСКИ УЧИЛИЩА ПРЕЗ 2015 Г., ПРИЕТА С ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 40 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 2015 Г. (ДВ, БР. 18 ОТ 2015 Г.) В сила от 08.05.2015 г. Обн. ДВ. бр.33 от 8 Май 2015г.

* * *

Второто издание на Digital KidZ[1] е посветено на тема "Образование" и как интернет предоставя инструменти и възможности, за да бъдат разширени образователните умения и компетенциите на децата, докато те играят и творят в свободното си време.

Програмата на Digital KidZ[1] #2 дискутира мисловните карти като образователен метод, популярният design thinking - модел, образователните онлайн платформи, предприемачеството, четенето и как да насърчим децата да четат повече, дислексията и диспраксията като предизвикателство пред образователния процес. Как да насърчим децата да повишат успеха си в училище, а да имат повече свободно време.

Разгледайте програмата

Искаме да развенчаем митовете за "технологичната революция", да разрушим всички стериотипи и страхове доколко технологиите са опасни за подрастващото поколение и след това да ви научим да ги ползваме - този път ефективно и градивно, в името на децата, в името на по-доброто образование, в името на неограничените възможности, които виртуалния свят предлага. Специален гост и лектор на събитието е Теодоси Теодосиев - мъж на годината за 2014 и номиниран за Европейски гражданин 2015.

Вижте лекторите на Digital KidZ >>[1] Европейската комисия счита, че 90% от професиите на бъдещето ще изискват IT умения, ние вярваме, че можем да ви научим как да ползвате интернет и дигиталните технологии като инструмент за по-добро образование и комуникация с децата.

Резервирайте и купете билет за форума >>[1]

Тази година освен творческите работилници за децата сме предвидили и аниматори, които ще бъдат ангажирани с тях през целия ден. Местата в работилниците са ограничени - ще запишем първите 60 деца.

Присъствието изисква покупка на "детски билет". Работилниците са подходящи за деца на възраст 4-10 години.

Резервирайте и купете билет за работилниците за деца >>[1]

По-малките не плащат билети и също са добре дошли, но за тяхното забавление ще трябва да се погрижите вие - ще осигурим места за паркиране на количките.

Използвайте промо-код D85 до 08 май 2015 и закупете билет на цена от 48лв. >> [1]

[1]

Digital KidZ[1] се осъществява с подкрепата на Фондация "Детски книги", "Аз Чета", Център за приобщаващо образование, Българска Уеб Асоциация, Асоциация Родители, Национална мрежа за децата, Junior Achievment, Асоциация дислексия - Русе и с любезната PR подкрепа на Interimage.

Links:

------

[1] http://mailing.tvlowcost.bg/link.php?M=186601&N=148&L=18&F=H

* * *

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 93 ОТ 17 АПРИЛ 2015 Г. ЗА ОДОБРЯВАНЕ НА ДОПЪЛНИТЕЛНИ РАЗХОДИ/ТРАНСФЕРИ ЗА 2015 Г. ЗА ИЗПЛАЩАНЕ НА СТИПЕНДИИ ПО ПРОГРАМАТА НА МЕРКИТЕ ЗА ЗАКРИЛА НА ДЕЦА С ИЗЯВЕНИ ДАРБИ ОТ ДЪРЖАВНИ И ОБЩИНСКИ УЧИЛИЩА ПРЕЗ 2015 Г., ПРИЕТА С ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 40 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 2015 Г. (ДВ, БР. 18 ОТ 2015 Г.)

В сила от 24.04.2015 г.

Обн. ДВ. бр.30 от 24 Април 2015г.

* * *

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 97 ОТ 20 АПРИЛ 2015 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА УСТРОЙСТВЕНИЯ ПРАВИЛНИК НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА, ПРИЕТ С ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 11 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 2010 Г. (ДВ, БР. 12 ОТ 2010 Г.)

В сила от 24.04.2015 г.

Обн. ДВ. бр.30 от 24 Април 2015г.

* * *

УКАЗ № 55 ОТ 07.04.2015 Г. ЗА НАИМЕНУВАНЕ НА ГЕОГРАФСКИ ОБЕКТИ В АНТАРКТИКА

Обн. ДВ. бр.29 от 21 Април 2015г. - препратка

* * *

Десетокласничка от Русенската математическа гимназия с бронзов медал от Международна олимпиада по математика

24.04.2015г.

PU

Бронзов медал от Международната олимпиада по математика за момичета спечели десетокласничката от МГ „Баба Тонка” – Русе Дона-Мария Радославова Иванова. Тя беше единственият представител на града ни на престижната надпревара, която се състоя в Минск, Беларус от 14 до 20 април.

Европейската олимпиада по математика за момичета – EGMO се провежда за четвърта поредна година. В нея от всяка страна участват по четири девойки, които се класират на базата на резултатите си от националните състезания през годината по математика и две контролни, които се организират от Института по математика и информатика към БАН. За първи път момиче от Русе извоюва правота да участва в отбора на България за международната олимпиада.

В олимпиадата се включиха 109 момичета от 30 държави, не само от Европа. Състезанието се провежда в два дни. Момичетата решаваха общо шест задачи.

Останалите представители на България също завоюваха медали. Това са:

Деница Маркова – 11 клас от СМГ - София – сребърен медал;

Виолета Найденова – 10 клас от СМГ - София – сребърен медал;

Магдалена Георгиева – 12 клас от ПМГ - Бургас – сребърен медал.

Отборът на България се класира на седмо място в отборното класиране, само на една точка след шестия, от общо 30 държави.

За повече информация:

https://www.egmo.org/

https://www.egmo.org/egmos/egmo4/

https://www.egmo.org/egmos/egmo4/scoreboard/

Математическата гимназия стартира проект „Първи срещи с науката“ 24.04.2015г.

Деца в предучилищна възраст ще изживеят своите първи срещи с науката в МГ „Баба Тонка” – Русе. На 28 април (вторник), от 11 ч., гости на гимназията ще бъдат малчуганите от четвърта група в централния филиал на ЦДГ „Радост”. Те ще са първите участниците в новия проект на МГ - „Първи срещи с науката”. Целта, която си поставят от училището с него е да създадат интерес у децата към науката, като им покажат специализираните кабинети и възможностите на модерната техника в гимназията.

Малките гости първо ще посетят кабинета по биология и здравно образование. Там, с помощта на интерактивна дъска, те ще се запознаят с хранителните взаимоотношения между животни, обитаващи Северния полюс. Чрез наблюдение на едноклетъчни организми под микроскоп, децата ще научат какъв е животът в капка вода. Домакините от МГ ще демонстрита и качествени реакции за откриване на вредни химични вещества в замърсена вода. Подготвили са и интерактивна игра „Излекувай болното дете”.

Посещението на малчуганите ще продължи в кабинета по информатика и информационни технологии. Там, с помощта на 3D принтер, те ще разберат как се изработва 3D фигурка и ще научат как работи лазерната гравираща машина. Децата ще се докоснат и до модерните роботи, с които разполага новосформираният Клуб по роботика към училището. В края на гостуването си, те ще научат повече за буквите, цифрите и животните от интерактивната игра „За вас деца“.

* * *

ДАНС влиза в Министерството на образованието и науката - в-к Труд

* * *

Песен за Цветница записаха на връх празника 9-годишната Виктория Миланова и рок група „Епизод”

5.04.2015г.

Песента „Цветница”, посветена на един от най-красивите пролетни празници, записаха 9-годишната русенка Виктория Миланова и рокаджиите от „Епизод”. Тя е четвъртият им съвместен проект. Автор на текста е русенската преподавателка Анета Мутафова, чиято песен „Отново е 15-ти” звуча на първия учебен ден във всички български училища. Музиката и аранжиментът са на баскитариста на групата Симеон Христов.

Песента преплита народни ритми с рок музика, каквато е концепцията на първото им съвместно изпълнение - „Еленка” (https://www.youtube.com/watch?v=JHdq1iZQKzA). Тя беше последвана от „Старият орех”, също написана специално като „Цветница” за талантливата русенка.

Само преди месец, Вики и „Епизод” записаха и „Аз съм българче” по стихотворението на патриарха на българската литература Иван Вазов. Песента беше представена за първи път на концерт в Силистра по повод Националния празник - 3-ти март.

Амбицията на Виктория Миланова и рокаджиите е да издадат цял албум, с който си поставят за цел да върнат младите хора към рок музиката и българските традиции.

* * *

Предучилищната подготовка остава задължителна от 5 г. - препратка в-к Сега

* * *

Медали и висока оценка за Клуба по роботика към Русенската математическа гимназия от Дните на роботиката 2015

2.04.2015г.

PU

С много медали и висока оценка за представянето си се завърна Клубът по роботика към Математическа гимназия „Баба Тонка" от Дни на роботиката 2015. Организатор на събитието, което се проведе на 30 и 31 март, бе Технически университет-София.

PU

По-голямата част от отборите, включили се в надпреварата, бяха от студенти от техническите университети в София и Варна и от Русенския университет. Средните училища бяха представени от Столичната математическа гимназия и от няколко професионални гимназии от страната. Клубът по роботика към Математическа гимназия „Баба Тонка" участва с четири отбора, които се включиха в почти всички състезателни категории.

PU

Дебютът на клуба в надпревара от такъв ранг беше повече от убедителен. Възпитаниците на МГ завоюваха следните призови места: - в категория „3D лабиринт” златен медал грабнаха Васил Атанасов и Павел Димитров с робота Хари; - в категория „Сумо 10х10” - сребърен медал за отбора на Станислав Георгиев и Иван Игнатов и бронзов медал за отбора на Калоян Мънев, Любомир Филипов и Кристиян Стоянов; - в категория „Следене на линия - готови платформи” - сребърен медал за отбора на Калоян Мънев, Любомир Филипов и Кристиян Стоянов; - в категория „Софтуерен лабиринт” - бронзов медал за отбора на Цветомир Веселинов, Ивайло Петков и Никола Йорданов.

PU

Те получиха медалите си на тържествена церемония лично от проф. Недко Шиваров - създателя на първия български робот „Робко 1”.

Ръководител на отбора бе Донка Симеонова - старши учител по Информатика и Информационни технологии в МГ „Баба Тонка”. При подготовката и участието си в състезанието, отборите разчитаха на съдействието на доц. Георги Христов и доц. Пламен Захариев от катедра „Телекомуникации” към Русенския университет. Русенци получиха адмирации за отличното си представяне от организаторите, ръководители на други клубове по роботика и разработващи екипи от БАН.

По покана на един от световните лидери в сектора за бизнес софтуер Sap Labs България, на 1 април учениците от Клуба по роботика посетиха офиса на компанията в София. Те получиха ценна информация за възможностите за професионална реализация в областта на информатиката и информационните технологии, както и покана за обучение в SAP GeekyCamp – школа за програмиране със състезателен елемент.

В над 80% от училищата е имало случай на насилие - препратка в-к Сега

* * *

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 4 ОТ 2003 Г. ЗА ДОКУМЕНТИТЕ ЗА СИСТЕМАТА НА НАРОДНАТА ПРОСВЕТА (ДВ, БР. 41 ОТ 2003 Г.)

Издадена от Министерството на образованието и науката

Обн. ДВ. бр.23 от 27 Март 2015г.

* * *

Security Expo 2015 показа как да направим своя дом, своя бизнес и своя град по-сигурни

PU

Посетителите намериха най-новите решения в IP технологиите, сградната автоматизация и системите за предупреждение при бедствия

Как да следим дома и бизнеса си от смартфон, да проследяваме хора, транспортни средства, документи през мини GPS или дори „умна система“ без интернет да предупреди за природно бедствие или аварии. Това са само част от новостите на единственото у нас изложение за сигурност и охрана Security Expo 2015, което продължава до 16.30 ч. на 28 март (събота). То се провежда паралелно с 15-тото издание на Българска строителна седмица.

Тази година фирмите от бранша се фокусират върху интегрирани системи за автоматизация и енергоефективни решения за вашия дом или бизнес. Инвеститори, строители, проектанти обаче все още избират най-евтините решения, защото издаването на разрешително за строеж не е обвързано с интегрираните или пък енергоефективни системи за сигурност. Това коментира на форум –дискусия „Safe City – системите за сигурност и строителството“ Борислав Борисов, общински съветник в Столична община, декан на факултета по Архитектура във висшето строително училище „Любен Каравелов“ и председател на Съюза на урбанистите в България.

А всъщност основните разходи на бизнеса и домакинството отиват за отопление за охлаждане, за електроенергия. С една система всички тези процеси могат да се управляват, с което да се спести до 50% от разходите, каза Христо Велев, съсобственик на Канброк България. От всички проекти, които изпълняваме няма нито един, който да цели оптимизация на разходите за енергия, допълни Велев. Предстои саниране на жилищата, нека не говорим само з апасивна енергийан ефективност, а за реални системи, които ще пестят енергия. С една платформа може вече да управлявате всички системи за сигурност- видеонаблюдение и разпознаване на лица, пожарогасене, оповестителни и алармени системи, контрол на достъпа и автоматизация, коментира Росен Нацков, управител на Мултимедийна група. Тези решения са изключително полезни и в градски условия навън и на обществени места, допълни Михаил Бончев от Бош Секюрити Системс. „Необходимо е да се разшири периметъра на наблюдение и в по-крайните квартали на столицата, също да има видеонаблюдение на спирките на градския транспорт, за да се предотвратяват нападения и кражби, коментира още арх. Борисов. Съвременните „умни“ системи могат лесно да се надграждат и да се управляват от разстояние през таблет или смартфон. Тези нови HD технологии могат да работят и със стара мрежова среда, по коаксиален кабел, посочи Николай Хасковлиев, търговски директор на Анди България. Така се постигат едновременно по-добри резултати и не е необходимо да се изгражда нова преносна, оптична връзка. Такава нова технология представиха и на своя презентация от Сектрон. Друга система пък позволява да защитите дома и бизнеса си отвсякъде чрез автоматично включване на аларма, която е свързана с бърза помощ, пожарната и полицията.

На Security Expo 2015 за пръв път у нас се организира демонстрация на видеокамери, които предават реална картина на живо, за да може всеки да направи най-добрия избор за своя бизнес. Видеонаблюдението се превръща в основен гарант за сигурност за разпознаване на нарушители и автомобили, за разкриване на престъпления и намиране на причините за нападения. Затова индустрията през следващото десетилетие ще продължава да се развива и да представя нови и уникални решения за потребителите в обществения и частния сектор. Сред новостите на Security Expo 2015 бяха първата петмегакпикселова камера, която предлага високоскоростни изображения без размазване дори при слаба осветеност и автоматично записване на всички събития. На изложението беше представена системата за видео анализ IVA, както и серията камери Starlight. В сферата на пожароизвестяването посетителите научиха повече за новото поколение пожарни детектори AVENAR 4000, системата за гласова евакуация PAVIRO. Палитрата от качествени продукти се запълни от нова цифрова дискусионна система в сферата на конферентните връзки.

На Security Expo 2015 бяха представени функциите на новите IP базирани системи, които обхващат целия процес на видеонаблюдение. Специален софтуер за изграждане на системите IP Video System Design Tool осигурява функционалност през целия процес на проектиране. IP базираните системи предоставят повече предимства от старите аналогови системи. Уникални системи за достъп и задвижване, също така пълната гама от иновативни нанопродукти с електрозащитни и антикорозионни свойства NANOPROTECH бяха сред експонатите на изложението. Сред интересните продукти е мини GPS проследяващо устройство за проследяване на местонахождението на хора, транспортни средства, домашни любимци и всякакви фирмени активи. Също така посетителите се запознаха и със системи за измерване на електроенергия и параметри на мрежата за битови и промишлени нужди. Една от фирмите предложи демонстрация на аспирационните детектори на Securiton, които имат предимства както при обезопасяването на сгради и помещения с висока историческа и архитектурна стойност, така и за сървърни помещения, изчислителни центрове и обекти, работещи при ниски температури.

На Security Expo 2015 бяха представени и системи за аерозолно пожарогасене. Клиентите успяха да си купят видеорегистратори, или т.нар. супер камери за коли. Иновативната серия носими пожарогасители ABF, които са най-доброто решение за кетъринг индустрията – ресторанти, хотели, заведения за бързо хранене и промишлени обекти за производство на храни. Също така се препочва за домакинствата, лаборатории, работилници, офиси, магазини и промишлени предприятия.

Аварийно осветление и най-новите лед технологии за дома и бизнеса също впечатлиха гостите. Фирмите представят и новостите в сградната автоматизация. Домофоните за вграждане са хит продукт в новото строителство - стъклени, цветни, без кабели. Може да отворите вашия дом и да виждате всичко, което се случва вътре от разстояние. Изложителите представят и лифт интерком, или т.нар. аварийни разговорни системи през GSM мрежа или интернет.

На единственото в България изложение за сигурност и охрана Security Expo посетителите научиха повече за първите on-line услуги за контрол на достъпа и работното време на световния пазар – GuardaSaaS. Друга част от индустрията наблегна на напредъка в системите за контрол на достъпа в обществения транспорт и бизнеса. Фирми представиха турникети за контрол на достъпа, подходящи за метро, офис и производствени сгради. Не на последно място компаниите предложиха и новости при системите за ранно предупреждение при аварии в индустрията и защита на населението при бедствия. Това може да се случи дори и при лиспата на всякакви комуникации и интернет.

На изложението участваха близо 50 компании от България, Германия, Италия, Чехия, Босна и Херцеговина, Русия, Обединените арабски емирства. Security Expo е под патронажа на Министерството на вътрешните работи. Тази година събитието откри зам.-министърът на втрешните работи Красимир Ципов. Организатори са Българската търговско-промишлена палата и Интер Експо Център.

Безплатни курсове по български език организира Фонд „Математика на бъдещето”

27.03.2015г.

Фонд „Математика на бъдещето“ към Настоятелството на МГ „Баба Тонка“ - Русе организира курс за подготовка за външното оценяване по български език и литература за ученици в седми клас.

Курсът е предназначен за седмокласници, които са участвали успешно в математически състезания в Русе през учебната 2014/2015 година. Те ще бъдат поканени поименно от Фонд „Математика на бъдещето”. В курса ще бъдат записани не повече от 26 от най-добре представилите се ученици. В него нямат право да участват възпитаници на Математическата гимназия.

Целта на инициативата е да се даде шанс за добро представяне на изпита по български език и литература на ученици, които вече са доказали високите си знания по математика.

Курсът е безплатен и ще се води от Доротея Александрова, старши учител по български език и литература в МГ „Баба Тонка“. Ще бъдат проведени 10 занятия по 90 минути.

На 2 април /четвъртък/ ще се проведе първата среща с учениците, които ще имат възможност да преминат курса.

* * *

АМТИИ и читалище „Димитър Благоев – 2008 г.” с руски музикално-поетичен рецитал

На музикално-поетичен рецитал могат да се насладят в понеделник, 30 март, любителите на руската култура в Пловдив. Рецитатори от Народно читалище „Димитър Благоев – 2008 г. – град Пловдив” и студенти от катедра „Оркестрови инструменти и класическо пеене” на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство ще представят класически руски творби. Събитието с начален час 17:00 ще се състои в зала „Берьозка” на ул. „Иван Вазов”№25.

Вечерта ще открие г-жа Милена Калудова, която ще говори за значимостта на руската класика. В поетичния рецитал ще вземат участие поетесата Мария Чулова, рецитаторите Христо Христов и Румен Янев, както и секретарят на читалището Вера Аврионова. Музикалните изпълнения ще бъдат поднесени на публиката от студенти от класа на проф. д-р Тони Шекерджиева-Новак в АМТИИ. Солисти са: Матеуш Танев, Галина Гулева, Християна Христова, Кристина Михова, Габриела Пеева и Стефан Митревски. На пианото ще свирят Елвира Матева и Йорданка Иванова, а режисьор постановчик е Рангел Драганов.

27 март 2015 г.

За повече информация: * * *

НЧ "Димитър Благоев - 2008 г. - град Пловдив" * * *

Бивша учителка от Русенската математическа гимназия направи дарение за Фонд „Математика на бъдещето”

25.03.2015г.

Дарение за Фонд „Математика на бъдещето”, в размер на 1 000 евро, направи Севда Цветанова. Тя е била учителка по английски език в МГ „Баба Тонка” – Русе. Професионалната й кариера е продължила в Русенския университет. Понастоящем работи в Дубай и е докторант по съвременна история на Европа в Италия.

С това дарение, събраните от фонда приходи от създаването му през март 2013 година надхвърлят 70 хил.лв. Той беше основан по инициатива на бизнесмена Иван Иванов. Поводът бе набиране на средства за участие на възпитаници на гимназията в математически състезания в чужбина. Първата инициатидва, която беше подкрепена със средства от Фонда беше пътуването на шестокласници от училището до Хонг Конг за участие в международно състезание по математика. От там, отборът на Русенската математическа гимназия се завърна с купа за трето отборно място и сребърен медал за Радомир Пеев. Ръководители на тима бяха доц. Ивайло Кортезов от Института по математика към БАН и Мирослава Костадинова – преподавател в МГ „Баба Тонка”.

Програмата на Фонд „Математика на бъдещето” включва подпомагане на участието на ученици в надпревари и в други области на науката, както и в спортни състезания. Специално място в нея имат и учителите и ръководството на гимназията.

С обич и внимание към най-малките ученици

От днес ( 23.03.2015 г.) в училище „Любен Каравелов“ стартира Седмица на грамотния първокласник.

В рамките на петте учебни дни малките ученици ще изработят весели букви и с тях ще подредят изложба във фоайето на училището. Във вторник ще участват в конкурс по краснопис.

В сряда заедно с учителките си ще съчиняват Приказка за най-голямото вълшебство на земята – буквите и ще гледат презентация по темата. В четвъртък ще се проведе електронен урок за раздяла с букварчето. Ще бъде използвана една от най-модерните педагогически технологии ENVISION– един компютър много мишки. Каним желаещите журналисти да съпреживеят с децата емоциите на този тип уроци по следния график

І А клас –09:05 часа;

І Б,В – 10:00 часа

В петък малките ученици ще приложат усвоените знания и умения и най-вече своята грамотност, с която се гордеят, като решават забавни задачи под надслов „Вече съм грамотен първокласник – мога и се справям сам!“. Накрая ще получат и своитесертификати за грамотност. Гости на събитието ще бъдат приятелите ни от Регионална библиотека „Любен Каравелов“ - Русе

* * *

Водещи фирми търсят кадри сред студентите на ПУ „Паисий Хилендарски“

Денят на кариерата е организиран от Университетския кариерен център и Студентския съвет

Представители на водещи български фирми ще търсят кадри сред възпитаниците на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. Това ще стане на 27 март 2015 г., когато Университетският кариерен център и Студентският съвет организират Ден на кариерата. Форумът е с начален час 10:00 часа и ще се проведе в Нова сграда на висшето училище на бул. „България“ № 236, съобщиха от ПУ „Паисий Хилендарски“.

Студентите от всички факултети и специалности на университета ще имат възможност да се запознаят с представители на бизнеса от различни икономически области. На техните щандове младите хора ще могат да получат информация за възможностите за работа и провеждане на практики и стажове, както и да оставят свои CV-та.

За възможностите за бъдеща кариера пред възпитаниците на университета и параметрите на форума ще разкажат по време на пресконференция утре, 24 март, ректорът на ПУ „Паисий Хилендарски“ проф. д-р Запрян Козлуджов и ръководителят на Университетския кариерен център проф. дпн Дора Лефтерова.

За повече информация: Татяна Василева, управител на „Мега Комюникейшън” ЕООД

WEB: www.megacommunication.net

Пловдив, 23 март 2015 г.

Възпитаник на Русенската математическа гимназия избран за Президент на България от инициативата „Мениджър за един ден”

21.03.2015г.

PU

Йовчо Донев от 12 „б” клас на МГ „Баба Тонка” – Русе е избран за Президент на Р България в инициативата „Мениджър за един ден 2015”. Той ще отпътува за столицата, където ще присъства на официалното откриване на събитието.

Джуниър Ачийвмънт България организира за четиринадесети пореден път инициативата „Мениджър за един ден“. Тази година събитието ще се проведе на 23 март 2015 г., в хотел „Шератон“, гр. София.

Ученици от цялата страна отново ще преживеят един реален работен ден във фирми, държавни и общински институции. Освен, че предлага възможности за ефективна професионална ориентация, за много от младите хора това преживяване остава незабравим спомен за цял живот и е първа стъпка в тяхната успешна реализация на все по-конкурентния пазар на труда.

За първи път тази година, в рамките на инициативата „Мениджър за един ден“, ще се проведе и форум „Професиите на бъдещето“, на който лектори ще бъдат мениджъри от топ организации в България. Те ще споделят тенденциите за развитие на професиите в техните области и ще коментират новите изискванията и предизвикателства пред бъдещите кандидат служители.

"Tpябвa яcнo дa зaщитим нaшитe пeдaгoзи, зaщoтo cтaвaмe cвидeтeли нa мнoгo cлyчaи, пpи кoитo yчитeлят ce oкaзвa бeззaщитeн пpeд poдитeлcкa, a пoнякoгa и yчeничecкa aгpecия, a тя в някoи cлyчaи дocтигa дocтa бpyтaлни измepeния." - препатка към интервю на Зaм.-пpeдceдaтeлят нa Пapлaмeнтapнaтa кoмиcия пo oбpaзoвaниe и нayкa Милeн Михoв в Янтра днес

* * *

Safe City отвътре Във време на глобални заплахи всички аспекти на сигурността само на Security Expo 2015

PU

Най-успешните и нови продукти на пазара в системите за сигурност- видеонаблюдение, контрол на достъпа, автоматизация, пожароизвестяване Във време на глобални заплахи традиционните решения за сигурност и новите технологии е задължително да се срещнат отново. Това ще се случи на 22-то издание на единственото в България изложение за сигурност и охрана Security Expo 2015, което ще се проведе от 25 до 28 март в Интер Експо Център. Фирмите ще представят пълното разнообразие от най-успешни, наложили се и напълно нови технологии в сферата на сигурността.

• За пръв път в България демонстрация на видеокамери

За пръв път у нас ще се проведе демонстрация на видеокамери, които ще предават реална картина на живо. Всички посетители ще наблюдават реално изображение и ще могат да оценят коя камера вижда най-добре. Това съревнование ще даде възможност на хората да станат част от напредъка на пазара за видеонаблюдение, а компаниите да разберат как се оценяват реални техните продукти от клиентите.

• Форум „Safe City- системите за сигурност и строителството”

За втора поредна година Security Expo ще се проведе заедно с Българска строителна седмица. Съвременните изисквания за проектиране, изграждане и експлоатация на сградите, осигуряването на най-иновативните техники за контрол на достъпа и енергоспестяване са сред причините да обединим двата проекта, коментират организаторите от Интер Експо Център.

Затова сред съпътстващите събития тази година е форум-дискусия „Safe City-системите за сигурност и строителството“, на която някои от лидерите в сектора на системите за сигурност ще обсъдят тенденциите на пазара и ще дадат препоръки към инвеститори и проектанти. • Съвместна акция по съпровождане на VIP и спасяване на ранени

В програмата на изложението влизат още различни демонстрации. В съвместна акция ГД „Пожарна безопасност и защита на населението”, БЧК и Българската бодигард федерация ще разиграят съпровождане на VIP, стрелба и спасяване на ранени. Целта е да се покажат възможностите на всички страни да работят успешно заедно. Българската бодигард федерация ще приложат няколко тактики при съпровождане на ВИП, които са част от дисциплините на международните състезания „Бодигард“. Българският червен кръст ще направи демонстрация на живо по алпийско спасяване. От Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ ще покажат новозакупената и уникална протовопожарна техника. Експертите ще направят презентация по новите изисквания за влагане на строителни продукти в строежите. Сградите би трябвало да се проектират така, че да осигуряват устойчивост, безопасност в случай на пожар, безопасност при експлоатация, защита при шум, икономия на енергия и топлосъхранение. Националната асоциация на фирмите за търговска сигурност и охрана ще представят наръчник „Купуване на качествени частни услуги за сигурност”, изработен от Конфедерацията на европейските услуги за сигурност (CoESS) и UNI-Europa с финансовата подкрепа на Европейския съюз. Междувренно водещите фирми в бранша Сектрон, Телетек, Анди-Л и Роберт Бош ще направят фирмени презентации с акцент върху интегрираните решения за сигурност. На изложението ще участват лидерите в сферата на сигурността, които се занимават с пожароизвестяване и пожарогасене, видеонаблюдение и физическа охрана. Но също така вносители и производители на системи за контрол на достъпа и биометрични данни, антитероризъм, видеопроследяване, периметрова защита, защита на критичната инфраструктура, аларми, IP мрежи, криптиране. Фирмите ще представят още и решения за управление на риска, за ранно известяване при бедствия и аварии, системи за интелигентно управление на сградите, както и специализирани превозни средства и облекло. Ще участват още компании от Германия, Италия, Чехия, Босна и Херцеговина, Русия, Обединените арабски емирства. Международната специализирана изложба всяка година се провежда под патронажа на Министерството на вътрешните работи на Република България. Събитието се организира от Интер Експо Център и Българската търговско-промишлена палата (БТПП). Входът на Security Expo тази година е свободен, само срещу регистрация.

Подробната програма може да откриете на http://securityexpo.bg/bg.

Интер Експо Център

http://securityexpo.bg/bg

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 40 ОТ 4 МАРТ 2015 Г. ЗА ПРИЕМАНЕ НА ПРОГРАМА НА МЕРКИТЕ ЗА ЗАКРИЛА НА ДЕЦА С ИЗЯВЕНИ ДАРБИ ОТ ДЪРЖАВНИ И ОБЩИНСКИ УЧИЛИЩА ПРЕЗ 2015 Г.

ABOUT SCHOLARSHIPS

***

Русенската математическа гимназия посреща „Похода на вдъхновителите”

12.03.2015г.

На 14-ти март (събота), от 10 часа, в Аулата на МГ „Баба Тонка“ - Русе ще се проведе „Поход на вдъхновителите”. Инициативата е на организаторите на състезанието по информационни технологии и визуални изкуства „Аз мога – тук и сега“ в гр. Девин.

Походът пристига в града ни по покана на директора на гимназията Митко Кунчев и на преподавателите по информатика и информационни технологии Донка Симеонова и Силвия Йорданова. Възпитаници на училището са сред активните участници в състезанията „Аз мога – тук и сега“!

Лектори в походите на вдъхновителите участват хора, които доброволно и абсолютно безвъзмездно отделят от времето си, за да разкажат за своя собствен опит, житейски уроци, да дадат полезни съвети и ударна доза мотивация, за да направят поне малко по-лесно за учениците пристъпването към света на зрелите и успешно реализираните.

"Походът на вдъхновителите" има една единствена цел - да вдъхновява, мотивира и събужда интереса на учениците, учителите и студентите и от всички краища на България и да ги мотивира за това, че:

• всички можем тук и сега и трябва да вярваме в себе си;

• всички сами избираме с какво да се занимаваме и в какво да сме добри;

• е важно да сме добри професионалисти и това ще ни донесе стандарта на живот, който искаме;

• няма значение как избираме да се развиваме професионално - важното е да го обичаме и да вярваме;

• принципите на успеха са да действаме с постоянство, мотивация и неуморно;

• трябва да сме проактивни и креативни;

• трябва да сме позитивни и да се усмихваме;

• е важно да вярваме в иновациите и предприемачеството;

• университетът е мястото, в което попадаме в нова конкурентна среда, срещаме приятели, съмишленици, разширяваме кръгозора си и намираме бизнес партньори;

• ако спазваме всички точки, изброени по-горе, то България ще е едно страхотно място, в което можем да живеем, да успеем и да сме щастливи!

До момента в инициативата са се включили над 3 000 ученици и учители от различни краища на България. От МГ „Баба Тонка” отправят покана към всички, които имат интерес към събитието.

Участието е безплатно!

* * *

МОН преустанови учебните занятия в областите ... - препратка

* * *

На 05.03.2015 година от 17:30 часа с любезното домакинство на РБ „ Любен Каравелов“ се проведе третото поредно издание на националното ученическо състезание за правопис на английски език „Spеlling Bee“ за учениците на Основно училище „Любен Каравелов“ град Русе.

2015
Целта на състезанието е да повиши интереса на учениците към изучаването на английски език и да подобри знанията им чрез забавни и интерактивни дейности. Организатор на езиковата надпревара са Фондация “Корпус за образование и развитие-КОРПлюС”. То се осъществява в партньорство с Фондация „Америка за България”, Посолството на САЩ и под патронажа на Министерството на образованието и науката. Гости на училищното състезание бяха г-жа Валя Завялова – програмен директор на Фондация “Корпус за образование и развитие-КОРПлюС”,

г-жа Анелия Георгиева - старши експерт чуждоезиково обучение в Регионален инспекторат по образованието град Русе и г-н Калин Калинов –председател на училищното настоятелство „Бъдеще за децата ни“ Журито бе в състав: Адриана Митова директор на АГ „Гео Милев“ гр. Русе и г-жа Дарина Георгиева – учител по английски език в училището.

Близо два часа в 17 кръга продължи първата част на състезанието, в което тридесет ученици от ІV до VІІ клас доказаха отличната си подготовка по английски език, способността си да се концентрират и да се състезават. На финала на първата част останаха три деца – Йордан Петков и Калина Андонова от ІV клас и Александър Панчев от VІІ клас. Симпатиите на журито и публиката спечели Калина , но за втората част на състезанието се класираха Йордан и Александър. Финалът бе силен и оспорван! Много трудно, но разбираемо, седмокласникът се наложи над четвъртокласника Йордан.

На първо място се класира Александър Панчев на второ- Йордан Петков.

Да пожелаем на победителите успех на регионалното състезание „Spеlling Bee“.

* * *

V.I.S.I.ON, подкрепен от Европейската Комисия в рамките на програма Erasmus+, КД2 „Сътрудничество за иновации и обмен на добри практики”. договор номер: 2014-1-BG01-KA201-001555

V.I.S.I.ON се осъществява от Фондация за развитие на културния и бизнес потенциал на гражданското общество (ФРКБПГО) в партньорство със СОУ за деца с нарушено зрение "Луи Брайл", София, сдружение "Надежда за всички" от Велико Търново, UCAN Productions, Уелс, I Bohemiens Music'Arte, Италия, Societa Dante Alighieri Luxembourg, Люксембург и Inforef, Белгия. За допълнителна информация:

Зорница Станева, zornitsastaneva@gmail.com, 0889 306134

* * *

Финансирането чрез делегираните бюджети или парите следват ученика, при който училищата се финансират според броя на учениците, е дълбоко погрешен, тъй като води след себе си до порочни практики и крайно незадоволителни резултати на нашето средно образование -

Препратка към в-к Стандарт

* * *

9-годишната Виктория Миланова и рок група „Епизод” с нова съвместна песен

2015
27.02.2015г.

Втора съвместна песен записаха 9-годишната русенка Виктория Миланова и рокаджиите от „Епизод”. Тя носи заглавието „Старият орех” и е написана специално за талантливата русенка. Автор на музиката е баскитаристът на групата Симеон Христов. Текстът на „Старият орех” е на русенската преподавателка Анета Мутафова, чиято песен „Отново е 15-ти” звуча на първия учебен ден във всички български училища.

Този път, екипът е заложил на хард рок звученето, за разлика от първото им съвместно изпълнение – песента „Еленка” (https://www.youtube.com/watch?v=JHdq1iZQKzA). Желанието на Вики и група „Епизод” е да запишат „Старият орех” и на английски език. Предстои да бъде заснето и видео към новия им съвместен проект.

В момента, Вики и рокаджиите работят върху изпълнението на „Аз съм българче” по стихове на Иван Вазов. Песента ще бъде представена за първи път на концерт в Силистра по повод Националния празник - 3-ти март.

Виктория Миланова се занимава се с музика от 6-годишна. Първата страст на третокласничката от ОУ „Любен Каравелов” е китарата. Сега е влюбена в пианото. Усвоява изкуството на черно-белите клавиши при Евгени Желязков – преподавател в НУИ „Проф. Веселин Стоянов”. Повече от година е възпитаник на един от най-авторитетните музикални педагози не само в Русе – Наталия Константинова. По рока я запалват родителите й, които са привърженици на твърдата музика.

* * * Криви сметки ще ни оставят без лекари и програмисти - препратка Сега

Основен приоритет на министерството на образованието и науката е децата да започнат да учат, а не да зубрят като формула за качествено образование. - препратка News.bg

ДЕЦАТА ДА УЧАТ, А НЕ ДА ЗУБРЯТ Е ПРИОРИТЕТ НА МИНИСТЪРА НА ОБРАЗОВАНИЕТО препратка - Евроком

текущи новини

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 36 ОТ 20 ФЕВРУАРИ 2015 Г. ЗА ФИНАНСОВО ПОДПОМАГАНЕ НА ДЕЙНОСТТА НА ИЗВЪНУЧИЛИЩНИТЕ ПЕДАГОГИЧЕСКИ УЧРЕЖДЕНИЯ В СИСТЕМАТА НА НАРОДНАТА ПРОСВЕТА
Обн. ДВ. бр.16 от 27 Февруари 2015г. - препратка

* * *

Трансгранична бизнес мрежа България – Румъния „E-business pages“ съобщава на заинтересованите фирми от България, че могат да кандидатстват за подобряване условията на труд към фонд „Условия на труд”. Този фонд се управлява от Министерство на труда и социалната политика, създаден със Закона за здравословни и безопасни условия на труд, с бюджет от средно 6 млн. лв. годишно.

Максимален размер на средствата за финансиране от фонда е до 30 на сто от одобрените и действително извършени разходи по проекта, но не повече от: -100 000 лв. за малки, средни и големи предприятия

Място за получаване на документацията: офиса на фонда, находящ се в сградата на Министерство на труда и социалната политика- София, ул.Триадица №2, ет.3, ст.19.

Предложенията за финансиране се приемат всеки работен ден от 10.00 до 12.00 и от 14.00 до 17.00 часа.

Адрес и телефон за контакти: София, ул.Триадица №2, ет.3, ст.18, тел.986-53-58.

Проектни предложения се подават до 25-то число всеки месец.

За повече информация интересуващите се могат да се обърнат към:

Агенция за развитие на човешките ресурси тел.: 00359 82/ 834108

e-mail: smebp@smebg.net

или на следния линк: http://fund.mlsp.government.bg/fund/f1.htm

Желаещите да получават редовна информация за възможностите за финансиране могат да се регистрират на адрес: http://smebp.com

* * *

ЧАСТНО ОСНОВНО УЧИЛИЩЕ „Светлина” с ясли и детски градини организира

конференция и обучителен семинар за учени, учители и родители –

всички, които носим отговорност за децата на днешния и утрешния ден ПЕДАГОГИКА 3000, образование на третото хилядолетие

Педагогика на когиталността с Ноеми Пеймъл –

френски гражданин, изследовател, антрополог и писател

Педагогика на когиталността е практическо изпълнение и развитие на „четирите стълба ”на ЮНЕСКО: нов тип образовани е да научим как да знаем,

да научим как да правим, да научим как да живеем Заедно, да научим как да БЪДЕМ

Жакос Делорс

ТЕМАТА: Как учат децата и съвременните млади хора ? Наоми Пеймъл и нейният интердисциплинарен екип изследват днешните деца: деца с обострена сетивност, с по-голям енергиен капацитет, с по-висока емоционална интелигентност, с по-силна емпатия, можещи да правят няколко неща в един и същи момент. Защо толкова много деца, различни по своето поведение се раждат по едно и също време навсякъде по света ? Екипът на Н. Пеймъл чертае пътя на новите образователни подходи.

КАКВО ДА НАУЧИМ: Как родители и учители „да реновираме себе си”? Как родители, учители и институции да използваме възможността ЗАЕДНО да бъдем иновативни, защото новите деца са децата на действието ? Знаем, че дете под стрес не може да учи, а какво правим по въпроса ? Как да ги подготвим за новите професии на днешния век ?

ЗАЩО ДА УЧАСТВАМЕ В ОБРАЗОВАНИЕ ЗА НОВОТО ХИЛЯДОЛЕТИЕ: Промените днес са светкавично бързи и ние възрастните не успяваме да ги следваме, но децата ни го правят изненадващо добре ! Нека се научим да бъдем в крак с тях, без да се страхуваме, че те – децата ни, не попадат в таблици и параметри с остарели граници.

Петък – 6 март – конференция, х-л „Форум”, бул.”Цар Борис”III,№41,

10.00 ч – откриване

10.20 ч – българският принос в световната педагогика: Супер обучение 2000 - системата на д-р П. Лозанов

10.30 ч – Защо биоинтегрираното образование е толкова важно? Бъдещето. 13-те вида интелигентност

11.30 ч – кафе пауза

11.45 ч – упражнения

12.00 ч – Днешните деца са толкова различни: смайващи промени, Z и алфа поколенията. Холистично/цялостно/ развитие на децата и ролята на родителите и учителите, които ги подкрепят.

13.30 ч – закриване

Събота 7 март – обучителен семинар

9.30 ч – Неврофизиология. Най-последните открития за дясното полукълбо и как да ги използваме като родители и учители

11.00 ч – кафе пауза

11.15 ч – Групова практика и лична интеграция. Нови начини на мислене и учене: многостранни и многоизмерими.

12.00 ч - Биоинтелигентни инструменти за учителя и родителя. Те са източник на благополучие. Те поддържат физическо, емоционално и психическо здраве

13.30 ч –обедна почивка

14.15 ч – упражнения

14.45 ч – Моето собствено образование, синтез. Единствено от мен зависи живота ми: здравето ми, уменията ми, успехът ми, щастието ми; трудът, който упражнявам да бъде любимата ми професия – удовлетворение за мен и другите около мен

15.30 ч – пауза

15.45 ч - Интегриращи похвати, десетте нива на развитие, упражнения

17.00 ч – закриване

И нека завършим с краткия разказ на Пиер Вейл:

Един ден избухнал опустошителен огън по средата на гората и всички животни отчаяно се опитали да избягат. Само едно малко колибри летяло в обратната посока. То носело вода в човката си от близкото езеро и я спускало над пламъците.

Един броненосец, любопитен да знае какво прави колибрито, го запитал:

- Колибри! Наистина ли смяташ, че ще спреш огъня?

Колибрито отговорило:

- Сигурно съм, че няма да го спра само, но се опитвам да изпълня своето задължение.

КЪДЕ: ул.”Й.Валдхарт”, резиденция 3 /бивше посолство на Кувейт/, в сградата на ЧОУ „Светлина”

Кога: 07.03.15 год , събота, 09.30 ч

Цена за един участник: 40 лв. Ако желаете да доведете и своето дете, то ще има възможността да прекара един незабравим ден в арт работничката на „Светлина“: Цена за дете: 15 лв.

Предварително записване и предплащане с краен срок 04.03.15 г., 15:00 часа :

тел.: 0895 52 43 43, 0895 270 431, е-mails: ofissvetlina@abv.bg , schoolsvetlina@abv.bg

Заплащането се извършва в полза на Мастер 07 ЕООД

По банкова сметка с номер: BG21UNCR70001503521323

Ноеми Пеймъл, Биография

Ноеми Пeймъл е създателят на педагогика 3000 и организатор на „emAne“, международен сайт за иновативно образование. Ноеми Пeймъл е френски гражданин, изследовател, антрополог и писател. Тя живее в Боливия. Работила е в над 40 различни страни в Латинска Америка и в света в областта на приложната антропология и алтернативно образование. Провела е повече от 1200 лекции и семинари в Германия, Аржентина, Куба, Колумбия, Боливия, Белгия, Бразилия, България, Чили, Еквадор, Испания, САЩ, , Гърция, Египет, Франция, Финландия, Индия, Израел, Англия, Италия, Япония, Йордания, Кения, Ливан, Мароко, Мексико, Нова Зеландия, Парагвай, Перу, Португалия, Румъния, Русия, Швейцария, Тайван, Венецуела и Уругвай.

През 2009 г. тя участва в Международния форум на „ANH“ с Дийпак Чопра, в раздел образование. През 2014 г. изнася реч на тема "Образование, семе за мир" по покана на Арабската лига в Кайро, Египет.

От 2001 г., заедно с мултидисциплинарен международен екип, тя прави изследвания за децата и младите хора от т.нар. " трето хилядолетие". Тя е автор на няколко книги по приложна антропология и алтернативно образование. Освен това, тя е автор на Педагогика 3000, шест мини-книги за образование и 33 тетрадки за приложно преподаване, както и е създател на повече от 20 образователни видеоклипове, които биха могли да бъдат изтеглени безплатно от YouTube и от www.pedagooogia3000.info. Какво е Педагогика 3000?

Педагогика 3000 е педагогически тласък с акцент върху децата на днешния и утрешния ден, с тяхната промяна, специфичните им нужди и нов начин на живот. Целта на Педагогика 3000 е да се отговори на реалните нужди на нашите деца, обществото и планетата, както и да бъдат насърчени, че всеки има право на своя дълбок вътрешен мир. Педагогика 3000 стимулира научните изследвания и постоянно сътрудничи за създаването на цялостни образователни инструменти с цел улесняване на едно цялостно и хармонично развитие на кърмачета, деца, младежи, родители и учители. Тя е гъвкава, чувствителна и основана на нови парадигми на третото хилядолетие. Педагогика 3000 /„Pedagooogia 3000“/ е регистрирана търговска марка, и функционира като научен институт, Педагогика 3000 институт, Повече информация за него ще откриете на www.pedagooogia3000.info.

Какво е „emAne“?

„emAne“ е глобална мрежа за иновативно образование, създадена през 2008 г. като международна неправителствена организация със седалище в Чили. Нейната мисия е да съдейства в създаването на креативност с цел интегралното развитие на човека, грижовно общество, здрава планета, чрез разширяване на съзнанието и чрез солидарност / за повече подробности: www.emane.info/.

Патриотично обучение и в
СОУ "Черноризец Храбър"

Учениците показаха завидни знания за родния си град

2015 СОУ "Черноризец Храбър" е поредното пловдивско учебно заведение, включило се в проекта "Пловдив - автентичен и вечен" на НЧ "Димитър Благоев - 2008 г. - град Пловдив" по програма "Пловдив за младите". Учениците от четвъртите класове подреждаха пъзели с изображения на сгради и места от града ни, след което разказаха какво знаят за историята и настоящето на Пловдив.

"Впечатлена съм от знанията и ентусиазма на четвъртокласниците и се радвам, че те проявяват такъв голям интерес към града си" коментира секретарят на НЧ "Димитър Благоев - 2008 г. - град Пловдив" Вера Аврионова. "За нас е особено важно да насърчим патриотизма и любовта към родния край у децата и в крайна сметка резултатите надминаха очакванията ни".

Екипът по проекта изказа своите благодарности към директора на СОУ "Черноризец Храбър" г-жа Елена Кисьова и припомни, че на 24 февруари ще бъде открита изложба от пъзелите, подредени от децата.

* * *

Стартират номинациите за Голямата награда за разследваща журналистика „Радостина Константинова”

Церемонията по връчване на престижната награда ще е на 11 май 2015 г. в Гранд Хотел „София”

Фондация „Радостина Константинова” стартира номинациите си за носител на Голямата награда за разследваща журналистика - 2015. Очакваме предложения за номинации от всички колеги от печатните и електронни медии.

Номинираните кандидати ще се оценяват по публикувано разследване в печатни издания, създаден документален филм, излъчен репортаж или радио предаване на разследваща тема за периода от май 2014 г. до април 2015 г. Те трябва да отговарят на следните критерии – вярност към фактите, ефект и пълнота на разследването, обществена значимост.

Срокът за набиране на предложения изтича на 20 април 2015 г.

Годишните награди ще бъдат връчени на официална церемония на 11 май 2015 г. в Гранд Хотел „София”. Победителят ще получи плакет, изработен от Георги Чапкънов, и парична награда в размер на 3 000 лева. Журито може да присъди и поощрителни награди в размер на 500 лв.

Очакваме вашите предложения на е-mail: zoyadim@yahoo.com или vasileva@megacommunication.net, както и на посочения адрес на Фондацията.

Първият носител на Голямата награда за разследваща журналистика „Радостина Константинова” за 2012 г. бе журналистът Иван Георгиев от бТВ за документалните му филми „Гласове от Пирин” и „Да купиш изборите”.

Две поощрителни награди за 2012 г. бяха присъдени на екипа на БНТ - Росен Цветков, Надя Обретенова и Надя Петрова за документалния им филм „Глас под наем”, и на Сергей Тодоров от бТВ за документалния му филм „По изборите в Гомотарци и Куделин”.

Таня Петрова и Ивет Миткова от вестник „Сега” станаха носителите на Голямата награда за 2013 г. Приза те получиха за разследването си: „Девойки шеметно забогатяват под крилото на Мирослав Найденов”, свързано със скандалния договор на двете бивши пиарки на Агенцията по храните за популяризиране на Програмата за развитие на селските райони във Facebook и Twitter и закупените по-късно от тях скъпи офиси и дял от предприятие за биохрани.

Грамота и парична награда в размер на 500 лева получиха - Теодора Трифонова за серията си разследващи репортажи за състоянието на Детската клиника и констатираните нарушения в УМБАЛСМ „Н.И.Пирогов”, излъчени в предаването „Хрътките” на бТВ, и Мария Цънцарова от Нова телевизия за заснетия със скрита камера филм, свързан с политическото инженерство и купуването на гласове по време на предизборната кампания.

Миналата година Фондацията връчи голямата си награда за разследваща журналистика на Росен Цветков от бТВ. През 2012 г., докато работеше в БНТ, той получи поощрителна награда за документалния си филм за купуване на изборите. Подгласници на Цветков станаха топ репортерката от вестник „Труд“ Диана Тенчева за разследването си „Кръвните центрове пропускат зарази“, Стоян Георгиев от бТВ за репортажите му за офшорките зад проекта „Карадере“ и Росен Босев от вестник „Капитал“ за разследването си „Виенски валс“. Фондация „Радостина Константинова” е създадена на 11 май 2011 г. от близки и колеги на емблематичната журналистка – една от основателите на Пресгрупа „168 часа” и вестниците „168 часа“, „24 часа“, „Монитор“ и „Политика“. Организацията е отворена за всички, които желаят да подкрепят каузата на Радостина за честна, обективна и свободна журналистика в България.

Основната цел Фондацията е да насърчава обективната журналистика в България като подпомага колеги от всички медии. Освен годишна награда, с която се отличават млади репортери за разследваща публикация, репортаж или радио и телевизионно предаване, неправителствената организация осигурява стажове в международни печатни медии и годишни стипендии на студенти от Факултета по журналистика и масова комуникация при СУ „Св. Климент Охридски”.

София, 16 февруари 2015 г.

ПРАЗНИК ЗА ПЛОВДИВ В ОДЗ "ЗОРА"

Със стихотворения и песни децата от ОДЗ "Зора" в район „Централен“ разказаха на своите родители защо трябва да сме горди, че сме пловдивчани. Малчуганите от ПГ 6 "Мечо Пух" изнесоха представление, посветено както на историята, така и на бъдещето на града ни и поздравиха всички с избора на Пловдив за Европейска столица на културата през 2019 година. 2015

Учителките г-жа Войнова и г-жа Джарова подчертаха, че патриотичното възпитание от най-ранна възраст е изключително важно, а любовта към родния край е неизменна част от българското самосъзнание.

Тържеството, посветено на града ни, завърши със съвместно подреждане на пъзели от деца и родители. Пъзелите изобразяват емблематични сгради от Пловдив и са предоставени от народно читалище "Димитър Благоев - 2008 г. - град Пловдив" в изпълнение на проект "Пловдив - автентичен и вечен" по програма "Пловдив за младите" на Община Пловдив.

НЧ "Димитър Благоев - 2008 г. - град Пловдив"

* * * * * *
Enterprise Europe Network към Бизнес Центъра за подпомагане на малки и средни предприятия – Русе организира

б2б CrossTour 2015, между фирми от туристическия и креативния сектор,

което ще се проведе на 24.04.2015 в град Русе.

CrossTour 2015 24.04.2015

хотел Рига

Русе, България

Брокерското събитие се организира за пети път и ще предостави отново възможност на професионалисти от туристическата и креативната индустрии да се срещнат лице в лице с потенциални партньори, да създадат нови бизнес контакти в сферата на туризма, да обсъдят и започнат нови проекти, да усъвършенстват маркетинга на нови продукти и да разработят съвместни такива с цел подобряване конкурентоспособността и иновациите в сферата на туризма. 2015

Утвърденото вече ежегодно събитие е отлична платформа за създаване на бизнес партньорства между хотели, къщи за гости, туристически информационни центрове, тур оператори, туристически агенции и други.

Участието в бизнес срещите е безплатно. Крайният срок за записване е 05.04.2015, но ранната регистрация предоставя по-дълго време за промотиране.

2015 Повече подробности и регистрация на уеб сайта на събитието:

http://danubetournet.eu/crosstour2015/ .

Брокерските събития представляват срещи за търсене на бизнес партньори, стимулирани от Европейската комисия, чрез мрежата Enterprise Europe Network, най-голяма мрежа в подкрепа на бизнеса и иновациите в Европа.

За контакти и въпроси:

Enterprise Europe Network – Русе, България

Лице за контакт: Екатерина Йорданова мейл: e.yordanova@smebg.net

enterprise-europe-network@smebg.net

Нито Европейската комисия, нито което и да било лице, действащо от нейно име, носят отговорност за евентуална употреба на съдържащата се в настоящата публикация информация. Настоящата публикация показва възгледите на автора и не отразява непременно политиките на Европейската комисия

* * *
Учениците от ОУ "Пенчо Славейков" се включиха в проект за Пловдив
2015

2015 Учениците от І до V клас от ОУ "Пенчо Славейков" взеха участие в проекта "Пловдив - автентичен и вечен", който се реализира от Народно читалище "Димитър Благоев - 2008 г. - град Пловдив" по програма "Пловдив за младите". Малчуганите подреждаха пъзели с изображения на емблематични сгради и пейзажи от града ни, които трябваше да разпознаят. Целта на проекта е чрез игри и забавни занимания най-малките пловдивчани да опознаят родния си град и неговата история. 2015

"Невероятно преживяване беше работата с децата. Те бяха толкова развълувани и ентусиазирани" - коментира секретарят на читалището Вера Аврионова. - "Благодарим на учителите и на директора - г-жа Екатерина Делинова за съвместната ни работа, както и на Община Пловдив, която дава възможност подобни инициативи да бъдат реализирани."

Работата по проекта продължава до края на месец февруари, когато ще се проведе заключителна изложба.

30 януари 2015 г., гр. Пловдив

* * *

Препратка: Обявиха грипна епидемия в Бургас, учениците във ваканция до четвъртък * * *

2015

Модерен клуб по роботика отвори врати в МГ „Баба Тонка”

20.01.2015г.

2015 Клуб по роботика беше официално открит днес в МГ „Баба Тонка” – Русе. Той е уникален за страната с оборудването, с което разполага. То включва Arduino обучителни комплекти и Arduino роботи – 5 броя, Pololu m3pi роботи – 2бр., Lego Mindstorms ЕV3 – 6 разширени комплекта и други компоненти и инструменти.

2015 Клубът е резултат от съвместния проект на гимназията и Училищното настоятелство. За стартирането му са инвестирани близо 11 хил.лв. – 8 711 лв. от Настоятелството и 2 128 лв. от бюджета на училището. В клуба вече са записани 14 ученици от различни класове, които ще усъвършенстват уменията си по програмиране и дистанционно управление на роботи.

Официални гости на откриването днес бяха кметът на Община Русе Пламен Стоилов, началникът на РИО на МОН Димитър Райнов, зам.-ректорът на РУ „Ангел Кънчев” проф. д-р Михаил Илиев и Гаврил Ганчев – член на Обществения съвет към Фонд „Математика на бъдещето”. Сред присъстващите бяха и доц. Георги Христов и доц. Пламен Захариев от катедра „Телекомуникации” на РУ.

Събитието беше открито от директора на МГ „Баба Тонка” Митко Кунчев. Освен приветствие, председателят на Училищното настоятелство и зам.-кмет на Община Русе Наталия Кръстева поднесе дарение на училището - два лаптопа, два мултимедийни проектора и един настолен компютър. Предназначената за математиците техника бе връчена на Боряна Куюмджиева, главен учител по математика. Дарението е на стойност 4 577 лева, предоставени от фонд „Възпитаници на МГ” към Училищното настоятелство.

Вече записани в новооткрития клуба ученици направиха демонстрация с първите програмирани от тях роботи и дистанционното им управление.

Ръководител на Клуба по роботика е Донка Симеонова, старши учител по Информатика и Информационни технологии. Той е създаден, за да отговори на засиления интерес към роботиката сред учениците от МГ „Баба Тонка“. Чрез практическото приложение на знанията по физика, информационни и комуникационни технологии, математика и информатика, те ще развият и ще затвърдят уменията и компетенциите си в тази перспективна научно-техническа област.

Ог МГ планират, от извънкласна работа с групи ученици, да се премине към задължителен курс за всички ученици, като част от обучението по информационни технологии.

Работата в Клуба е предназначена за всички ученици от 5 до 12 клас на МГ “Баба Тонка“. Дейността му ще се развива в две направления. Първото е свързано с разработки на базата на платформите Arduino. Това направление е насочено към конструирането и програмирането на роботи за състезания от типа следене на линия, мини сумо и роботи за решаване на различни видове лабиринти. Ще се разработват и собствени проекти, свързани с Arduino и приложението му в човешкото ежедневие. Второто направление е свързано с програмиране на роботи Lego Mindstorms NXT.

Дейността на училищния клуб ще се координира с Клуба по роботика към РУ „Ангел Кънчев“ и в сътрудничество с Училище по роботика “Robopartans”.

Ще бъдат организирани участия на отбори от Клуба в различни състезания по роботика, които се провеждат в рамките на инициативи на Роболига България и на техническите университети. От МГ вече планират и организирането на Общинско състезание по роботика, в сътрудничество с други ученически отбори от Русе и страната.

Фонд "Математика на бъдещето"

****

Кабинет по криминалистика открива Юридическият факултет на ПУ „Паисий Хилендарски“

Новата придобивка разполага с необходимите технически средства за вземане на отпечатъци и следи

Кабинет по криминалистика за практическа подготовка на студентите си открива утре, 9 януари, Юридическият факултет на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ в 54-а семинарна зала на Ректората. Това обяви деканът проф. д-р Дарина Зиновиева.

Залата ще изпълнява едновременно функцията на кабинет по криминалистика и на правна клиника. В кабинета ще се провеждат практическите занятия и семинари на студентите, които специализират в областта на проблематиката на защита на потребителите, с лектор гл.ас. д-р Димитър Деков. В новоборудваната зала ще се провежда и обучение по адвокатска защита по трудови дела, водено от гл.ас. д-р Теодора Филипова. Правната клиника ще осигурява консултация на граждани по правни въпроси.

Кабинетът по криминалистика е оборудван с необходимите технически средства за откриване и изземване на следи, за изготвяне на веществени доказателствени средства, както и за изследване на микроследи. За практическото обучение на студентите са осигурени компютри, плазмен телевизор и много нагледни материали. За повече информация:

„Мега Комюникейшън” ЕООД

WEB: www.megacommunication.net

Пловдив, 8 януари 2015 г.

Интерактивен открит урок по математика в ОУ „Любен Каравелов”

2015

19 декември 2014г.

В интерактивен открит урок по математика, първокласниците от ОУ „Любен Каравелов” демонстрираха усвоените през първия учебен срок знания в науката за цифрите. В своеобразната образователна игра с много ентусиазъм се включиха и техните родители.

За модерната форма на обучение в ОУ „Любен Каравелов” използват специално разработена софтуерна система Енвижън. Тя е създадена с цел да мотивира децата чрез работата със съвременни технологии и да улесни учителите. Стремежът е да се разрешат двата основни проблема в началното образование. Това са липсата на ресурси за оборудване на класните стаи и липсата на интерес към науката у децата.

Модерният софтуер дава възможност само с един компютър, един проектор и мишка за всяко дете (или по една на чин) уроците по математика да стигнат до най-малките по интересен и забавен начин под формата на игра. Чрез модерната система преподавателят проследява резултатите от работата на всяко дете в реално време и така всички ученици са ангажирани едновременно в образователния процес. Съвременната интерактивна обучителна форма осигурява визуален достъп на учениците до урока, а учителите имат възможност да управляват уроците, което предотвратява изчерпването на съдържанието им.

ОУ „Любен Каравелов” използва софтуерна система Енвижън от миналата учебна година. Прилагането й е стартирало в четвъртите класове. Тази година интерактивната форма се използва за първи път при най-малките в училището и дава отлични резултати. Тенденцията е от следваща година да стартира подобно интерактивно обучение и по други предмети, изучавани в първи клас, както и при учениците от пети и шести клас.

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 372 ОТ 20 НОЕМВРИ 2014 Г. ЗА ОДОБРЯВАНЕ НА ДОПЪЛНИТЕЛНИ ТРАНСФЕРИ ЗА 2014 Г. ЗА ИЗПЛАЩАНЕ НА ДОПЪЛНИТЕЛНО ВЪЗНАГРАЖДЕНИЕ ЗА ПОСТИГНАТИ РЕЗУЛТАТИ ОТ ТРУДА НА ДИРЕКТОРИТЕ НА ОБЩИНСКИТЕ ДЕТСКИ ГРАДИНИ, УЧИЛИЩА И ОБСЛУЖВАЩИ ЗВЕНА И НА ПЕДАГОГИЧЕСКИТЕ СПЕЦИАЛИСТИ В ОБЩИНСКИТЕ ОБСЛУЖВАЩИ ЗВЕНА

В сила от 28.11.2014 г. Обн. ДВ. бр.98 от 28 Ноември 2014г. Конкурс

Do the right mix – придвижвай се разумно!” и Академията за театрално и филмово изкуство „Кръстьо Сарафов“ дават старт на конкурс за видео и снимка на тема споделено ползване на личния автомобил в градска среда. Конкурсът, който ще е активен от ноември’14 до февруари’15 година, е отворен за любители-фотографи и занимаващи се с кино, студенти или просто активни хора на възраст между 18 и 50 години, които имат какво да кажат по отношение на споделеното пътуване в градска среда в двете конкурсни категории - снимка или кратко видео.

* * *

НАРЕДБА № 3 ОТ 18 НОЕМВРИ 2014 Г. ЗА СЪХРАНЯВАНЕТО, ПОЛЗВАНЕТО И РАЗПОРЕЖДАНЕТО С ДОКУМЕНТИ ОТ БИБЛИОТЕЧНИЯ ФОНД Издадена от Министерството на културата Обн. ДВ. бр.98 от 28 Ноември 2014г. * * *

Заключителна конференция по проект AGRO-START – Транснационална мрежа за подпомагане на МСП в секторите животновъдство и градинарство

Бизнес център за подпомагане на малки и средни предприятия – Русе, партньор по проект AGRO-START, кани всички заинтересовани страни за участие в Заключителната конференция с местни заинтересовани страни в секторите животновъдство и градинарство.

Конференцията ще се проведе на 12 декември 2014 в Русенски университет, Канев център (ул. "Студентска" № 8, ет. 2), гр. Русе.

Протоколът за подпомагащи услуги в ЮИЕ е един от основните резултати на проект AGRO-START, инструмент, който да направлява бизнес подпомагащите организации за това как най-добре да предоставят услуги в подкрепа на МСП от целевите сектори с цел да се повиши тяхната конкурентоспособност. В допълнение към това, в рамките на проекта е създадена и база данни с доставчици на услуги, организирани са 2 електронни курса на обучение, изготвено е Ръководство с добри практики, както и инструмент за автодиагностика, уеб конструктор и е стартиран ЮИЕ виртуален панаир.

Проект „Транснационална мрежа за подпомагане на МСП в секторите животновъдство и градинарство – AGRO-START” се финансира от Европейския съюз в рамките на Програма за транснационално сътрудничество - Югоизточна Европа и продължи две години – от 1 декември 2012 до 31 декември 2014. Той е насочен към бизнес подпомагащи организации, които предоставят услуги за МСП в секторите градинарство и животновъдство: бизнес асоциации, търговски камари, организации за насърчаване на търговията и други обществени и частни агенции, консултантски къщи, професионални съюзи, бизнес центрове, НПО, федерации на работници и работодатели и всички други заинтересовани страни, вкл. регионални публични власти и крайните бенефициенти – МСП и предприемачи от секторите животновъдство и градинарство.

Участието в срещата е безплатно, но изисква регистрация.

За повече информация относно темите на конференцията, както и за потвърждаване на участие: тел. 082 82 14 72 или е-мейл: bsc@smebg.net .

* * *

* * *

НАРЕДБА № 2 ОТ 13 НОЕМВРИ 2014 Г. ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ВАЛИДИРАНЕ НА ПРОФЕСИОНАЛНИ ЗНАНИЯ, УМЕНИЯ И КОМПЕТЕНТНОСТИ

В сила от 01.01.2015 г.

Издадена от Министерството на образованието и науката

Обн. ДВ. бр.96 от 21 Ноември 2014г.

"
* * *

ВТОРО МЯСТО ЗА КРИСИЯ В ДЕТСКА ЕВРОВИЗИЯ!

препратка - standartnews.com

ИНСТРУКЦИЯ № 1 ОТ 30 ОКТОМВРИ 2014 Г. ЗА ПРОВЕЖДАНЕ НА ЦЕЛОДНЕВНА ОРГАНИЗАЦИЯ НА УЧЕБНИЯ ДЕН Издадена от 11.11.2014 г. Издадена от Министерството на образованието и науката Обн. ДВ. бр.93 от 11 Ноември 2014г.

***

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 343 ОТ 30 ОКТОМВРИ 2014 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 84 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 2009 Г. ЗА ПРИЕМАНЕ НА СПИСЪК НА СРЕДИЩНИТЕ УЧИЛИЩА В РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ, ОПРЕДЕЛЯНЕ НА КРИТЕРИИ ЗА ВКЛЮЧВАНЕ В СПИСЪКА НА СРЕДИЩНИТЕ УЧИЛИЩА И ПРИЕМАНЕ НА ФИНАНСОВИ ПРАВИЛА ЗА РАЗХОДВАНЕ НА СРЕДСТВАТА ЗА ДОПЪЛНИТЕЛНО ФИНАНСИРАНЕ ЗА ОСИГУРЯВАНЕ ОБУЧЕНИЕТО НА ПЪТУВАЩИТЕ УЧЕНИЦИ ОТ СРЕДИЩНИТЕ УЧИЛИЩА (ДВ, БР. 29 ОТ 2009 Г.)

Обн. ДВ. бр.92 от 7 Ноември 2014г.

***

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 346 ОТ 31 ОКТОМВРИ 2014 Г. ЗА ОДОБРЯВАНЕ НА ДОПЪЛНИТЕЛНИ ТРАНСФЕРИ ЗА 2014 Г. ЗА ФИНАНСОВО ОСИГУРЯВАНЕ НА ДЕЙНОСТИ ПО НАЦИОНАЛНИ ПРОГРАМИ ЗА РАЗВИТИЕ НА СРЕДНОТО ОБРАЗОВАНИЕ, ОДОБРЕНИ С РЕШЕНИЕ № 221 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 2014 Г. В сила от 07.11.2014 г.

Обн. ДВ. бр.92 от 7 Ноември 2014г.

Проект Гоерудио: за по-добро разбиране в процеса на обучение по науки в училищата

Автор: д-р Миглена Молхова, Зинев Арт Технологии ЕООД

Проект Гоерудио (543223-LLP-1-2013-1-LV-KA4-KA4MP) е подкрепен в рамките на програма Учене през целия живот (KA4 Разпространение и приложение в практиката на резултати и обмен на добри практки). В проекта участват 8 партньора от 7 различни европейски страни (България, Италия, Испания, Литва, Полша,Румъния, Словакия).

Обосновката на проекта се съдържа в идентифицираните и споделени от партньорите предизвикателства, с които образователните системи в техните страни и в Европа като цяло се сблъскват и които изискват обединени усилия с цел даване на решение на проблемите, свързани с:

• липсата на мотивация сред средношколци и ученици в професионални гимназии относно изучаване на научни теми и предмети, както и свързаните с това неудовлетворителни резултати, които те постигат по време на курса на своето обучение;

• липсата на капацитет от страна на учители и обучители да осъвременяват и модернизират своите обучителни методи с цел да насърчат интереса на техните ученици към научните предмети

Причините за тези проблеми очевидно са сложни и обхващат множество различни фактори, но партньорите по проекта вярват, че най-важните сред тях са свързани с факта, че твърде често учениците подхождат към научните теми пасивно, стремейки се по-скоро да запаметяват, отколкото да разбират.

Нито наизустяването на теорията по даден предмет, нито изобилието от информация биха гарантирали разбиране.

Необходимо да се обърне внимание и на начина, по който информацията бива преподавана. Учителите са принудени да се изправят пред сериозно предизвикателство, произтичащо от факта, че развитието на научните знания постоянно напредва и често съществува определена празнина между уроците и използваните обучителни материали и еволюцията в проучванията, което оказва демотивиращ ефект както върху учениците, така и върху предподавателите. Научните теми често са преподавани в училище посредством подход ориентиран към теорията, отнемащ по този начин интереса от страна на учениците, налагащ представата, че науките са трудни за възприемане и изискват огромни усилия за запаметяване на разнородна информация, вместо получаване на реално и ефективно разбиране по темите.

Същност на методиката за обучение Гоерудио

Гоерудио е методика за обучение, която се основава на включването на потребителите в нейното прилагане и развитие на преподавания предмет (физика, химия, математика, биология, обучение по науки).

Тя дава възможност на потребителя да си обясни сложни формули, физически закони и концепции, представени от учителите с прости и познати примери, които могат лесно да бъдат разбрани.

Методиката осигурява интернет базирано решение, чрез което потребителите (основно ученици) усъвършенстват концепциите и моделите в подкрепа на дадена тема. Чрез активно участие в процеса и използването на познати примери, обучаемите бързо да получат по-добро разбиране на основните принципи и процеси. Взаимодействието и комуникацията между потребителите помага да се развие общо разбиране на понятията и техните отношения към съответните закони на природните науки и математиката.

Методиката Гоерудио включва използването на „модели” – като под „модел” се разбира тълкуване на понятия или връзки, използвани в една теория, правило, инструкция или друго понятие чрез изразяването им посредством познати явления, което прави възприемането на концепцията по-лесно и интуитивно.

В България приложението на методиката Гоерудио е част от проекта.

Цели на пороекта

Проектът цели да създаде обучителна общност от учители и ученици от Европа, която да извърши общ анализ и оценка на темата относно как научните предмети да бъдат направени по-привлекателни за учениците, как да се насърчават и споделят учебни методи и средства, подобряващи способността на учащите сами да управляват процеса и как разширено да се прилагат в практиката най-ефективните проекти и опит, които са налични на европейско ниво. На портала на проекта - http://goerudio.pixel-online.org/ - освен базата данни с описания на практики на учители и ученици (описания на експерименти и на проблеми в обучението по науки) може да се намерят и представяния на обучителни ресурси и коментари на учители, даващи оценка за приложимостта и ефективността на тези ресурси. Достъпът до информацията, представена на портала, е свободен. С потребителско име и парола учители от България могат да коментират практиките и ресурсите на портала. За получаване на потребителско име и парола можете да се обърнете към българската организация партньор по проекта.

Партньор от България:

Зинев Арт Технологии ЕООД

www.zatbg.org; www.artsbg.net

Лице за контакти: Миглена Молхова

Тел./Факс: 02 4342244

Имейл: zinevart@gmail.com

! Предвижда се 27 октомври да бъде неучебен ден за Габровска община

Допълнителна информация - МОН

Конференция на заинтересованите страни по приоритетна област 9 "Хора и умения" на Дунавската стратегия , Виена

Само в София се предлага добре платена работа

Свободните места в страната обикновено са за нискоквалифициран труд - препратка към в.к Сега

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 1 ОТ 2010 Г. ЗА РАБОТНИТЕ ЗАПЛАТИ НА ПЕРСОНАЛА В ЗВЕНАТА ОТ СИСТЕМАТА НА НАРОДНАТА ПРОСВЕТА (ДВ, БР. 4 ОТ 2010 Г.)

В сила от 01.09.2014 г.

Издадена от Министерството на образованието и науката

Обн. ДВ. бр.71 от 26 Август 2014г.

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 5 ОТ 2003 Г. ЗА ОЦЕНЯВАНЕ И ОДОБРЯВАНЕ НА УЧЕБНИЦИ И УЧЕБНИ ПОМАГАЛА

(ДВ, БР. 49 ОТ 2003 Г.)

Издадена от Министерството на образованието и науката

Обн. ДВ. бр.51 от 20 Юни 2014г.

* * *

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 208 ОТ 18 ЮЛИ 2014 Г. ЗА ОДОБРЯВАНЕ НА ДОПЪЛНИТЕЛНИ РАЗХОДИ/ТРАНСФЕРИ ЗА КОМПЕНСИРАНЕ НА ЧАСТ ОТ РАЗХОДИТЕ ЗА ТРАНСПОРТ НА ПЕДАГОГИЧЕСКИЯ ПЕРСОНАЛ ЗА 2014 Г. Обн. ДВ. бр.61 от 25 Юли 2014г.

* * *

ЗАКОН ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ЗАКОНА ЗА ПРОФЕСИОНАЛНОТО ОБРАЗОВАНИЕ И ОБУЧЕНИЕ (ДВ, БР. 68 ОТ 1999 Г.) Обн. ДВ. бр.61 от 25 Юли 2014г.

3 D

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 3 ОТ 2004 Г. ЗА ОРГАНИЗАЦИЯТА И ПРОВЕЖДАНЕТО НА ДЪРЖАВНИТЕ ЗРЕЛОСТНИ ИЗПИТИ (ДВ, БР. 46 ОТ 2004 Г.) В сила от учебната 2014/2015 г. Издадена от Министерството на образованието и науката Обн. ДВ. бр.62 от 29 Юли 2014г.

Препатка в-к Сега: Училищните тоалетни се разминаха с ремонта * * *

Колежът по МТ & М въведе програми за дистанционно обучение с финансовата помощ на ЕС

Проектът по ОП „Развитие на човешките ресурси” предлага нови методи за преподаване и учене на студентите, както и усъвършенстване на професионалната компетентност на академичния и административен състав Колежът по мениджмънт, търговия и маркетинг приключи успешно изпълнението на проект за развитие на електронните форми на дистанционно обучение за преподаватели и студенти. Той е на стойност 415 662.96 лева и се изпълняваше с финансовата подкрепа на Европейския социален фонд по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”.

С разработването на мултимедийни учебни помагала за 20 учебни курса по проекта успяхме да въведем 2 специалности за дистанционна форма на обучение, заяви доц. д-р Ана Хубанова, Ръководител на проекта и Директор на висшето училище. Според нея основната полза от изпълнението на проекта е, че с развитието на новите форми за преподаване и учене се повишава конкурентоспособността на младите хора и професионалната им реализация на пазара на труда.

Проектът: „Развитие на електронните форми на дистанционно обучение в Колеж по мениджмънт, търговия и маркетинг - София”, се изпълняваше от миналата година като в рамките му са обучени 800 студенти и 40 преподаватели и служители на висшето училище. Освен разработените програми за въвеждане на дистанционното обучение са оборудвани и 3 компютърни зали за провеждане на онлайн тестове и видео конферентни лекции в реално време.

С въвеждането на дистанционното обучение целим въвеждане на иновативни методи на преподаване и учене за привличане на нови студенти и подобряванене качеството на образованието и обслужване във висшето училище, подчерта доц. д-р Ана Хубанова на заключителната пресконференция по проекта.

София, 11 август 2014 г.

* * * * * * ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 132 ОТ 30 МАЙ 2014 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ НА ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 186 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 2010 Г. ЗА ОСИГУРЯВАНЕ НА ЦЕЛОДНЕВНА ОРГАНИЗАЦИЯ НА УЧЕБНИЯ ДЕН ЗА УЧЕНИЦИТЕ ОТ I ДО IV КЛАС В ДЪРЖАВНИТЕ И ОБЩИНСКИТЕ УЧИЛИЩА (ДВ, БР. 71 ОТ 2010 Г.) В сила от учебната 2014/2015 година Обн. ДВ. бр.47 от 6 Юни 2014г. НАРЕДБА № 1 ОТ 23 МАЙ 2014 Г. ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ НА ЧАСТ ОТ ТРАНСПОРТНИТЕ РАЗХОДИ НА ПЕДАГОГИЧЕСКИЯ ПЕРСОНАЛ В ДЕТСКИТЕ ГРАДИНИ, УЧИЛИЩАТА И ОБСЛУЖВАЩИТЕ ЗВЕНА В сила от 03.06.2014 г. Издадена от Министерството на образованието и науката

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 127 ОТ 22 МАЙ 2014 Г. ЗА ОДОБРЯВАНЕ НА ДОПЪЛНИТЕЛНИ РАЗХОДИ И ТРАНСФЕРИ ЗА ЗАКУПУВАНЕ НА УЧЕБНИЦИ И НА УЧЕБНИ ПОМАГАЛА ЗА ДЕЦАТА И УЧЕНИЦИТЕ В ДЕТСКИТЕ ГРАДИНИ И УЧИЛИЩА ЗА 2014 Г. Обн. ДВ. бр.45 от 30 Май 2014г.

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 2 ОТ 2003 Г. ЗА ПРИЗНАВАНЕ НА ЗАВЪРШЕНИ ЕТАПИ НА УЧИЛИЩНО ОБУЧЕНИЕ ИЛИ СТЕПЕНИ НА ОБРАЗОВАНИЕ И ПРОФЕСИОНАЛНА КВАЛИФИКАЦИЯ ПО ДОКУМЕНТИ, ИЗДАДЕНИ ОТ УЧИЛИЩА НА ЧУЖДИ ДЪРЖАВИ (ДВ, БР. 40 ОТ 2003 Г.)

В сила от 28.06.2014 г.

Издадена от Министерството на образованието и науката

Обн. ДВ. бр.44 от 27 Май 2014г.

ПОЗДРАВЛЕНИЕ НА МИНИСТЪРА НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА ПРОФ. АНЕЛИЯ КЛИСАРОВА ПО СЛУЧАЙ 24 МАЙ – ДЕН НА БЪЛГАРСКАТА ПРОСВЕТА И КУЛТУРА И НА СЛАВЯНСКАТА ПИСМЕНОСТ

Таксата за държавен вуз се повишава средно с 9% - препратка в-к Сега

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 79 ОТ 10 АПРИЛ 2014 Г. ЗА СЪЗДАВАНЕ НА КОМИТЕТИ ЗА НАБЛЮДЕНИЕ НА СПОРАЗУМЕНИЕТО ЗА ПАРТНЬОРСТВО НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ И НА ПРОГРАМИТЕ, СЪФИНАНСИРАНИ ОТ ЕВРОПЕЙСКИТЕ СТРУКТУРНИ И ИНВЕСТИЦИОННИ ФОНДОВЕ, ЗА ПРОГРАМЕН ПЕРИОД 2014 - 2020 Г. В сила от 15.04.2014 г. Обн. ДВ. бр.34 от 15 Април 2014г.

За образованието от екс министър на МОН Даниел Вълчев

ПРАВИЛНИК ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ПРАВИЛНИКА ЗА УСТРОЙСТВОТО И ДЕЙНОСТТА НА РЕГИОНАЛНИТЕ ИНСПЕКТОРАТИ ПО ОБРАЗОВАНИЕТО (ДВ, БР. 61 ОТ 2003 Г.)

...". Навсякъде в текста думите "министъра на образованието, младежта и науката", "Министерството на образованието, младежта и науката" и "МОМН" се заменят съответно с "министъра на образованието и науката", "Министерството на образованието и науката" и "МОН"..."

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 65 ОТ 21 МАРТ 2014 Г. ЗА ОДОБРЯВАНЕ НА ДОПЪЛНИТЕЛЕН ТРАНСФЕР ЗА 2014 Г. ЗА ОТБЕЛЯЗВАНЕ НА 145-ГОДИШНИНАТА ОТ СЪЗДАВАНЕТО НА БЪЛГАРСКАТА АКАДЕМИЯ НА НАУКИТЕ В сила от 01.04.2014 г. Обн. ДВ. бр.30 от 1 Април 2014г.

* * *

НАРЕДБА № Н-3 ОТ 8 ОКТОМВРИ 2013 Г. ЗА ВОДЕНЕ НА РЕГИСТЪР НА МУЗЕИТЕ И ЗА ОБСТОЯТЕЛСТВАТА, ПОДЛЕЖАЩИ НА ВПИСВАНЕ В НЕГО Издадена от Министерството на културата Обн. ДВ. бр.28 от 28 Март 2014г.

3 D

* * *

Нова книга за Левски

***

Има глобална криза на образованието

Весели празници

Препратка:

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 46 ОТ 6 МАРТ 2014 Г. ЗА ДОПЪЛНЕНИЕ НА ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 90 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 2000 Г. ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА СТИПЕНДИИ НА СТУДЕНТИТЕ, ДОКТОРАНТИТЕ И СПЕЦИАЛИЗАНТИТЕ ОТ ДЪРЖАВНИТЕ ВИСШИ УЧИЛИЩА И НАУЧНИ ОРГАНИЗАЦИИ (ДВ, БР. 44 ОТ 2000 Г.) В сила от 01.09.2014 г.

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 45 ОТ 6 МАРТ 2014 Г. ЗА ПРЕОБРАЗУВАНЕ НА ДЪРЖАВНИ КУЛТУРНИ ИНСТИТУТИ И СЪЗДАВАНЕ НА РОДОПСКИ ДРАМАТИЧЕН ТЕАТЪР "НИКОЛАЙ ХАЙТОВ Обн. ДВ. бр.23 от 14 Март 2014г.

Препратка в-к Сега: Образователният министър спира реформата в училищата

Всеки ученик - с таблет : препратка

Професията учител ще става държавно регулирана професия : Препратка

***

В-к Труд:

Защо един взима 340 лв. на месец, а друг - 330 000 лв.

До 5 години матурите ще се провеждат онлайн

\