Език

UCHI.BG - Вестникът на мислещите хора
УСТРОЙСТВЕН ПРАВИЛНИК НА МИНИСТЕРСТВОТО НА КУЛТУРАТА

* * *

МИНИСТЕРСТВОТО НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА ЗАПОЧВА КАМПАНИЯ СРЕЩУ НАСИЛИЕТО В БЪЛГАРСКИТЕ УЧИЛИЩА - ПРЕПРАТКА

* * *

Новини

Безплатни курсове по български език организира Фонд „Математика на бъдещето”

27.03.2015г.

Фонд „Математика на бъдещето“ към Настоятелството на МГ „Баба Тонка“ - Русе организира курс за подготовка за външното оценяване по български език и литература за ученици в седми клас.

Курсът е предназначен за седмокласници, които са участвали успешно в математически състезания в Русе през учебната 2014/2015 година. Те ще бъдат поканени поименно от Фонд „Математика на бъдещето”. В курса ще бъдат записани не повече от 26 от най-добре представилите се ученици. В него нямат право да участват възпитаници на Математическата гимназия.

Целта на инициативата е да се даде шанс за добро представяне на изпита по български език и литература на ученици, които вече са доказали високите си знания по математика.

Курсът е безплатен и ще се води от Доротея Александрова, старши учител по български език и литература в МГ „Баба Тонка“. Ще бъдат проведени 10 занятия по 90 минути.

На 2 април /четвъртък/ ще се проведе първата среща с учениците, които ще имат възможност да преминат курса.

* * *

АМТИИ и читалище „Димитър Благоев – 2008 г.” с руски музикално-поетичен рецитал

На музикално-поетичен рецитал могат да се насладят в понеделник, 30 март, любителите на руската култура в Пловдив. Рецитатори от Народно читалище „Димитър Благоев – 2008 г. – град Пловдив” и студенти от катедра „Оркестрови инструменти и класическо пеене” на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство ще представят класически руски творби. Събитието с начален час 17:00 ще се състои в зала „Берьозка” на ул. „Иван Вазов”№25.

Вечерта ще открие г-жа Милена Калудова, която ще говори за значимостта на руската класика. В поетичния рецитал ще вземат участие поетесата Мария Чулова, рецитаторите Христо Христов и Румен Янев, както и секретарят на читалището Вера Аврионова. Музикалните изпълнения ще бъдат поднесени на публиката от студенти от класа на проф. д-р Тони Шекерджиева-Новак в АМТИИ. Солисти са: Матеуш Танев, Галина Гулева, Християна Христова, Кристина Михова, Габриела Пеева и Стефан Митревски. На пианото ще свирят Елвира Матева и Йорданка Иванова, а режисьор постановчик е Рангел Драганов.

27 март 2015 г.

За повече информация: * * *

НЧ "Димитър Благоев - 2008 г. - град Пловдив" * * *

Конкурс за есе дава възможност за влизане без прием в специалността „Етнология“ на ПУ

Крайният срок за участие е 30 април, съревнованието е за дванадесетокласници

Конкурс за есе ще даде възможност на получилите отлични оценки в него да запишат без полагане на кандидатстудентски изпити бакалавърската програма „Етнология“ в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ през новата учебна година. Темата е: „Опознай миналото, за да разбереш настоящето“.

В съревнованието могат да се включат дванадесетокласници с изявени интереси в областта на краезнанието, литературата, историята, етнографията, туризма и културното наследство. Организатор на конкурса е Катедра „Етнология“ към Философско-историческия факултет на Пловдивския университет със съдействието на Регионалния инспекторат по образованието – Пловдив.

Целта на конкурса е да поощри интересите към българското културно наследство, а основната му задача е да стимулира творческия и изследователски дух на младите хора. „Опознай миналото, за да разбереш настоящето“ е тема, която ще допринесе за съхраняване на националната ни идентичност в пъстрото семейство на европейските народи, както и да предложи път за връзка между поколенията, коментират от факултета. Конкурсът дава възможност на младите хора да изследват самостоятелно някои важни елементи на културата и културното наследство, като се опитат да прехвърлят мост между миналото и настоящето. Чрез своите проучвания участниците ще имат възможност да общувят с носителите на културната памет, да потърсят отговори на някои любопитни въпроси, свързани с миналото на техните родители и близки.

Организаторите на конкурса дават възможност на участниците да изберат между провеждане на самостоятелно проучване или подготовка на есе по зададена тема. Самостоятелното проучване може да бъде изготвено по предпочитана от две теми: „Празници, храна и обреди в българската култура в миналото и днес“ или „Местата за (любовни) срещи в миналото и днес“. Участниците, избрали есе, ще пишат по темата „Чуждите празници в българската съвременност – необходимост, подражание или...“

Насоки за формулиране на въпросите при интервю и за написване на ученическо есе на етноложка/антроположка тема участниците могат да намерят на следния адрес: http://logos.uni-plovdiv.net/en/news/-/blogs/30-04-15. Материалите се изпращат не по-късно от 30 април 2015 г. на адрес: pu-konkurs@uni-plovdiv.net.

За повече информация:

Татяна Василева, управител на „Мега Комюникейшън” ЕООД WEB: www.megacommunication.net

Пловдив, 26 март 2015 г.

Бивша учителка от Русенската математическа гимназия направи дарение за Фонд „Математика на бъдещето”

25.03.2015г.

Дарение за Фонд „Математика на бъдещето”, в размер на 1 000 евро, направи Севда Цветанова. Тя е била учителка по английски език в МГ „Баба Тонка” – Русе. Професионалната й кариера е продължила в Русенския университет. Понастоящем работи в Дубай и е докторант по съвременна история на Европа в Италия.

С това дарение, събраните от фонда приходи от създаването му през март 2013 година надхвърлят 70 хил.лв. Той беше основан по инициатива на бизнесмена Иван Иванов. Поводът бе набиране на средства за участие на възпитаници на гимназията в математически състезания в чужбина. Първата инициатидва, която беше подкрепена със средства от Фонда беше пътуването на шестокласници от училището до Хонг Конг за участие в международно състезание по математика. От там, отборът на Русенската математическа гимназия се завърна с купа за трето отборно място и сребърен медал за Радомир Пеев. Ръководители на тима бяха доц. Ивайло Кортезов от Института по математика към БАН и Мирослава Костадинова – преподавател в МГ „Баба Тонка”.

Програмата на Фонд „Математика на бъдещето” включва подпомагане на участието на ученици в надпревари и в други области на науката, както и в спортни състезания. Специално място в нея имат и учителите и ръководството на гимназията.

Четвърта национална студентска сесия физика организира Пловдивският университет

Форумът е посветен на Международната година на светлината

Млади учени от страната, студенти и докторанти по физика ще демонстрират знанията и възможностите си по време на Четвъртата национална студентска научна сесия в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“, която ще се проведе от 25 до 27 март.

Форумът е част от международната програма на събитията, посветени на Международната година на светлината – 2015, разказа деканът на Факултета по физика и инженерни технологии в ПУ „Паисий Хилендарски“ доц. д-р Желязка Райкова, която е и начело на организационния комитет на проявата.

Доц. Райкова припомни, че сесията се организира за четвърта поредна година от ФФИТ и Студентския съвет към ПУ „Паисий Хилендарски“ и с подкрепата на Фондация „Еврика“. Във връзка с Международната година на светлината е подготвена изложба с фотографии на студенти от Пловдивския университет и с рисунки на ученици от Пловдив и областта. Творбите са посветени на физични явления, свързани с видимия спектър на електромагнитното лъчение.

Програмата на Националната студентска научна сесия по физика и инженерни технологии включва още устно и постерно представяне на доклади, чиито автори или съавтори са студенти и докторанти. Ще се проведе и конкурсът за научен проект „Еврика“.

Националната студентска научна сесия е събитие, осигуряващо поле за изява на млади учени, студенти и докторанти в областта на физиката, инженерните технологии и методиката на обучение по физика във Физическите факултети и катедри на висшите училища в страната и в Българската академия на науките. В неформална среда младите бъдещи специалисти ще имат възможност да представят проекти и научни изследвания, по които работят. Осигурява се форум за обсъждане на иновативни идеи и актуални проблеми в съответната научна област, както и се създават нови контакти, даващи възможност за общи инициативи.

Предвижда се изложение на продукти и рекламни материали на едни от водещите фирми в България в областта на физиката и инженерните технологии, възобновяемите енергийни източници, електрониката и комуникациите, фотониката и лазерните технологии, полимерните материали, компютърните професии и много други. Тези фирми са подходящ пример за едни от възможните бъдещи професионални реализации на младите инженери и физици.

Изтегяне на програма За повече информация:

Татяна Василева, управител на „Мега Комюникейшън” ЕООД

WEB: www.megacommunication.net

Пловдив, 24 март 2015 г.

* * *

Над 60 фирми и институции от различни браншове ще се включат в Деня на кариерата на ПУ „Паисий Хилендарски“

Идеята за събитието се зародила след успешното приключване на проекта „Студентски практики“, организатори са Университетският кариерен център и Студентският съвет

Над 60 фирми от различни браншове ще се включат в Деня на кариерата на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ на 27 март, петък. Това съобщи ректорът на висшето училище проф. д-р Запрян Козлуджов днес по време на пресконференция за събитието.

Дни на кариерата ежегодно се организират в ПУ „Паисий Хилендарски“, но до този момент всеки от деветте факултета самостоятелно е организирал срещи на бизнеса със своите студенти. Тази година за първи път проявата обхваща едновременно възпитаниците на всички факултети и всички браншове, за които университетът подготвя кадри, обясни директорът на Университетския кариерен център в ПУ проф. дпн Дора Левтерова.

Идеята за общия Ден на кариерата се зародила след успешното приключване на проекта на МОН „Студентски практики“, защото университетът разшири и увеличи контактите си с бизнеса. Срещата между работодателите, студентите и преподавателите, които подготвят кадри за бизнеса, бе ползотворна за всяка от страните, смята проф. Козлуджов.

Над 70 студенти от ПУ „Паисий Хилендарски“ са били назначени на постоянна работа от фирмите, в които са провели стажа си по проекта. Имаме информация от работодателите, че доста по-голям брой млади хора са получили покана за трайно назначение, но са отказали по различни причини – най-често заради по-добро предложение за работа, за която са били подготвени именно благодарение на стажантската програма, подчерта проф. Левтерова.

„Студентски практики“ помогна на младежите да осъзнаят естеството на избраната от тях специалност – дали отговоря на очакванията им, ще могат ли да се справят с избраната професия или не, допълни директорът на Университетския кариерен център. За работодателите това също бе своеобразен тест доколко обучаваните кадри в университета са подготвени за реална работна среда. Вече имаме заявки за създаване на нови магистърски програми, които да отговарят напълно на търсенето на пазара на труда. Като фирмите, които ги предложиха, очакват студентите в тях да завършат образованието си и да се влеят в редиците им, разказа проф. Левтерова.

Затова след края на проекта на МОН беше логично да използваме същия подход и занапред – да улесним срещата на бизнеса и студентите. Не всички фирми, които ще представят дейността си в Деня на кариерата, са участвали в проекта „Студентски практики“, но очевидно и за тях е примамлива възможността да търсят най-подходящите кадри, докато наблюдават развитието им по време на стаж или практика, смята проф. Левтерова.

Тя уточни, че компаниите и институциите, които ще се презентират пред студентите на 27 март, са от областите химия, физика, програмиране в областта на производството, подготвящи за работа компании, IT секторът, езикови училища и центрове, преводачески и туристически агенции, аутсорсинг компании. Свои щандове ще имат Областна администрация – Пловдив, Община Пловдив, Регионалният инспекторат по образование, няколко медии и банки.

Денят на кариерата се организира от Кариерния център и от Студентския съвет в ПУ „Паисий Хилендарски“. Освен знание за правата си по време на следването, студентите трябва да са запознати и с възможностите за бъдеща реализация, а това предполага активност от тяхна страна, сподели зам.-председателят на Студентски съвет Таня Найденова. Тя обясни, че с логистиката на събитието на 27 март изцяло са се ангажирали членовете на съвета.

Откриването на Деня на кариерата е от 10:00 часа на 27 март в Нова сграда на ПУ „Паисий Хилендарски“ на бул. „България“ № 236, в сектора на Педагогическия факултет. Там студентите от всички факултети и специалности на университета ще имат възможност да посетят щандовете на работодателите и да получат информация за възможностите за кариерно развитие и провеждане на практики и стажове, както и да оставят свои CV-та.

Старт на проявата с приветствие към присъстващите ще даде ректорът проф. д-р Запрян Козлуджов, който ще раздаде и сертификатите на някои от студентите, участвали и приключили успешно стажовете си по проекта „Студентски практики“. След кратката церемония, във времето до 13:30 ч. фирмите и институциите – участнички във форума ще се представят пред възпитаниците на университета.

Конкуренцията ще доведе до регулиране на броя на висшите училища в България в близките 5 години, заяви ректорът проф. д-р Запрян Козлуджов. Той припомни, че Пловдиският университет остава единственият държавен и от класически тип вуз, който през последните години запълва акредитирания си прием до 98 – 100%. Същевременно с това 55-60 на сто от всички приети в ПУ „Паисий Хилендарски“ завършват докрай и успешно образованието си. Това е много добро съотношение на фона на резултатите в цялата страна, категоричен е проф. Козлуджов.

Първият студентски комплекс от общежития след демократичните промени вече успешно се изгражда – изцяло готов е първият от четирите 7-етажни блока, вторият вече е в доста напреднал етап и се надяваме на 1 октомври т.г. да можем да настаняваме студентите си. Когато и четирите общежития бъдат построени и обзаведени, ще разполагаме с 640 места за възпитаниците си, разказа проф. Козлуджов. Той уточни че строителните дейности са на стойност 2,7 млн. лева, като от тях 2 млн. са предоставени от държавния бюджет.

Сред останалите амбициозни проекти е пребазирането на Химическия факултет, за който ще се построи нова сграда, и освещаването на изградения вече, но все още неизографисан, храм „Св. Паисий Хилендарски“.

С обич и внимание към най-малките ученици

От днес ( 23.03.2015 г.) в училище „Любен Каравелов“ стартира Седмица на грамотния първокласник.

В рамките на петте учебни дни малките ученици ще изработят весели букви и с тях ще подредят изложба във фоайето на училището. Във вторник ще участват в конкурс по краснопис.

В сряда заедно с учителките си ще съчиняват Приказка за най-голямото вълшебство на земята – буквите и ще гледат презентация по темата. В четвъртък ще се проведе електронен урок за раздяла с букварчето. Ще бъде използвана една от най-модерните педагогически технологии ENVISION– един компютър много мишки. Каним желаещите журналисти да съпреживеят с децата емоциите на този тип уроци по следния график

І А клас –09:05 часа;

І Б,В – 10:00 часа

В петък малките ученици ще приложат усвоените знания и умения и най-вече своята грамотност, с която се гордеят, като решават забавни задачи под надслов „Вече съм грамотен първокласник – мога и се справям сам!“. Накрая ще получат и своитесертификати за грамотност. Гости на събитието ще бъдат приятелите ни от Регионална библиотека „Любен Каравелов“ - Русе

* * *

Водещи фирми търсят кадри сред студентите на ПУ „Паисий Хилендарски“

Денят на кариерата е организиран от Университетския кариерен център и Студентския съвет

Представители на водещи български фирми ще търсят кадри сред възпитаниците на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. Това ще стане на 27 март 2015 г., когато Университетският кариерен център и Студентският съвет организират Ден на кариерата. Форумът е с начален час 10:00 часа и ще се проведе в Нова сграда на висшето училище на бул. „България“ № 236, съобщиха от ПУ „Паисий Хилендарски“.

Студентите от всички факултети и специалности на университета ще имат възможност да се запознаят с представители на бизнеса от различни икономически области. На техните щандове младите хора ще могат да получат информация за възможностите за работа и провеждане на практики и стажове, както и да оставят свои CV-та.

За възможностите за бъдеща кариера пред възпитаниците на университета и параметрите на форума ще разкажат по време на пресконференция утре, 24 март, ректорът на ПУ „Паисий Хилендарски“ проф. д-р Запрян Козлуджов и ръководителят на Университетския кариерен център проф. дпн Дора Лефтерова.

За повече информация: Татяна Василева, управител на „Мега Комюникейшън” ЕООД

WEB: www.megacommunication.net

Пловдив, 23 март 2015 г.

Възпитаник на Русенската математическа гимназия избран за Президент на България от инициативата „Мениджър за един ден”

21.03.2015г.

PU

Йовчо Донев от 12 „б” клас на МГ „Баба Тонка” – Русе е избран за Президент на Р България в инициативата „Мениджър за един ден 2015”. Той ще отпътува за столицата, където ще присъства на официалното откриване на събитието.

Джуниър Ачийвмънт България организира за четиринадесети пореден път инициативата „Мениджър за един ден“. Тази година събитието ще се проведе на 23 март 2015 г., в хотел „Шератон“, гр. София.

Ученици от цялата страна отново ще преживеят един реален работен ден във фирми, държавни и общински институции. Освен, че предлага възможности за ефективна професионална ориентация, за много от младите хора това преживяване остава незабравим спомен за цял живот и е първа стъпка в тяхната успешна реализация на все по-конкурентния пазар на труда.

За първи път тази година, в рамките на инициативата „Мениджър за един ден“, ще се проведе и форум „Професиите на бъдещето“, на който лектори ще бъдат мениджъри от топ организации в България. Те ще споделят тенденциите за развитие на професиите в техните области и ще коментират новите изискванията и предизвикателства пред бъдещите кандидат служители.

"Tpябвa яcнo дa зaщитим нaшитe пeдaгoзи, зaщoтo cтaвaмe cвидeтeли нa мнoгo cлyчaи, пpи кoитo yчитeлят ce oкaзвa бeззaщитeн пpeд poдитeлcкa, a пoнякoгa и yчeничecкa aгpecия, a тя в някoи cлyчaи дocтигa дocтa бpyтaлни измepeния." - препатка към интервю на Зaм.-пpeдceдaтeлят нa Пapлaмeнтapнaтa кoмиcия пo oбpaзoвaниe и нayкa Милeн Михoв в Янтра днес

* * *

Safe City отвътре Във време на глобални заплахи всички аспекти на сигурността само на Security Expo 2015

PU

Най-успешните и нови продукти на пазара в системите за сигурност- видеонаблюдение, контрол на достъпа, автоматизация, пожароизвестяване Във време на глобални заплахи традиционните решения за сигурност и новите технологии е задължително да се срещнат отново. Това ще се случи на 22-то издание на единственото в България изложение за сигурност и охрана Security Expo 2015, което ще се проведе от 25 до 28 март в Интер Експо Център. Фирмите ще представят пълното разнообразие от най-успешни, наложили се и напълно нови технологии в сферата на сигурността.

• За пръв път в България демонстрация на видеокамери

За пръв път у нас ще се проведе демонстрация на видеокамери, които ще предават реална картина на живо. Всички посетители ще наблюдават реално изображение и ще могат да оценят коя камера вижда най-добре. Това съревнование ще даде възможност на хората да станат част от напредъка на пазара за видеонаблюдение, а компаниите да разберат как се оценяват реални техните продукти от клиентите.

• Форум „Safe City- системите за сигурност и строителството”

За втора поредна година Security Expo ще се проведе заедно с Българска строителна седмица. Съвременните изисквания за проектиране, изграждане и експлоатация на сградите, осигуряването на най-иновативните техники за контрол на достъпа и енергоспестяване са сред причините да обединим двата проекта, коментират организаторите от Интер Експо Център.

Затова сред съпътстващите събития тази година е форум-дискусия „Safe City-системите за сигурност и строителството“, на която някои от лидерите в сектора на системите за сигурност ще обсъдят тенденциите на пазара и ще дадат препоръки към инвеститори и проектанти. • Съвместна акция по съпровождане на VIP и спасяване на ранени

В програмата на изложението влизат още различни демонстрации. В съвместна акция ГД „Пожарна безопасност и защита на населението”, БЧК и Българската бодигард федерация ще разиграят съпровождане на VIP, стрелба и спасяване на ранени. Целта е да се покажат възможностите на всички страни да работят успешно заедно. Българската бодигард федерация ще приложат няколко тактики при съпровождане на ВИП, които са част от дисциплините на международните състезания „Бодигард“. Българският червен кръст ще направи демонстрация на живо по алпийско спасяване. От Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ ще покажат новозакупената и уникална протовопожарна техника. Експертите ще направят презентация по новите изисквания за влагане на строителни продукти в строежите. Сградите би трябвало да се проектират така, че да осигуряват устойчивост, безопасност в случай на пожар, безопасност при експлоатация, защита при шум, икономия на енергия и топлосъхранение. Националната асоциация на фирмите за търговска сигурност и охрана ще представят наръчник „Купуване на качествени частни услуги за сигурност”, изработен от Конфедерацията на европейските услуги за сигурност (CoESS) и UNI-Europa с финансовата подкрепа на Европейския съюз. Междувренно водещите фирми в бранша Сектрон, Телетек, Анди-Л и Роберт Бош ще направят фирмени презентации с акцент върху интегрираните решения за сигурност. На изложението ще участват лидерите в сферата на сигурността, които се занимават с пожароизвестяване и пожарогасене, видеонаблюдение и физическа охрана. Но също така вносители и производители на системи за контрол на достъпа и биометрични данни, антитероризъм, видеопроследяване, периметрова защита, защита на критичната инфраструктура, аларми, IP мрежи, криптиране. Фирмите ще представят още и решения за управление на риска, за ранно известяване при бедствия и аварии, системи за интелигентно управление на сградите, както и специализирани превозни средства и облекло. Ще участват още компании от Германия, Италия, Чехия, Босна и Херцеговина, Русия, Обединените арабски емирства. Международната специализирана изложба всяка година се провежда под патронажа на Министерството на вътрешните работи на Република България. Събитието се организира от Интер Експо Център и Българската търговско-промишлена палата (БТПП). Входът на Security Expo тази година е свободен, само срещу регистрация.

Подробната програма може да откриете на http://securityexpo.bg/bg.

Интер Експо Център

http://securityexpo.bg/bg

С телескоп пред ПУ „Паисий Хилендарски“ наблюдават първото слънчево затъмнение за 2015 г.

Преподаватели и студенти от Факултета по физика и инженерни технологии на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ ще наблюдават първото за тази година слънчево затъмнение с телескоп пред входа на висшето учебно заведение. Точно в 11:15 часа утре, 20 март, съоръжението ще бъде разположено пред сградата на Ректората на ул. „Цар Асен“ №24. Надяваме се да няма облаци и дъжд, за да може да се проследи явлението, каза деканът на факултета доц. д-р Желязка Райкова.

Разяснения за слънчевото затъмнение на място ще дава директорът на Националната астрономическа обсерватория „Рожен” и преподавател в Пловдивския университет – Никола Петров.

Явлението започва в 10:44 ч. утре с максимална фаза в 11:55 ч., когато Луната ще закрие половината от повърхността на Слънцето. Над Пловдив затъмнението ще приключи напълно в 12:59 ч.

От Факултета по физика и инженерни технологии припомнят, че наблюдаването на слънчевото затъмнение крие опасност за зрението. Поради това трябва да се осигурят специални предпазни слънчеви филтри, които се поставят на използваните телескопи, бинокли и зрителни тръби.

За повече информация: Татяна Василева, управител на „Мега Комюникейшън” ЕООД

WEB: www.megacommunication.net

Пловдив, 19 март 2015 г.

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 40 ОТ 4 МАРТ 2015 Г. ЗА ПРИЕМАНЕ НА ПРОГРАМА НА МЕРКИТЕ ЗА ЗАКРИЛА НА ДЕЦА С ИЗЯВЕНИ ДАРБИ ОТ ДЪРЖАВНИ И ОБЩИНСКИ УЧИЛИЩА ПРЕЗ 2015 Г.

Физици от 7 специалности в Пловдивския университет положиха Галилеевата клетва

PU

Випуск 2014 на Факултета по физика и инженерни технологии на ПУ „Паисий Хилендарски” се дипломира с 16 отличници

На официална церемония в шеста аудитория на ПУ „Паисий Хилендарски” дипломите си получиха 60 абсолвенти от 4 магистърски и 3 бакалавърски програми на Факултета по физика и инженерни технологии (ФФИТ). Те положиха традиционната Галилеева клетва, която се произнася при дипломиране от всички възпитаници на Пловдивския университет, разказа доц. д-р Желязка Райкова, декан на ФФИТ.

Отличниците са над 25% от завършващите – 16 на брой. Почетният плакет на факултета получи първенецът на випуска Христо Шишков. Всички дипломи с отличен успех бяха връчени от заместник-ректора проф. д-р Невена Милева. Доц. д-р Желязка Райкова приветства студентите и в духа на физиката ги посъветва винаги да помнят Третия закон на Нютон, част от който гласи: „Всяко действие има равно по големина противодействие.” С тези думи тя пожела на дипломираните физици винаги да вършат добро, за да получават добро и с лекота да успеят да се реализират.

Гост на събитието бе и представител на „Оптикс” АД – Панагюрище, постоянен партньор на Факултета по физика и инженерни технологии в програмите за обучение на кадри за бизнеса и промишлеността. Компанията раздаде награди на студентите от випуска, които вече са нейни служители.

Студенти от Катедра „Музика” на Педагогическия факултет на Пловдивския университет поздравиха със свои фолклорни изпълнения дипломантите от ФФИТ.

*** На 7 януари 1989 г. на едноименния площад пред църквата “Санта Кроче” във Флоренция, където е погребан Галилео Галилей, се състои митинг в негова чест. Прозвучава призив да се въведе във всички университети и институти Галилеева клетва, подобна на Хипократовата – да се произнася тържествено обещание за използване на науката единствено за борба с болката и страданието, в името на хуманизацията на света.

С утвърдената си вече традиция Пловдивският уни¬вер¬си¬тет е откликнал на този хуманен призив. С клетвата като морален акт всеки поема задължение да изпълни нещата, в които се кълне, да им остане верен, съхранявайки в тях и чрез тях човешкото си достойнство.

ГАЛИЛЕЕВА КЛЕТВА

АЗ, ВЪЗПИТАНИКЪТ на Пловдивския университет “Паисий Хилендарски”,

като навлизам в редовете на българската интелигенция,

СЕ ЗАКЛЕВАМ:

- да пазя името на университета,

който разкри пред мен света на науката;

- да защитя достойно професионалната си подготовка;

- да използвам научните си познания единствено за добро,

за напредък,

за хуманизация на света;

- да съдействам за издигане на човека

като висш критерий за всяка научна и социална дейност;

- да утвърждавам в себе си и в обществото

основните принципи на човешкия морал;

- верен на своя народ,

да допринеса с труда си за неговото по-добро бъдеще;

- да бъда достоен гражданин на Отечеството си!

ЗАКЛЕХ СЕ!

За повече информация:

Татяна Василева, управител на „Мега Комюникейшън” ЕООД

WEB: www.megacommunication.net

Пловдив, 15 март 2015 г.

* * *

ABOUT SCHOLARSHIPS

***

Русенската математическа гимназия посреща „Похода на вдъхновителите”

12.03.2015г.

На 14-ти март (събота), от 10 часа, в Аулата на МГ „Баба Тонка“ - Русе ще се проведе „Поход на вдъхновителите”. Инициативата е на организаторите на състезанието по информационни технологии и визуални изкуства „Аз мога – тук и сега“ в гр. Девин.

Походът пристига в града ни по покана на директора на гимназията Митко Кунчев и на преподавателите по информатика и информационни технологии Донка Симеонова и Силвия Йорданова. Възпитаници на училището са сред активните участници в състезанията „Аз мога – тук и сега“!

Лектори в походите на вдъхновителите участват хора, които доброволно и абсолютно безвъзмездно отделят от времето си, за да разкажат за своя собствен опит, житейски уроци, да дадат полезни съвети и ударна доза мотивация, за да направят поне малко по-лесно за учениците пристъпването към света на зрелите и успешно реализираните.

"Походът на вдъхновителите" има една единствена цел - да вдъхновява, мотивира и събужда интереса на учениците, учителите и студентите и от всички краища на България и да ги мотивира за това, че:

• всички можем тук и сега и трябва да вярваме в себе си;

• всички сами избираме с какво да се занимаваме и в какво да сме добри;

• е важно да сме добри професионалисти и това ще ни донесе стандарта на живот, който искаме;

• няма значение как избираме да се развиваме професионално - важното е да го обичаме и да вярваме;

• принципите на успеха са да действаме с постоянство, мотивация и неуморно;

• трябва да сме проактивни и креативни;

• трябва да сме позитивни и да се усмихваме;

• е важно да вярваме в иновациите и предприемачеството;

• университетът е мястото, в което попадаме в нова конкурентна среда, срещаме приятели, съмишленици, разширяваме кръгозора си и намираме бизнес партньори;

• ако спазваме всички точки, изброени по-горе, то България ще е едно страхотно място, в което можем да живеем, да успеем и да сме щастливи!

До момента в инициативата са се включили над 3 000 ученици и учители от различни краища на България. От МГ „Баба Тонка” отправят покана към всички, които имат интерес към събитието.

Участието е безплатно!

* * *

МОН преустанови учебните занятия в областите ... - препратка

* * *

На 05.03.2015 година от 17:30 часа с любезното домакинство на РБ „ Любен Каравелов“ се проведе третото поредно издание на националното ученическо състезание за правопис на английски език „Spеlling Bee“ за учениците на Основно училище „Любен Каравелов“ град Русе.

2015
Целта на състезанието е да повиши интереса на учениците към изучаването на английски език и да подобри знанията им чрез забавни и интерактивни дейности. Организатор на езиковата надпревара са Фондация “Корпус за образование и развитие-КОРПлюС”. То се осъществява в партньорство с Фондация „Америка за България”, Посолството на САЩ и под патронажа на Министерството на образованието и науката. Гости на училищното състезание бяха г-жа Валя Завялова – програмен директор на Фондация “Корпус за образование и развитие-КОРПлюС”,

г-жа Анелия Георгиева - старши експерт чуждоезиково обучение в Регионален инспекторат по образованието град Русе и г-н Калин Калинов –председател на училищното настоятелство „Бъдеще за децата ни“ Журито бе в състав: Адриана Митова директор на АГ „Гео Милев“ гр. Русе и г-жа Дарина Георгиева – учител по английски език в училището.

Близо два часа в 17 кръга продължи първата част на състезанието, в което тридесет ученици от ІV до VІІ клас доказаха отличната си подготовка по английски език, способността си да се концентрират и да се състезават. На финала на първата част останаха три деца – Йордан Петков и Калина Андонова от ІV клас и Александър Панчев от VІІ клас. Симпатиите на журито и публиката спечели Калина , но за втората част на състезанието се класираха Йордан и Александър. Финалът бе силен и оспорван! Много трудно, но разбираемо, седмокласникът се наложи над четвъртокласника Йордан.

На първо място се класира Александър Панчев на второ- Йордан Петков.

Да пожелаем на победителите успех на регионалното състезание „Spеlling Bee“.

* * *

V.I.S.I.ON, подкрепен от Европейската Комисия в рамките на програма Erasmus+, КД2 „Сътрудничество за иновации и обмен на добри практики”. договор номер: 2014-1-BG01-KA201-001555

V.I.S.I.ON се осъществява от Фондация за развитие на културния и бизнес потенциал на гражданското общество (ФРКБПГО) в партньорство със СОУ за деца с нарушено зрение "Луи Брайл", София, сдружение "Надежда за всички" от Велико Търново, UCAN Productions, Уелс, I Bohemiens Music'Arte, Италия, Societa Dante Alighieri Luxembourg, Люксембург и Inforef, Белгия. За допълнителна информация:

Зорница Станева, zornitsastaneva@gmail.com, 0889 306134

* * *

Финансирането чрез делегираните бюджети или парите следват ученика, при който училищата се финансират според броя на учениците, е дълбоко погрешен, тъй като води след себе си до порочни практики и крайно незадоволителни резултати на нашето средно образование -

Препратка към в-к Стандарт

* * *

9-годишната Виктория Миланова и рок група „Епизод” с нова съвместна песен

2015
27.02.2015г.

Втора съвместна песен записаха 9-годишната русенка Виктория Миланова и рокаджиите от „Епизод”. Тя носи заглавието „Старият орех” и е написана специално за талантливата русенка. Автор на музиката е баскитаристът на групата Симеон Христов. Текстът на „Старият орех” е на русенската преподавателка Анета Мутафова, чиято песен „Отново е 15-ти” звуча на първия учебен ден във всички български училища.

Този път, екипът е заложил на хард рок звученето, за разлика от първото им съвместно изпълнение – песента „Еленка” (https://www.youtube.com/watch?v=JHdq1iZQKzA). Желанието на Вики и група „Епизод” е да запишат „Старият орех” и на английски език. Предстои да бъде заснето и видео към новия им съвместен проект.

В момента, Вики и рокаджиите работят върху изпълнението на „Аз съм българче” по стихове на Иван Вазов. Песента ще бъде представена за първи път на концерт в Силистра по повод Националния празник - 3-ти март.

Виктория Миланова се занимава се с музика от 6-годишна. Първата страст на третокласничката от ОУ „Любен Каравелов” е китарата. Сега е влюбена в пианото. Усвоява изкуството на черно-белите клавиши при Евгени Желязков – преподавател в НУИ „Проф. Веселин Стоянов”. Повече от година е възпитаник на един от най-авторитетните музикални педагози не само в Русе – Наталия Константинова. По рока я запалват родителите й, които са привърженици на твърдата музика.

* * * Криви сметки ще ни оставят без лекари и програмисти - препратка Сега

Основен приоритет на министерството на образованието и науката е децата да започнат да учат, а не да зубрят като формула за качествено образование. - препратка News.bg

ДЕЦАТА ДА УЧАТ, А НЕ ДА ЗУБРЯТ Е ПРИОРИТЕТ НА МИНИСТЪРА НА ОБРАЗОВАНИЕТО препратка - Евроком

текущи новини

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 36 ОТ 20 ФЕВРУАРИ 2015 Г. ЗА ФИНАНСОВО ПОДПОМАГАНЕ НА ДЕЙНОСТТА НА ИЗВЪНУЧИЛИЩНИТЕ ПЕДАГОГИЧЕСКИ УЧРЕЖДЕНИЯ В СИСТЕМАТА НА НАРОДНАТА ПРОСВЕТА
Обн. ДВ. бр.16 от 27 Февруари 2015г. - препратка

* * *

Трансгранична бизнес мрежа България – Румъния „E-business pages“ съобщава на заинтересованите фирми от България, че могат да кандидатстват за подобряване условията на труд към фонд „Условия на труд”. Този фонд се управлява от Министерство на труда и социалната политика, създаден със Закона за здравословни и безопасни условия на труд, с бюджет от средно 6 млн. лв. годишно.

Максимален размер на средствата за финансиране от фонда е до 30 на сто от одобрените и действително извършени разходи по проекта, но не повече от: -100 000 лв. за малки, средни и големи предприятия

Място за получаване на документацията: офиса на фонда, находящ се в сградата на Министерство на труда и социалната политика- София, ул.Триадица №2, ет.3, ст.19.

Предложенията за финансиране се приемат всеки работен ден от 10.00 до 12.00 и от 14.00 до 17.00 часа.

Адрес и телефон за контакти: София, ул.Триадица №2, ет.3, ст.18, тел.986-53-58.

Проектни предложения се подават до 25-то число всеки месец.

За повече информация интересуващите се могат да се обърнат към:

Агенция за развитие на човешките ресурси тел.: 00359 82/ 834108

e-mail: smebp@smebg.net

или на следния линк: http://fund.mlsp.government.bg/fund/f1.htm

Желаещите да получават редовна информация за възможностите за финансиране могат да се регистрират на адрес: http://smebp.com

* * *

ЧАСТНО ОСНОВНО УЧИЛИЩЕ „Светлина” с ясли и детски градини организира

конференция и обучителен семинар за учени, учители и родители –

всички, които носим отговорност за децата на днешния и утрешния ден ПЕДАГОГИКА 3000, образование на третото хилядолетие

Педагогика на когиталността с Ноеми Пеймъл –

френски гражданин, изследовател, антрополог и писател

Педагогика на когиталността е практическо изпълнение и развитие на „четирите стълба ”на ЮНЕСКО: нов тип образовани е да научим как да знаем,

да научим как да правим, да научим как да живеем Заедно, да научим как да БЪДЕМ

Жакос Делорс

ТЕМАТА: Как учат децата и съвременните млади хора ? Наоми Пеймъл и нейният интердисциплинарен екип изследват днешните деца: деца с обострена сетивност, с по-голям енергиен капацитет, с по-висока емоционална интелигентност, с по-силна емпатия, можещи да правят няколко неща в един и същи момент. Защо толкова много деца, различни по своето поведение се раждат по едно и също време навсякъде по света ? Екипът на Н. Пеймъл чертае пътя на новите образователни подходи.

КАКВО ДА НАУЧИМ: Как родители и учители „да реновираме себе си”? Как родители, учители и институции да използваме възможността ЗАЕДНО да бъдем иновативни, защото новите деца са децата на действието ? Знаем, че дете под стрес не може да учи, а какво правим по въпроса ? Как да ги подготвим за новите професии на днешния век ?

ЗАЩО ДА УЧАСТВАМЕ В ОБРАЗОВАНИЕ ЗА НОВОТО ХИЛЯДОЛЕТИЕ: Промените днес са светкавично бързи и ние възрастните не успяваме да ги следваме, но децата ни го правят изненадващо добре ! Нека се научим да бъдем в крак с тях, без да се страхуваме, че те – децата ни, не попадат в таблици и параметри с остарели граници.

Петък – 6 март – конференция, х-л „Форум”, бул.”Цар Борис”III,№41,

10.00 ч – откриване

10.20 ч – българският принос в световната педагогика: Супер обучение 2000 - системата на д-р П. Лозанов

10.30 ч – Защо биоинтегрираното образование е толкова важно? Бъдещето. 13-те вида интелигентност

11.30 ч – кафе пауза

11.45 ч – упражнения

12.00 ч – Днешните деца са толкова различни: смайващи промени, Z и алфа поколенията. Холистично/цялостно/ развитие на децата и ролята на родителите и учителите, които ги подкрепят.

13.30 ч – закриване

Събота 7 март – обучителен семинар

9.30 ч – Неврофизиология. Най-последните открития за дясното полукълбо и как да ги използваме като родители и учители

11.00 ч – кафе пауза

11.15 ч – Групова практика и лична интеграция. Нови начини на мислене и учене: многостранни и многоизмерими.

12.00 ч - Биоинтелигентни инструменти за учителя и родителя. Те са източник на благополучие. Те поддържат физическо, емоционално и психическо здраве

13.30 ч –обедна почивка

14.15 ч – упражнения

14.45 ч – Моето собствено образование, синтез. Единствено от мен зависи живота ми: здравето ми, уменията ми, успехът ми, щастието ми; трудът, който упражнявам да бъде любимата ми професия – удовлетворение за мен и другите около мен

15.30 ч – пауза

15.45 ч - Интегриращи похвати, десетте нива на развитие, упражнения

17.00 ч – закриване

И нека завършим с краткия разказ на Пиер Вейл:

Един ден избухнал опустошителен огън по средата на гората и всички животни отчаяно се опитали да избягат. Само едно малко колибри летяло в обратната посока. То носело вода в човката си от близкото езеро и я спускало над пламъците.

Един броненосец, любопитен да знае какво прави колибрито, го запитал:

- Колибри! Наистина ли смяташ, че ще спреш огъня?

Колибрито отговорило:

- Сигурно съм, че няма да го спра само, но се опитвам да изпълня своето задължение.

КЪДЕ: ул.”Й.Валдхарт”, резиденция 3 /бивше посолство на Кувейт/, в сградата на ЧОУ „Светлина”

Кога: 07.03.15 год , събота, 09.30 ч

Цена за един участник: 40 лв. Ако желаете да доведете и своето дете, то ще има възможността да прекара един незабравим ден в арт работничката на „Светлина“: Цена за дете: 15 лв.

Предварително записване и предплащане с краен срок 04.03.15 г., 15:00 часа :

тел.: 0895 52 43 43, 0895 270 431, е-mails: ofissvetlina@abv.bg , schoolsvetlina@abv.bg

Заплащането се извършва в полза на Мастер 07 ЕООД

По банкова сметка с номер: BG21UNCR70001503521323

Ноеми Пеймъл, Биография

Ноеми Пeймъл е създателят на педагогика 3000 и организатор на „emAne“, международен сайт за иновативно образование. Ноеми Пeймъл е френски гражданин, изследовател, антрополог и писател. Тя живее в Боливия. Работила е в над 40 различни страни в Латинска Америка и в света в областта на приложната антропология и алтернативно образование. Провела е повече от 1200 лекции и семинари в Германия, Аржентина, Куба, Колумбия, Боливия, Белгия, Бразилия, България, Чили, Еквадор, Испания, САЩ, , Гърция, Египет, Франция, Финландия, Индия, Израел, Англия, Италия, Япония, Йордания, Кения, Ливан, Мароко, Мексико, Нова Зеландия, Парагвай, Перу, Португалия, Румъния, Русия, Швейцария, Тайван, Венецуела и Уругвай.

През 2009 г. тя участва в Международния форум на „ANH“ с Дийпак Чопра, в раздел образование. През 2014 г. изнася реч на тема "Образование, семе за мир" по покана на Арабската лига в Кайро, Египет.

От 2001 г., заедно с мултидисциплинарен международен екип, тя прави изследвания за децата и младите хора от т.нар. " трето хилядолетие". Тя е автор на няколко книги по приложна антропология и алтернативно образование. Освен това, тя е автор на Педагогика 3000, шест мини-книги за образование и 33 тетрадки за приложно преподаване, както и е създател на повече от 20 образователни видеоклипове, които биха могли да бъдат изтеглени безплатно от YouTube и от www.pedagooogia3000.info. Какво е Педагогика 3000?

Педагогика 3000 е педагогически тласък с акцент върху децата на днешния и утрешния ден, с тяхната промяна, специфичните им нужди и нов начин на живот. Целта на Педагогика 3000 е да се отговори на реалните нужди на нашите деца, обществото и планетата, както и да бъдат насърчени, че всеки има право на своя дълбок вътрешен мир. Педагогика 3000 стимулира научните изследвания и постоянно сътрудничи за създаването на цялостни образователни инструменти с цел улесняване на едно цялостно и хармонично развитие на кърмачета, деца, младежи, родители и учители. Тя е гъвкава, чувствителна и основана на нови парадигми на третото хилядолетие. Педагогика 3000 /„Pedagooogia 3000“/ е регистрирана търговска марка, и функционира като научен институт, Педагогика 3000 институт, Повече информация за него ще откриете на www.pedagooogia3000.info.

Какво е „emAne“?

„emAne“ е глобална мрежа за иновативно образование, създадена през 2008 г. като международна неправителствена организация със седалище в Чили. Нейната мисия е да съдейства в създаването на креативност с цел интегралното развитие на човека, грижовно общество, здрава планета, чрез разширяване на съзнанието и чрез солидарност / за повече подробности: www.emane.info/.

Патриотично обучение и в
СОУ "Черноризец Храбър"

Учениците показаха завидни знания за родния си град

2015 СОУ "Черноризец Храбър" е поредното пловдивско учебно заведение, включило се в проекта "Пловдив - автентичен и вечен" на НЧ "Димитър Благоев - 2008 г. - град Пловдив" по програма "Пловдив за младите". Учениците от четвъртите класове подреждаха пъзели с изображения на сгради и места от града ни, след което разказаха какво знаят за историята и настоящето на Пловдив.

"Впечатлена съм от знанията и ентусиазма на четвъртокласниците и се радвам, че те проявяват такъв голям интерес към града си" коментира секретарят на НЧ "Димитър Благоев - 2008 г. - град Пловдив" Вера Аврионова. "За нас е особено важно да насърчим патриотизма и любовта към родния край у децата и в крайна сметка резултатите надминаха очакванията ни".

Екипът по проекта изказа своите благодарности към директора на СОУ "Черноризец Храбър" г-жа Елена Кисьова и припомни, че на 24 февруари ще бъде открита изложба от пъзелите, подредени от децата.

* * *

Стартират номинациите за Голямата награда за разследваща журналистика „Радостина Константинова”

Церемонията по връчване на престижната награда ще е на 11 май 2015 г. в Гранд Хотел „София”

Фондация „Радостина Константинова” стартира номинациите си за носител на Голямата награда за разследваща журналистика - 2015. Очакваме предложения за номинации от всички колеги от печатните и електронни медии.

Номинираните кандидати ще се оценяват по публикувано разследване в печатни издания, създаден документален филм, излъчен репортаж или радио предаване на разследваща тема за периода от май 2014 г. до април 2015 г. Те трябва да отговарят на следните критерии – вярност към фактите, ефект и пълнота на разследването, обществена значимост.

Срокът за набиране на предложения изтича на 20 април 2015 г.

Годишните награди ще бъдат връчени на официална церемония на 11 май 2015 г. в Гранд Хотел „София”. Победителят ще получи плакет, изработен от Георги Чапкънов, и парична награда в размер на 3 000 лева. Журито може да присъди и поощрителни награди в размер на 500 лв.

Очакваме вашите предложения на е-mail: zoyadim@yahoo.com или vasileva@megacommunication.net, както и на посочения адрес на Фондацията.

Първият носител на Голямата награда за разследваща журналистика „Радостина Константинова” за 2012 г. бе журналистът Иван Георгиев от бТВ за документалните му филми „Гласове от Пирин” и „Да купиш изборите”.

Две поощрителни награди за 2012 г. бяха присъдени на екипа на БНТ - Росен Цветков, Надя Обретенова и Надя Петрова за документалния им филм „Глас под наем”, и на Сергей Тодоров от бТВ за документалния му филм „По изборите в Гомотарци и Куделин”.

Таня Петрова и Ивет Миткова от вестник „Сега” станаха носителите на Голямата награда за 2013 г. Приза те получиха за разследването си: „Девойки шеметно забогатяват под крилото на Мирослав Найденов”, свързано със скандалния договор на двете бивши пиарки на Агенцията по храните за популяризиране на Програмата за развитие на селските райони във Facebook и Twitter и закупените по-късно от тях скъпи офиси и дял от предприятие за биохрани.

Грамота и парична награда в размер на 500 лева получиха - Теодора Трифонова за серията си разследващи репортажи за състоянието на Детската клиника и констатираните нарушения в УМБАЛСМ „Н.И.Пирогов”, излъчени в предаването „Хрътките” на бТВ, и Мария Цънцарова от Нова телевизия за заснетия със скрита камера филм, свързан с политическото инженерство и купуването на гласове по време на предизборната кампания.

Миналата година Фондацията връчи голямата си награда за разследваща журналистика на Росен Цветков от бТВ. През 2012 г., докато работеше в БНТ, той получи поощрителна награда за документалния си филм за купуване на изборите. Подгласници на Цветков станаха топ репортерката от вестник „Труд“ Диана Тенчева за разследването си „Кръвните центрове пропускат зарази“, Стоян Георгиев от бТВ за репортажите му за офшорките зад проекта „Карадере“ и Росен Босев от вестник „Капитал“ за разследването си „Виенски валс“. Фондация „Радостина Константинова” е създадена на 11 май 2011 г. от близки и колеги на емблематичната журналистка – една от основателите на Пресгрупа „168 часа” и вестниците „168 часа“, „24 часа“, „Монитор“ и „Политика“. Организацията е отворена за всички, които желаят да подкрепят каузата на Радостина за честна, обективна и свободна журналистика в България.

Основната цел Фондацията е да насърчава обективната журналистика в България като подпомага колеги от всички медии. Освен годишна награда, с която се отличават млади репортери за разследваща публикация, репортаж или радио и телевизионно предаване, неправителствената организация осигурява стажове в международни печатни медии и годишни стипендии на студенти от Факултета по журналистика и масова комуникация при СУ „Св. Климент Охридски”.

София, 16 февруари 2015 г.

ПРАЗНИК ЗА ПЛОВДИВ В ОДЗ "ЗОРА"

Със стихотворения и песни децата от ОДЗ "Зора" в район „Централен“ разказаха на своите родители защо трябва да сме горди, че сме пловдивчани. Малчуганите от ПГ 6 "Мечо Пух" изнесоха представление, посветено както на историята, така и на бъдещето на града ни и поздравиха всички с избора на Пловдив за Европейска столица на културата през 2019 година. 2015

Учителките г-жа Войнова и г-жа Джарова подчертаха, че патриотичното възпитание от най-ранна възраст е изключително важно, а любовта към родния край е неизменна част от българското самосъзнание.

Тържеството, посветено на града ни, завърши със съвместно подреждане на пъзели от деца и родители. Пъзелите изобразяват емблематични сгради от Пловдив и са предоставени от народно читалище "Димитър Благоев - 2008 г. - град Пловдив" в изпълнение на проект "Пловдив - автентичен и вечен" по програма "Пловдив за младите" на Община Пловдив.

НЧ "Димитър Благоев - 2008 г. - град Пловдив"

* * *
Фондация „Радостина Константинова” обявява конкурс за стажант в „Ню Йорк Таймс Интернешънъл”

Срокът за подаване на документи изтича на 20 март 2015 г., кандидатите трябва да имат интерес към разследващата журналистика

Фондация „Радостина Константинова” обявява конкурс за млади журналисти за едномесечен стаж в бюрото на „Ню Йорк Таймс Интернешънъл” в Лондон. Той се организира за трета поредна година, като всички разходи по престоя и пътуването се поемат солидарно от Фондацията и „Ню Йорк Таймс Интернешънъл”.

Кандидатите трябва да са не по-възрастни от 27 години, да знаят английски и да имат интерес към разследващата журналистика. За участие в конкурса те трябва да изпратят 3 от най-добрите си публикации, CV и мотивационно писмо по пощата или по електронен път на адрес: zoyadim@yahoo.com или vasileva@megacommunication.net.

Срокът за подаване на документи изтича на 20 март 2015 г. Класираните на първия етап, след селектиране на публикациите и мотивационното писмо, ще бъдат подложени на изпит за владеене на английски език. Представилите се успешно на него ще се се яват на интервю пред комисия, която ще посочи победителят в конкурса.

Това е третият конкурс за стажант на Фондацията в престижна печатна медия в чужбина. Досега в редакцията на „Интернешънъл Хералд Трибюн” в Париж стажуваха Георги Кънчев - магистър по Медиен мениджмънт от Университета Уестминстър в Лондон и бакалавър по журналистика от Виенския университет, и Боряна Джамбазова, която е завършила Факултета по журналистика и масови комуникации на СУ „Св. Климент Охридски”.

Фондация „Радостина Константинова” бе създадена на 11 май 2011 г. от близки и колеги на емблематичната журналистка – една от основателите на Пресгрупа 168 часа и вестниците „168 часа“, „24 часа“, „Монитор“ и „Политика“. Основната й цел е да насърчава обективната журналистика в България като подпомага колеги от всички медии чрез стипендии за професионално обучение, изпращане на специализация в най-добрите световни електронни и печатни средства за масова информация или връчване на награди за разследваща журналистика.

Организацията е отворена за всички, които желаят да подкрепят каузата на Радостина за честна, обективна и свободна журналистика в България.

Очакваме Вашите мнения и препоръки на адрес: гр. София 1000, район Триадица, ул. „Христо Белчев” №1 или на посочените по горе електронни адреси.

* * *
Enterprise Europe Network към Бизнес Центъра за подпомагане на малки и средни предприятия – Русе организира

б2б CrossTour 2015, между фирми от туристическия и креативния сектор,

което ще се проведе на 24.04.2015 в град Русе.

CrossTour 2015 24.04.2015

хотел Рига

Русе, България

Брокерското събитие се организира за пети път и ще предостави отново възможност на професионалисти от туристическата и креативната индустрии да се срещнат лице в лице с потенциални партньори, да създадат нови бизнес контакти в сферата на туризма, да обсъдят и започнат нови проекти, да усъвършенстват маркетинга на нови продукти и да разработят съвместни такива с цел подобряване конкурентоспособността и иновациите в сферата на туризма. 2015

Утвърденото вече ежегодно събитие е отлична платформа за създаване на бизнес партньорства между хотели, къщи за гости, туристически информационни центрове, тур оператори, туристически агенции и други.

Участието в бизнес срещите е безплатно. Крайният срок за записване е 05.04.2015, но ранната регистрация предоставя по-дълго време за промотиране.

2015 Повече подробности и регистрация на уеб сайта на събитието:

http://danubetournet.eu/crosstour2015/ .

Брокерските събития представляват срещи за търсене на бизнес партньори, стимулирани от Европейската комисия, чрез мрежата Enterprise Europe Network, най-голяма мрежа в подкрепа на бизнеса и иновациите в Европа.

За контакти и въпроси:

Enterprise Europe Network – Русе, България

Лице за контакт: Екатерина Йорданова мейл: e.yordanova@smebg.net

enterprise-europe-network@smebg.net

Нито Европейската комисия, нито което и да било лице, действащо от нейно име, носят отговорност за евентуална употреба на съдържащата се в настоящата публикация информация. Настоящата публикация показва възгледите на автора и не отразява непременно политиките на Европейската комисия

* * *
Учениците от ОУ "Пенчо Славейков" се включиха в проект за Пловдив
2015

2015 Учениците от І до V клас от ОУ "Пенчо Славейков" взеха участие в проекта "Пловдив - автентичен и вечен", който се реализира от Народно читалище "Димитър Благоев - 2008 г. - град Пловдив" по програма "Пловдив за младите". Малчуганите подреждаха пъзели с изображения на емблематични сгради и пейзажи от града ни, които трябваше да разпознаят. Целта на проекта е чрез игри и забавни занимания най-малките пловдивчани да опознаят родния си град и неговата история. 2015

"Невероятно преживяване беше работата с децата. Те бяха толкова развълувани и ентусиазирани" - коментира секретарят на читалището Вера Аврионова. - "Благодарим на учителите и на директора - г-жа Екатерина Делинова за съвместната ни работа, както и на Община Пловдив, която дава възможност подобни инициативи да бъдат реализирани."

Работата по проекта продължава до края на месец февруари, когато ще се проведе заключителна изложба.

30 януари 2015 г., гр. Пловдив

* * *

Препратка: Обявиха грипна епидемия в Бургас, учениците във ваканция до четвъртък * * *

2015

Модерен клуб по роботика отвори врати в МГ „Баба Тонка”

20.01.2015г.

2015 Клуб по роботика беше официално открит днес в МГ „Баба Тонка” – Русе. Той е уникален за страната с оборудването, с което разполага. То включва Arduino обучителни комплекти и Arduino роботи – 5 броя, Pololu m3pi роботи – 2бр., Lego Mindstorms ЕV3 – 6 разширени комплекта и други компоненти и инструменти.

2015 Клубът е резултат от съвместния проект на гимназията и Училищното настоятелство. За стартирането му са инвестирани близо 11 хил.лв. – 8 711 лв. от Настоятелството и 2 128 лв. от бюджета на училището. В клуба вече са записани 14 ученици от различни класове, които ще усъвършенстват уменията си по програмиране и дистанционно управление на роботи.

Официални гости на откриването днес бяха кметът на Община Русе Пламен Стоилов, началникът на РИО на МОН Димитър Райнов, зам.-ректорът на РУ „Ангел Кънчев” проф. д-р Михаил Илиев и Гаврил Ганчев – член на Обществения съвет към Фонд „Математика на бъдещето”. Сред присъстващите бяха и доц. Георги Христов и доц. Пламен Захариев от катедра „Телекомуникации” на РУ.

Събитието беше открито от директора на МГ „Баба Тонка” Митко Кунчев. Освен приветствие, председателят на Училищното настоятелство и зам.-кмет на Община Русе Наталия Кръстева поднесе дарение на училището - два лаптопа, два мултимедийни проектора и един настолен компютър. Предназначената за математиците техника бе връчена на Боряна Куюмджиева, главен учител по математика. Дарението е на стойност 4 577 лева, предоставени от фонд „Възпитаници на МГ” към Училищното настоятелство.

Вече записани в новооткрития клуба ученици направиха демонстрация с първите програмирани от тях роботи и дистанционното им управление.

Ръководител на Клуба по роботика е Донка Симеонова, старши учител по Информатика и Информационни технологии. Той е създаден, за да отговори на засиления интерес към роботиката сред учениците от МГ „Баба Тонка“. Чрез практическото приложение на знанията по физика, информационни и комуникационни технологии, математика и информатика, те ще развият и ще затвърдят уменията и компетенциите си в тази перспективна научно-техническа област.

Ог МГ планират, от извънкласна работа с групи ученици, да се премине към задължителен курс за всички ученици, като част от обучението по информационни технологии.

Работата в Клуба е предназначена за всички ученици от 5 до 12 клас на МГ “Баба Тонка“. Дейността му ще се развива в две направления. Първото е свързано с разработки на базата на платформите Arduino. Това направление е насочено към конструирането и програмирането на роботи за състезания от типа следене на линия, мини сумо и роботи за решаване на различни видове лабиринти. Ще се разработват и собствени проекти, свързани с Arduino и приложението му в човешкото ежедневие. Второто направление е свързано с програмиране на роботи Lego Mindstorms NXT.

Дейността на училищния клуб ще се координира с Клуба по роботика към РУ „Ангел Кънчев“ и в сътрудничество с Училище по роботика “Robopartans”.

Ще бъдат организирани участия на отбори от Клуба в различни състезания по роботика, които се провеждат в рамките на инициативи на Роболига България и на техническите университети. От МГ вече планират и организирането на Общинско състезание по роботика, в сътрудничество с други ученически отбори от Русе и страната.

Фонд "Математика на бъдещето"

****

Кабинет по криминалистика открива Юридическият факултет на ПУ „Паисий Хилендарски“

Новата придобивка разполага с необходимите технически средства за вземане на отпечатъци и следи

Кабинет по криминалистика за практическа подготовка на студентите си открива утре, 9 януари, Юридическият факултет на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ в 54-а семинарна зала на Ректората. Това обяви деканът проф. д-р Дарина Зиновиева.

Залата ще изпълнява едновременно функцията на кабинет по криминалистика и на правна клиника. В кабинета ще се провеждат практическите занятия и семинари на студентите, които специализират в областта на проблематиката на защита на потребителите, с лектор гл.ас. д-р Димитър Деков. В новоборудваната зала ще се провежда и обучение по адвокатска защита по трудови дела, водено от гл.ас. д-р Теодора Филипова. Правната клиника ще осигурява консултация на граждани по правни въпроси.

Кабинетът по криминалистика е оборудван с необходимите технически средства за откриване и изземване на следи, за изготвяне на веществени доказателствени средства, както и за изследване на микроследи. За практическото обучение на студентите са осигурени компютри, плазмен телевизор и много нагледни материали. За повече информация:

„Мега Комюникейшън” ЕООД

WEB: www.megacommunication.net

Пловдив, 8 януари 2015 г.

Интерактивен открит урок по математика в ОУ „Любен Каравелов”

2015

19 декември 2014г.

В интерактивен открит урок по математика, първокласниците от ОУ „Любен Каравелов” демонстрираха усвоените през първия учебен срок знания в науката за цифрите. В своеобразната образователна игра с много ентусиазъм се включиха и техните родители.

За модерната форма на обучение в ОУ „Любен Каравелов” използват специално разработена софтуерна система Енвижън. Тя е създадена с цел да мотивира децата чрез работата със съвременни технологии и да улесни учителите. Стремежът е да се разрешат двата основни проблема в началното образование. Това са липсата на ресурси за оборудване на класните стаи и липсата на интерес към науката у децата.

Модерният софтуер дава възможност само с един компютър, един проектор и мишка за всяко дете (или по една на чин) уроците по математика да стигнат до най-малките по интересен и забавен начин под формата на игра. Чрез модерната система преподавателят проследява резултатите от работата на всяко дете в реално време и така всички ученици са ангажирани едновременно в образователния процес. Съвременната интерактивна обучителна форма осигурява визуален достъп на учениците до урока, а учителите имат възможност да управляват уроците, което предотвратява изчерпването на съдържанието им.

ОУ „Любен Каравелов” използва софтуерна система Енвижън от миналата учебна година. Прилагането й е стартирало в четвъртите класове. Тази година интерактивната форма се използва за първи път при най-малките в училището и дава отлични резултати. Тенденцията е от следваща година да стартира подобно интерактивно обучение и по други предмети, изучавани в първи клас, както и при учениците от пети и шести клас.

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 372 ОТ 20 НОЕМВРИ 2014 Г. ЗА ОДОБРЯВАНЕ НА ДОПЪЛНИТЕЛНИ ТРАНСФЕРИ ЗА 2014 Г. ЗА ИЗПЛАЩАНЕ НА ДОПЪЛНИТЕЛНО ВЪЗНАГРАЖДЕНИЕ ЗА ПОСТИГНАТИ РЕЗУЛТАТИ ОТ ТРУДА НА ДИРЕКТОРИТЕ НА ОБЩИНСКИТЕ ДЕТСКИ ГРАДИНИ, УЧИЛИЩА И ОБСЛУЖВАЩИ ЗВЕНА И НА ПЕДАГОГИЧЕСКИТЕ СПЕЦИАЛИСТИ В ОБЩИНСКИТЕ ОБСЛУЖВАЩИ ЗВЕНА

В сила от 28.11.2014 г. Обн. ДВ. бр.98 от 28 Ноември 2014г. Конкурс

Do the right mix – придвижвай се разумно!” и Академията за театрално и филмово изкуство „Кръстьо Сарафов“ дават старт на конкурс за видео и снимка на тема споделено ползване на личния автомобил в градска среда. Конкурсът, който ще е активен от ноември’14 до февруари’15 година, е отворен за любители-фотографи и занимаващи се с кино, студенти или просто активни хора на възраст между 18 и 50 години, които имат какво да кажат по отношение на споделеното пътуване в градска среда в двете конкурсни категории - снимка или кратко видео.

* * *

НАРЕДБА № 3 ОТ 18 НОЕМВРИ 2014 Г. ЗА СЪХРАНЯВАНЕТО, ПОЛЗВАНЕТО И РАЗПОРЕЖДАНЕТО С ДОКУМЕНТИ ОТ БИБЛИОТЕЧНИЯ ФОНД Издадена от Министерството на културата Обн. ДВ. бр.98 от 28 Ноември 2014г. * * *

Заключителна конференция по проект AGRO-START – Транснационална мрежа за подпомагане на МСП в секторите животновъдство и градинарство

Бизнес център за подпомагане на малки и средни предприятия – Русе, партньор по проект AGRO-START, кани всички заинтересовани страни за участие в Заключителната конференция с местни заинтересовани страни в секторите животновъдство и градинарство.

Конференцията ще се проведе на 12 декември 2014 в Русенски университет, Канев център (ул. "Студентска" № 8, ет. 2), гр. Русе.

Протоколът за подпомагащи услуги в ЮИЕ е един от основните резултати на проект AGRO-START, инструмент, който да направлява бизнес подпомагащите организации за това как най-добре да предоставят услуги в подкрепа на МСП от целевите сектори с цел да се повиши тяхната конкурентоспособност. В допълнение към това, в рамките на проекта е създадена и база данни с доставчици на услуги, организирани са 2 електронни курса на обучение, изготвено е Ръководство с добри практики, както и инструмент за автодиагностика, уеб конструктор и е стартиран ЮИЕ виртуален панаир.

Проект „Транснационална мрежа за подпомагане на МСП в секторите животновъдство и градинарство – AGRO-START” се финансира от Европейския съюз в рамките на Програма за транснационално сътрудничество - Югоизточна Европа и продължи две години – от 1 декември 2012 до 31 декември 2014. Той е насочен към бизнес подпомагащи организации, които предоставят услуги за МСП в секторите градинарство и животновъдство: бизнес асоциации, търговски камари, организации за насърчаване на търговията и други обществени и частни агенции, консултантски къщи, професионални съюзи, бизнес центрове, НПО, федерации на работници и работодатели и всички други заинтересовани страни, вкл. регионални публични власти и крайните бенефициенти – МСП и предприемачи от секторите животновъдство и градинарство.

Участието в срещата е безплатно, но изисква регистрация.

За повече информация относно темите на конференцията, както и за потвърждаване на участие: тел. 082 82 14 72 или е-мейл: bsc@smebg.net .

* * *

* * *

НАРЕДБА № 2 ОТ 13 НОЕМВРИ 2014 Г. ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ВАЛИДИРАНЕ НА ПРОФЕСИОНАЛНИ ЗНАНИЯ, УМЕНИЯ И КОМПЕТЕНТНОСТИ

В сила от 01.01.2015 г.

Издадена от Министерството на образованието и науката

Обн. ДВ. бр.96 от 21 Ноември 2014г.

"
* * *

ВТОРО МЯСТО ЗА КРИСИЯ В ДЕТСКА ЕВРОВИЗИЯ!

препратка - standartnews.com

ИНСТРУКЦИЯ № 1 ОТ 30 ОКТОМВРИ 2014 Г. ЗА ПРОВЕЖДАНЕ НА ЦЕЛОДНЕВНА ОРГАНИЗАЦИЯ НА УЧЕБНИЯ ДЕН Издадена от 11.11.2014 г. Издадена от Министерството на образованието и науката Обн. ДВ. бр.93 от 11 Ноември 2014г.

***

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 343 ОТ 30 ОКТОМВРИ 2014 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 84 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 2009 Г. ЗА ПРИЕМАНЕ НА СПИСЪК НА СРЕДИЩНИТЕ УЧИЛИЩА В РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ, ОПРЕДЕЛЯНЕ НА КРИТЕРИИ ЗА ВКЛЮЧВАНЕ В СПИСЪКА НА СРЕДИЩНИТЕ УЧИЛИЩА И ПРИЕМАНЕ НА ФИНАНСОВИ ПРАВИЛА ЗА РАЗХОДВАНЕ НА СРЕДСТВАТА ЗА ДОПЪЛНИТЕЛНО ФИНАНСИРАНЕ ЗА ОСИГУРЯВАНЕ ОБУЧЕНИЕТО НА ПЪТУВАЩИТЕ УЧЕНИЦИ ОТ СРЕДИЩНИТЕ УЧИЛИЩА (ДВ, БР. 29 ОТ 2009 Г.)

Обн. ДВ. бр.92 от 7 Ноември 2014г.

***

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 346 ОТ 31 ОКТОМВРИ 2014 Г. ЗА ОДОБРЯВАНЕ НА ДОПЪЛНИТЕЛНИ ТРАНСФЕРИ ЗА 2014 Г. ЗА ФИНАНСОВО ОСИГУРЯВАНЕ НА ДЕЙНОСТИ ПО НАЦИОНАЛНИ ПРОГРАМИ ЗА РАЗВИТИЕ НА СРЕДНОТО ОБРАЗОВАНИЕ, ОДОБРЕНИ С РЕШЕНИЕ № 221 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 2014 Г. В сила от 07.11.2014 г.

Обн. ДВ. бр.92 от 7 Ноември 2014г.

Проект Гоерудио: за по-добро разбиране в процеса на обучение по науки в училищата

Автор: д-р Миглена Молхова, Зинев Арт Технологии ЕООД

Проект Гоерудио (543223-LLP-1-2013-1-LV-KA4-KA4MP) е подкрепен в рамките на програма Учене през целия живот (KA4 Разпространение и приложение в практиката на резултати и обмен на добри практки). В проекта участват 8 партньора от 7 различни европейски страни (България, Италия, Испания, Литва, Полша,Румъния, Словакия).

Обосновката на проекта се съдържа в идентифицираните и споделени от партньорите предизвикателства, с които образователните системи в техните страни и в Европа като цяло се сблъскват и които изискват обединени усилия с цел даване на решение на проблемите, свързани с:

• липсата на мотивация сред средношколци и ученици в професионални гимназии относно изучаване на научни теми и предмети, както и свързаните с това неудовлетворителни резултати, които те постигат по време на курса на своето обучение;

• липсата на капацитет от страна на учители и обучители да осъвременяват и модернизират своите обучителни методи с цел да насърчат интереса на техните ученици към научните предмети

Причините за тези проблеми очевидно са сложни и обхващат множество различни фактори, но партньорите по проекта вярват, че най-важните сред тях са свързани с факта, че твърде често учениците подхождат към научните теми пасивно, стремейки се по-скоро да запаметяват, отколкото да разбират.

Нито наизустяването на теорията по даден предмет, нито изобилието от информация биха гарантирали разбиране.

Необходимо да се обърне внимание и на начина, по който информацията бива преподавана. Учителите са принудени да се изправят пред сериозно предизвикателство, произтичащо от факта, че развитието на научните знания постоянно напредва и често съществува определена празнина между уроците и използваните обучителни материали и еволюцията в проучванията, което оказва демотивиращ ефект както върху учениците, така и върху предподавателите. Научните теми често са преподавани в училище посредством подход ориентиран към теорията, отнемащ по този начин интереса от страна на учениците, налагащ представата, че науките са трудни за възприемане и изискват огромни усилия за запаметяване на разнородна информация, вместо получаване на реално и ефективно разбиране по темите.

Същност на методиката за обучение Гоерудио

Гоерудио е методика за обучение, която се основава на включването на потребителите в нейното прилагане и развитие на преподавания предмет (физика, химия, математика, биология, обучение по науки).

Тя дава възможност на потребителя да си обясни сложни формули, физически закони и концепции, представени от учителите с прости и познати примери, които могат лесно да бъдат разбрани.

Методиката осигурява интернет базирано решение, чрез което потребителите (основно ученици) усъвършенстват концепциите и моделите в подкрепа на дадена тема. Чрез активно участие в процеса и използването на познати примери, обучаемите бързо да получат по-добро разбиране на основните принципи и процеси. Взаимодействието и комуникацията между потребителите помага да се развие общо разбиране на понятията и техните отношения към съответните закони на природните науки и математиката.

Методиката Гоерудио включва използването на „модели” – като под „модел” се разбира тълкуване на понятия или връзки, използвани в една теория, правило, инструкция или друго понятие чрез изразяването им посредством познати явления, което прави възприемането на концепцията по-лесно и интуитивно.

В България приложението на методиката Гоерудио е част от проекта.

Цели на пороекта

Проектът цели да създаде обучителна общност от учители и ученици от Европа, която да извърши общ анализ и оценка на темата относно как научните предмети да бъдат направени по-привлекателни за учениците, как да се насърчават и споделят учебни методи и средства, подобряващи способността на учащите сами да управляват процеса и как разширено да се прилагат в практиката най-ефективните проекти и опит, които са налични на европейско ниво. На портала на проекта - http://goerudio.pixel-online.org/ - освен базата данни с описания на практики на учители и ученици (описания на експерименти и на проблеми в обучението по науки) може да се намерят и представяния на обучителни ресурси и коментари на учители, даващи оценка за приложимостта и ефективността на тези ресурси. Достъпът до информацията, представена на портала, е свободен. С потребителско име и парола учители от България могат да коментират практиките и ресурсите на портала. За получаване на потребителско име и парола можете да се обърнете към българската организация партньор по проекта.

Партньор от България:

Зинев Арт Технологии ЕООД

www.zatbg.org; www.artsbg.net

Лице за контакти: Миглена Молхова

Тел./Факс: 02 4342244

Имейл: zinevart@gmail.com

! Предвижда се 27 октомври да бъде неучебен ден за Габровска община

Допълнителна информация - МОН

Конференция на заинтересованите страни по приоритетна област 9 "Хора и умения" на Дунавската стратегия , Виена

Само в София се предлага добре платена работа

Свободните места в страната обикновено са за нискоквалифициран труд - препратка към в.к Сега

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 1 ОТ 2010 Г. ЗА РАБОТНИТЕ ЗАПЛАТИ НА ПЕРСОНАЛА В ЗВЕНАТА ОТ СИСТЕМАТА НА НАРОДНАТА ПРОСВЕТА (ДВ, БР. 4 ОТ 2010 Г.)

В сила от 01.09.2014 г.

Издадена от Министерството на образованието и науката

Обн. ДВ. бр.71 от 26 Август 2014г.

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 5 ОТ 2003 Г. ЗА ОЦЕНЯВАНЕ И ОДОБРЯВАНЕ НА УЧЕБНИЦИ И УЧЕБНИ ПОМАГАЛА

(ДВ, БР. 49 ОТ 2003 Г.)

Издадена от Министерството на образованието и науката

Обн. ДВ. бр.51 от 20 Юни 2014г.

* * *

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 208 ОТ 18 ЮЛИ 2014 Г. ЗА ОДОБРЯВАНЕ НА ДОПЪЛНИТЕЛНИ РАЗХОДИ/ТРАНСФЕРИ ЗА КОМПЕНСИРАНЕ НА ЧАСТ ОТ РАЗХОДИТЕ ЗА ТРАНСПОРТ НА ПЕДАГОГИЧЕСКИЯ ПЕРСОНАЛ ЗА 2014 Г. Обн. ДВ. бр.61 от 25 Юли 2014г.

* * *

ЗАКОН ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ЗАКОНА ЗА ПРОФЕСИОНАЛНОТО ОБРАЗОВАНИЕ И ОБУЧЕНИЕ (ДВ, БР. 68 ОТ 1999 Г.) Обн. ДВ. бр.61 от 25 Юли 2014г.

3 D

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 3 ОТ 2004 Г. ЗА ОРГАНИЗАЦИЯТА И ПРОВЕЖДАНЕТО НА ДЪРЖАВНИТЕ ЗРЕЛОСТНИ ИЗПИТИ (ДВ, БР. 46 ОТ 2004 Г.) В сила от учебната 2014/2015 г. Издадена от Министерството на образованието и науката Обн. ДВ. бр.62 от 29 Юли 2014г.

Препатка в-к Сега: Училищните тоалетни се разминаха с ремонта * * *

Колежът по МТ & М въведе програми за дистанционно обучение с финансовата помощ на ЕС

Проектът по ОП „Развитие на човешките ресурси” предлага нови методи за преподаване и учене на студентите, както и усъвършенстване на професионалната компетентност на академичния и административен състав Колежът по мениджмънт, търговия и маркетинг приключи успешно изпълнението на проект за развитие на електронните форми на дистанционно обучение за преподаватели и студенти. Той е на стойност 415 662.96 лева и се изпълняваше с финансовата подкрепа на Европейския социален фонд по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”.

С разработването на мултимедийни учебни помагала за 20 учебни курса по проекта успяхме да въведем 2 специалности за дистанционна форма на обучение, заяви доц. д-р Ана Хубанова, Ръководител на проекта и Директор на висшето училище. Според нея основната полза от изпълнението на проекта е, че с развитието на новите форми за преподаване и учене се повишава конкурентоспособността на младите хора и професионалната им реализация на пазара на труда.

Проектът: „Развитие на електронните форми на дистанционно обучение в Колеж по мениджмънт, търговия и маркетинг - София”, се изпълняваше от миналата година като в рамките му са обучени 800 студенти и 40 преподаватели и служители на висшето училище. Освен разработените програми за въвеждане на дистанционното обучение са оборудвани и 3 компютърни зали за провеждане на онлайн тестове и видео конферентни лекции в реално време.

С въвеждането на дистанционното обучение целим въвеждане на иновативни методи на преподаване и учене за привличане на нови студенти и подобряванене качеството на образованието и обслужване във висшето училище, подчерта доц. д-р Ана Хубанова на заключителната пресконференция по проекта.

София, 11 август 2014 г.

* * * * * * ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 132 ОТ 30 МАЙ 2014 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ НА ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 186 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 2010 Г. ЗА ОСИГУРЯВАНЕ НА ЦЕЛОДНЕВНА ОРГАНИЗАЦИЯ НА УЧЕБНИЯ ДЕН ЗА УЧЕНИЦИТЕ ОТ I ДО IV КЛАС В ДЪРЖАВНИТЕ И ОБЩИНСКИТЕ УЧИЛИЩА (ДВ, БР. 71 ОТ 2010 Г.) В сила от учебната 2014/2015 година Обн. ДВ. бр.47 от 6 Юни 2014г. НАРЕДБА № 1 ОТ 23 МАЙ 2014 Г. ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ НА ЧАСТ ОТ ТРАНСПОРТНИТЕ РАЗХОДИ НА ПЕДАГОГИЧЕСКИЯ ПЕРСОНАЛ В ДЕТСКИТЕ ГРАДИНИ, УЧИЛИЩАТА И ОБСЛУЖВАЩИТЕ ЗВЕНА В сила от 03.06.2014 г. Издадена от Министерството на образованието и науката

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 127 ОТ 22 МАЙ 2014 Г. ЗА ОДОБРЯВАНЕ НА ДОПЪЛНИТЕЛНИ РАЗХОДИ И ТРАНСФЕРИ ЗА ЗАКУПУВАНЕ НА УЧЕБНИЦИ И НА УЧЕБНИ ПОМАГАЛА ЗА ДЕЦАТА И УЧЕНИЦИТЕ В ДЕТСКИТЕ ГРАДИНИ И УЧИЛИЩА ЗА 2014 Г. Обн. ДВ. бр.45 от 30 Май 2014г.

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 2 ОТ 2003 Г. ЗА ПРИЗНАВАНЕ НА ЗАВЪРШЕНИ ЕТАПИ НА УЧИЛИЩНО ОБУЧЕНИЕ ИЛИ СТЕПЕНИ НА ОБРАЗОВАНИЕ И ПРОФЕСИОНАЛНА КВАЛИФИКАЦИЯ ПО ДОКУМЕНТИ, ИЗДАДЕНИ ОТ УЧИЛИЩА НА ЧУЖДИ ДЪРЖАВИ (ДВ, БР. 40 ОТ 2003 Г.)

В сила от 28.06.2014 г.

Издадена от Министерството на образованието и науката

Обн. ДВ. бр.44 от 27 Май 2014г.

ПОЗДРАВЛЕНИЕ НА МИНИСТЪРА НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА ПРОФ. АНЕЛИЯ КЛИСАРОВА ПО СЛУЧАЙ 24 МАЙ – ДЕН НА БЪЛГАРСКАТА ПРОСВЕТА И КУЛТУРА И НА СЛАВЯНСКАТА ПИСМЕНОСТ

Таксата за държавен вуз се повишава средно с 9% - препратка в-к Сега

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 79 ОТ 10 АПРИЛ 2014 Г. ЗА СЪЗДАВАНЕ НА КОМИТЕТИ ЗА НАБЛЮДЕНИЕ НА СПОРАЗУМЕНИЕТО ЗА ПАРТНЬОРСТВО НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ И НА ПРОГРАМИТЕ, СЪФИНАНСИРАНИ ОТ ЕВРОПЕЙСКИТЕ СТРУКТУРНИ И ИНВЕСТИЦИОННИ ФОНДОВЕ, ЗА ПРОГРАМЕН ПЕРИОД 2014 - 2020 Г. В сила от 15.04.2014 г. Обн. ДВ. бр.34 от 15 Април 2014г.

За образованието от екс министър на МОН Даниел Вълчев

ПРАВИЛНИК ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ПРАВИЛНИКА ЗА УСТРОЙСТВОТО И ДЕЙНОСТТА НА РЕГИОНАЛНИТЕ ИНСПЕКТОРАТИ ПО ОБРАЗОВАНИЕТО (ДВ, БР. 61 ОТ 2003 Г.)

...". Навсякъде в текста думите "министъра на образованието, младежта и науката", "Министерството на образованието, младежта и науката" и "МОМН" се заменят съответно с "министъра на образованието и науката", "Министерството на образованието и науката" и "МОН"..."

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 65 ОТ 21 МАРТ 2014 Г. ЗА ОДОБРЯВАНЕ НА ДОПЪЛНИТЕЛЕН ТРАНСФЕР ЗА 2014 Г. ЗА ОТБЕЛЯЗВАНЕ НА 145-ГОДИШНИНАТА ОТ СЪЗДАВАНЕТО НА БЪЛГАРСКАТА АКАДЕМИЯ НА НАУКИТЕ В сила от 01.04.2014 г. Обн. ДВ. бр.30 от 1 Април 2014г.

* * *

НАРЕДБА № Н-3 ОТ 8 ОКТОМВРИ 2013 Г. ЗА ВОДЕНЕ НА РЕГИСТЪР НА МУЗЕИТЕ И ЗА ОБСТОЯТЕЛСТВАТА, ПОДЛЕЖАЩИ НА ВПИСВАНЕ В НЕГО Издадена от Министерството на културата Обн. ДВ. бр.28 от 28 Март 2014г.

3 D

* * *

Нова книга за Левски

***

Има глобална криза на образованието

Весели празници

Препратка:

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 46 ОТ 6 МАРТ 2014 Г. ЗА ДОПЪЛНЕНИЕ НА ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 90 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 2000 Г. ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА СТИПЕНДИИ НА СТУДЕНТИТЕ, ДОКТОРАНТИТЕ И СПЕЦИАЛИЗАНТИТЕ ОТ ДЪРЖАВНИТЕ ВИСШИ УЧИЛИЩА И НАУЧНИ ОРГАНИЗАЦИИ (ДВ, БР. 44 ОТ 2000 Г.) В сила от 01.09.2014 г.

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 45 ОТ 6 МАРТ 2014 Г. ЗА ПРЕОБРАЗУВАНЕ НА ДЪРЖАВНИ КУЛТУРНИ ИНСТИТУТИ И СЪЗДАВАНЕ НА РОДОПСКИ ДРАМАТИЧЕН ТЕАТЪР "НИКОЛАЙ ХАЙТОВ Обн. ДВ. бр.23 от 14 Март 2014г.

Препратка в-к Сега: Образователният министър спира реформата в училищата

Всеки ученик - с таблет : препратка

Професията учител ще става държавно регулирана професия : Препратка

***

В-к Труд:

Защо един взима 340 лв. на месец, а друг - 330 000 лв.

До 5 години матурите ще се провеждат онлайн

\